Την ώρα που η φετινή διοργάνωση της Eurovision θα μείνει στην ιστορία ως μια από εκείνες με το μεγαλύτερο παρασκήνιο, τα προβλήματα για την EBU φαίνεται ότι δεν τελειώνουν. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι φανερά εκνευρισμένοι με τους διοργανωτές.

Ο λόγος είναι πως δεν επετράπη οι θεατές να έχουν σημαίες της Ε.Ε. εντός του σταδίου που έγινε ο μουσικός διαγωνισμός. «Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU» ανέφερε αρχικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο «Politico» και στη συνέχεια επεσήμανε «Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η EBU. Και τι εξυπηρετεί αυτό;. Λιγότερο από έναν μήνα από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision; Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς φάνηκε αποφασισμένος να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους ανθρώπους της EBU και να ζητήσει εξηγήσεις. «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει. Θα αναζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, δηλώνοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία, που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, η οποία συχνά κυματίζει δίπλα στις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Τι απαντά η EBU;

Την ίδια ώρα η EBU επισημαίνει πως δεν άλλαξε κάτι στην πολιτική της. Όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και τώρα, οι θεατές επιτρέπονταν να έχουν μόνο σημαίες των χωρών τους και του ουράνιου τόξου.

Ωστόσο, εάν κάποιος δει βίντεο από την περσινή χρονιά τότε μπορεί εύκολα να βρει ότι υπήρχαν σημαίες της ευρωπαϊκής ένωσης στις εξέδρες.