Μητσοτάκης-Ερντογάν: Το μπρα ντε φερ για τη Χαμάς

Διαφωνία για τον χαρακτήρα της οργάνωσης Χαμάς, τρομοκρατικό ή μη, είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο των κοινών δηλώσεων τους μετά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα.

«Λανθασμένη προσέγγιση» χαρακτήρισε την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση» στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση τους στηγ  Άγκυρα.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δε συμφωνούμε πάντα σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση μας είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σε τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό» για να συνεχίσει λέγοντας πως «συμφωνούμε ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και να οδηγηθούμε σε κατάπαυση πυρός, συμφωνούμε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και να μην γίνει επέμβαση στη Ράφα».

Η στήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε άμεσα, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη προσέγγιση» την τοποθέτηση Μητσοτάκη.

Ο κύριος Ερντογάν πρόσθεσε επίσης πως η συμπαράσταση της Τουρκίας είναι τέτοια προς την οργάνωση που «σήμερα φιλοξενούμε πάνω από 1.000 τραυματίες της Χαμάς».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Είναι αντιστασιακή οργάνωση. Θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Εάν την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, θα ήταν μια βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση. Η Χαμάς δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και το λαό της. Εάν την ονομάσετε εσείς τρομοκρατική οργάνωση, αυτό θα μου προκαλούσε λύπη. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την προσέγγισή σας».

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

«Κύριε πρόεδρο διαφωνούμε στο θέμα αυτό. Όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει η ανάγκη κατάπαυσης του πυρός για να προστατευθούν οι αθώοι άμαχοι», είπε ο Κυριάκο Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας και αυτός, με τον Ερντογάν να καταλήγει, «αυτό ναι, αυτό μπορεί να γίνει»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.