Αμετανόητη εμφανίζεται η πρόεδρος της Βόρειας ΜακεδονίαςΓκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το γεγονός ότι στην ορκωμοσία της ανέφερε μόνο το «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που υπάρχει στο όνομα της χώρας της, εκείνη επιμένει σε αυτό.

Μάλιστα, το έκανε δημόσια σχολιάζοντας στο x (πρώην twitter). Η πρεσβεία της Σουηδίας της ευχήθηκε για την εκλογή της και εκείνη απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα εγκάρδια συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

«Άκυρη η ορκωμοσία της»

Πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις της χώρας μας και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα δέχεται πυρά και από το εσωτερικό της χώρας της. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του υπουργού δικαιοσύνης της χώρας.

Στην ανάρτησή του αναφέρει ότι η «έλλειψη σεβασμού στο συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα». Στη συνέχεια αναφέρει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες από εδώ και πέρα. «Είτε να γίνει επανάληψη της διεξαγωγής της ορκωμοσίας, είτε να αναλάβει  χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας φωτογραφίζει την Σιλιανόβσκα

Άδειασε την Σιλιάνοφσκα χωρίς καν να αναφέρει το όνομά της το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Στην ανακοίνωσή του καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» – φωτογραφίζοντας την Πρόεδρο της χώρας – να είναι σε επαγρύπνηση σημειώνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονία

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο που έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική συνεργασία και την δόμηση θετικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ως αποτέλεσμα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναβάθμισε την Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά μέρη, ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Το χρονικό

Την Κυριακή (12/05) πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία, αποκάλεσε τη χώρα Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το «Μακεδονία» και την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.