Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα, επί της οποίας οι όποιες ανησυχίας της Αθήνας περιορίστηκαν στην πιθανότητα κάποιας «απρόβλεπτης δήλωσης» εκ μέρους της τουρκικής πλευράς στις δηλώσεις των δυο ηγετών, συνέπεσε με δυο γεγονότα.
Το ένα είναι η ιδιωτική επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα και η ομιλία του στους ομοεθνείς του, η οποία μπορεί να διαβαστεί ως απόπειρα τόνωσης του φρονήματος της αλβανικής διασποράς και να κριθεί κυρίως ως προς την αισθητική της.
Το άλλο είναι η ορκωμοσία της νεοεκλεγμένης προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της οποίας η αυθαίρετη επιλογή να απαλείψει τον όρο «Βόρεια» από το επίσημο κείμενο του όρκου της προκάλεσε αντιδράσεις.
Όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και της Ευρώπης σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο όσο και εντός της Βόρειας Μακεδονίας όπου πολιτικές δυνάμεις εγκάλεσαν την επίορκη πρόεδρο για παραβίαση του Συντάγματος βλέποντας παραλλήλως να υπονομεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους.
Το εύρος, η αμεσότητα και η ένταση της αντίδρασης συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τήρησή της σήμερα, ανεξάρτητα από την αξιολόγηση της ίδιας της Συμφωνίας, βαρύνει τη βαρειομακεδονική ηγεσία.
Όπως και η συνάντηση της Αγκυρας έρχεται σε συνέχεια της Διακήρυξης των Αθηνών και δεν αποτελεί παρά έναν κρίκο σε μια αλυσίδα συναντήσεων που θα έχουν το προσεχές διάστημα οι ηγέτες των δυο χωρών (Σύνοδος ΝΑΤΟ, Γενική Συνέλευση ΟΗΕ).
Κάτι που σημαίνει ότι με τις συμφωνίες και τις διακηρύξεις η χώρα έχει βγει από το τέλμα των άγονων διμερών διενέξεων. Εχοντας μεταφέρει, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, ένα σημαντικό μέρος του βάρους στη διεθνή κοινότητα.