Μητσοτάκης: Με τον αρχηγό της ΕΥΠ στην Τουρκία – Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Δύο αεροπλάνα θα φτάσουν στην Τουρκία, ποιος θα επιβαίνει στο καθένα - Ο σκοπός της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία, συνοδεία του αρχηγού της ΕΥΠ

Με δύο κυβερνητικά αεροπλάνα ξεκινάει αύριο η επίσκεψη αστραπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μαζί με τον πρωθυπουργό ταξιδεύει στην Άγκυρα και ο αρχηγός της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε σημαντική συνεργασία με τον αρχηγό της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, τον εξ απορρήτων του Ερντογάν. Η έως τωρα συνεργασία, όπως πληροφορείται το Βήμα, αφορά πρώτον τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα και δεύτερον την αντιμετώπηση της τρομοκρατίας.

Στο πρώτο αεροπλάνο θα επιβαίνει ο αρχηγός της ΕΥΠ και οι δύο υφυπουργοί εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης. Στο δεύτερο αεροπλάνο του πρωθυπουργού, που θα προσγειωθεί στην Άγκυρα στις 14:30, μαζί του θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα και ο πρέσβης κ. Μίλτων Νικολαΐδης, μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο ΝΑΤΟ.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Ο κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που ήρθε στις ελληνοτουρκικες σχέσεις μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Όπως πληροφορείται το Βήμα θα υπογραφούν δύο συμφωνίες χαμηλής πολιτικής, ωστόσο ελληνοτουρκικές συμφωνίες. Η πρώτη αφορά συνεργασία για την Πολιτική Προστασία και δεύτερο και σημαντικότερο συμφωνία για θέματα υγείας. Επίσης και μια τρίτη ιδιωτική για τη δημιουργία ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ.

Αμέσως μετά την άφιξή του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα αρχισουν οι συνομιλίες στο Παλάτι του Ερντογάν. Από πλευράς Ελλάδας μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο κ. Γεραπετρίτης, η κ. Μπούρα και ο κ. Νικολαϊδης. Θα ακολουθηθεί το σύστημα που ακολουθήθηκε στο Βίλνιους με τη μικρή αντιπροσωπεία και όχι το σύστημα στην Αθήνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών.

Αναμένονται κοινές δηλώσεις ενώ οι αντιπροσωπείες τους θα έχουν συνομιλίες για διάφορα θέματα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει ο Ερντογάν και μετά θα γίνει η επιστροφή στην Αθήνα.

Δεν πρόκειται να γίνει επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καππαδοκία και βεβαίως υπάρχει ολόκληρη δοκιμασία από ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που ο «απρόβλεπτος» Ερντογάν θίξει ορισμένα θέματα, αφού η Αθήνα επιμένει ότι θέματα που έχουν σχέσημε την εθνική κυριαρχία είναι εκτός συζητήσεως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.