5 το πρωί: Στην Τουρκία ο Μητσοτάκης – Αντιδράσεις για τη Β.Μακεδονία – Ωρα μηδέν για τη Ράφα

Mε στόχο να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας.

1

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

  • Ποιος είναι ο στόχος της συνάντησης; Η Ελλάδα που έχει προετοιμαστεί για κάθε πιθανό σενάριο, προσχεδιάζοντας τη χωροταξία της συνάντησης και το περιεχόμενο της ατζέντας χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη, προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασικό ζητούμενο τη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα.
  • Ποιους θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός; Δύο αεροπλάνα θα φτάσουν στην Τουρκία. Στο πρώτο αεροπλάνο θα επιβαίνει ο αρχηγός της ΕΥΠ και οι δύο υφυπουργοί εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης. Στο δεύτερο αεροπλάνο του πρωθυπουργού, που θα προσγειωθεί στην Άγκυρα στις 14:30, μαζί του θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα και ο πρέσβης κ. Μίλτων Νικολαΐδης, μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο ΝΑΤΟ.
  • Η σημασία της πόλης: Πρόκειται, για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ‘Αγκυρα – τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας – αλλά και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια, με την τοποθεσία να έχει και αυτή την δική της σημασία.
2

Σφοδρές αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα

  • Τι είπε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας; Κατά τη ορκωμοσία της την Κυριακή στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».
  • Πώς απάντησε η Αθήνα; Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση λέγοντας ότι η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, προειδοποιώντας παράλληλα για την ευρωπαϊκή πορεία της Β.Μακεδονίας.
  • Ποια είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα; Ως «χειραφετημένη με παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» περιγράφει τον εαυτό της η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Β. Μακεδονίας. Είναι 71 ετών και από το 2019 έκανε την πρώτη της απόπειρα να εκλεγεί στην προεδρία με τη στήριξη του δεξιού VMRO-DPMNE, αλλά έχασε με οκτώ μονάδες διαφορά από τον Πεντάροφσκι. Τον κέρδισε όμως με 35 μονάδες διαφορά στη «ρεβάνς» της περασμένης Τετάρτης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ωρα μηδέν για τη Ράφα - Αποφασισμένο το Ισραήλ

  • Πώς κινούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ; Το Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης την Κυριακή (12/5) στην ανατολική Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μετά από μία νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από την αεροπορία και το πυροβολικό, με 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.
  • Ο βαρύς φόρος αίματος: Τουλάχιστον 35.034 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 78.755 τραυματίστηκαν από την στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησε την 7η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με μία σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
  • Αντιδρούν οι ΗΠΑ: Μια ευρείας έκτασης ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος» και «αναρχία», χωρίς να οδηγήσει στην εξάλειψη της Χαμάς, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, παραδεχόμενος παράλληλα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στον παλαστιανιακό θύλακα έχει σκοτώσει περισσότερους αμάχους από όσα μέλη της Χαμάς.
4

Ζωντανός ο ΠΑΟΚ στην μάχη του τίτλου

  • Ηταν ανώτερος: Καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ επικράτησε στην Τούμπα, στο εξ’ αναβολής παιχνίδι για την 5η αγωνιστική των playoffs της Super League, με 2-0 επί του Ολυμπιακού. Τα γκολ που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα πέτυχαν οι Τάισον, Άντριγια Ζίβκοβιτς, στο 26ο και στο 65ο λεπτό, αντίστοιχα.
  • Ελπίζει για την κατάκτηση του τίτλου: Η νίκη αυτήφέρνει  τον ΠΑΟΚ δύο «στροφές» πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, μόνο στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.
  • Η επόμενη αγωνιστική: Την Τετάρτη 15/5 θα διεξαχθεί η επόμενη αγωνιστική με τα παιχνίδια Ολυμπιακός-ΑΕΚ, ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και Λαμία-Άρης. Ολα τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν στις 19:00.
5

Ο απολογισμός της επεισοδιακής Eurovision

  • Ποιος είναι ο καλλιτέχνης Nemo που σάρωσε; Ο Ελβετός καλλιτέχνης Nemo θριάμβευσε με το τραγούδι «The Code» στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με 591 βαθμούς και χάρισε την πρωτιά στη χώρα του, η οποία θα διοργανώσει τον διαγωνισμό για τρίτη φορά. Το Nemo προσδιορίζεται ως non binary και είναι 25 ετών. «To The Code αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαι ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα» είπε για το νικητήριο τραγούδι. «Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary» ανέφερε.
  • Επέστρεψε η Μαρίνα Σάττι: Η Μαρίνα Σάττι με το «ZARI», που εκπροσώπησε φέτος την Ελλάδα, μετά και από την ψηφοφορία του κοινού βρέθηκε στην 11η θέση, με την ίδια να επιστρέφει στην Ελλάδα ευδιάθετη. Η Κύπρος με την Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar» βρέθηκε στην 15η θέση.
  • Εντάσεις και αποκλεισμός επισκίασαν τον διαγωνισμό: Χωρίς αμφιβολία ήταν η πιο επεισοδιακή Eurovision καθώς εκφράστηκαν πολλές αντιδράσεις για την συμμετοχή του Ισραήλ εντός και εκτός του σταδίου ενώ η συμμετοχή της Ολλανδίας αποκλείστηκε λόγω επεισοδίου του τραγουδιστή με γυναίκα μέλος της παραγωγής.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.