Οι απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας («Το φιλί», 2023), η Λίθινη Εποχή στη Σουηδία («Τα χρόνια που πέρασαν εδώ», 2023), τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία («Ιζνίκ, το βυθισμένο αίνιγμα», 2023) τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου (Η παράξενη ιστορία της καρδιάς των Βασιλέων της Γαλλίας, 2023), τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία («Ο νομάδας ιππέας», 2022), οι θρύλοι του Κάστρου της Μυτιλήνης («Ζωντανός μύθος – Ο ατέρμων παλμός του Κάστρου της Μυτιλήνης», 2023) και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens να «αφηγείται» την ιστορία της («Lady Sapiens», 2020)
Οι ταινίες του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από αυτές, παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.
Πλούσιο πρόγραμμα προβολών
Το φεστιβάλ επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζοντας 61 ταινίες από 22 χώρες. Η κριτική επιτροπή είχε το δύσκολο έργο της επιλογής ανάμεσα σε 1250 ταινίες από 100 χώρες. Ο φορέας κλείνει φέτος τα 28 χρόνια και προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους να απολαύσουν, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα, που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία. Πρόκειται για πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) που θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα.
Το πρωί του Σαββάτου 25/5 θα υπάρχει μία ξεχωριστή ζώνη προβολής αφιερωμένη στα Μικρά του ΑΓΩΝΑ (11:30-14:30), με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών να έχουν δημιουργηθεί από παιδιά. Για τις ανάγκες της ενότητας, το Φεστιβάλ εγκαινίασε δύο νέες συνεργασίες. Η πρώτη με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου, που δημιούργησε μία ταινία ειδικά για τον ΑΓΩΝΑ, η οποία και θα προβληθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η δεύτερη συνεργασία είναι με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, χάρη στην οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβολών ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «Νεανικού Πλάνου». Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΓΩΝΑ.
Τελετή λήξης στο Θέατρο Ολύμπια
Την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η τελετή απονομής τον βραβείων του ΑΓΩΝΑ, που θα πλαισιωθεί από μία συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο.
Οι 61 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου στις 19.00.
Η Κριτική Επιτροπή το ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται (αλφαβητικά) από τους Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη – Επίτιμο Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής, Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη, Marc Azéma, αρχαιολόγο, σκηνοθέτη, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία), Tony Coe, σκηνοθέτη, παραγωγό (Αγγλία), Dario di Blasi, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία), Νίκο Καλτσά, αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Θανάση Λάλα, εικαστικό, συγγραφέα, Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία), Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγό συναυλιών, Διονύση Πετρουτσόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας και Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτη, πρόεδρο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ.
Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, ο ΑΓΩΝ, σε μία αναφορά για την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, επιλέγει να αναφερθεί σε αυτήν, προβάλλοντας μια ταινία μικρών δημιουργών. Πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές του 4oυ Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, «Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι;» (διάρκειας 8’31’), η οποία και απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό» Κύπρος – Ελλάδα- Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες» στην κατηγορία Ταινία Μυθοπλασίας.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία-προσφορά του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι τραγουδιστές Ασπασία Στρατηγού και Αλέξανδρος Τζουγανάκης και εννεαμελής ορχήστρα. Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο, με δελτία που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του θεάτρου. Συνδιοργανωτής στην τελετή λήξης είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Info: 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Δευτέρα 20 – Σάββατο 25 Μαΐου
Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών: https://rb.gy/7jhrg3