Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα, εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα ΜΜΕ; Πως κατοχυρώνεται η έγκυρη δημοσιογραφία; Ποια είναι τα όρια του χιούμορ στη δημοσιογραφία; Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς την αλήθεια από τα fake news; Τι σημαίνει και τι φανερώνει η εμπλοκή των πολιτικών στο tiktok; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Η Δημοσιογραφία ως Πυλώνας Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία ως θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που διοργάνωσαν την Κυριακή το μεσημέρι η εφημερίδα το ΒΗΜΑ και η Διοίκηση της Alter Ego Media σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο του Εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης. Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν το ότι τις ερωτήσεις έθεταν μαθητές και τις απαντήσεις κλήθηκαν να δώσουν δημοσιογράφοι.

Την ίδια μέρα, η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Ευρώπης» (γραμμένη αποκλειστικά από μαθητές) που κυκλοφόρησε μαζί με το ΒΗΜΑ, ήταν αφιερωμένη στη στάση των νέων και τη γνώμη τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επικείμενες εκλογές. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Μαθητικές Εφημερίδες που εκδίδονται εδώ και 4 χρόνια μαζί με το ΒΗΜΑ, έχουν βραβευτεί τιμητικά στο πλαίσιο των βραβείων Education Leaders Awards και έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο Διευθυντής Σύνταξης του ΒΗΜΑΤΟΣ Περικλής Δημητρολόπουλος άνοιξε την εκδήλωση και στην συνέχεια τον λόγο πήραν τα παιδιά – σε ρόλο δημοσιογράφου.

Η Μυρτώ Γραμματικού, ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος – Τσιλαλής, ο Δημήτρης Κοντοπύργιας και η Ιωάννα Παρασκάκη ήταν οι 4 μαθητές που ξεκίνησαν τις συζητήσεις παίρνοντας συνέντευξη από την Αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ και Υπεύθυνη για την έκδοση των Μαθητικών Εφημερίδων Μάρνυ Παπαματθαίου.

Το δεύτερο πάνελ αποτελούσαν οι μαθητές και μαθήτριες του 26ου Μαρασλείου Λυκείου Αθηνών Κρίτων Θεοδωρόπουλος και Όλγα Αποστολοπούλου που συνομίλησαν με τον ραδιοφωνικό παραγωγό του 104,6 My Radio Χάρη Χρονόπουλο ενώ οι ίδιοι μαθητές, στη συνέχεια, πήραν συνέντευξη από την παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του Mega Κατερίνα Παναγοπούλου.

Τέλος, ο Head of Digital Storytelling του vima.gr Γιώργος Πολυμενέας απάντησε στις (πολλές και ιδιαίτερα επίκαιρες) ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου Αννας Τόδρη, Γιώργου Κέψου, Ελενας Χρονη και Αγγελου Δημόπουλου. Την συζήτηση παρουσίασε η δημοσιογράφος του Mega Κωνσταντίνα Ζαντοπούλου.

Με βίντεο (δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος μίλησε για τη σημασία της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών αλλά και της δημοκρατίας. «Η νέα γενιά πρέπει να γνωρίσει τις εφημερίδες και τον γραπτό λόγο. Γι αυτό και οι μαθητικές εφημερίδες του ΒΗΜΑΤΟΣ είναι σημαντικές», κατέληξε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστα Τσουτσοπλίδη και την προβολή ενός άκρως συγκινητικού 4λεπτου βίντεο σχετικού με την εκλογές το οποίο διατρέχει την ιστορία της Ευρώπης μέσα από αφηγήσεις προσώπων – από τον β παγκόσμιο πόλεμο και το Άουσβιτς, μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Κρατάμε την συμβουλή μιας ηλικιωμένης Γαλλίδας προς τα εγγόνια της: «Δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένη τη Δημοκρατία. Πρέπει πάντα να την υποστηρίζεις και να την προσέχεις».