Με 591 βαθμούς η Ελβετία με το Nemo και το The Code αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision.
Η Ελβετία σάρωσε στις επιτροπές, κατακτώντας την πρώτη θέση με 356 βαθμούς καθώς έλαβε τα περισσότερα 12αρια της βραδιάς.
Αναλυτικά, 12 βαθμούς πήρε από τις εξής χώρες: Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο, Μάλτα, Αλβανία, Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Αυστρία, Ιταλία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Λετονία, Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία και Σουηδία.
Από το κοινό απέσπασε συνολικά 226 βαθμούς.
Στην 11η θέση τερμάτισε η Ελλάδα με το «Zari» της Μαρίνας Σάττι.
Δεύτερη θέση για την Κροατία – Σάρωσε το Ισραήλ
Η Κροατία και ο Baby Lasagna τερμάτισαν στη 2η θέση. Αν και για πολλές εβδομάδες είχε κλειδώσει στην πρώτη θέση των προβλέψεων, πήρε 210 βαθμούς από τις επιτροπές. Το κοινό, όμως, τον τίμησε με 337 βαθμούς, την πρώτη θέση, δηλαδή, στο televoting.
Στην 3η θέση βρέθηκε η Ουκρανία και στην 4η η Γαλλία.
Εντυπωσιακό ήταν και το αποτέλεσμα του Ισραήλ, που σάρωσε στο κοινό με 323 βαθμούς λαμβάνωντας την εντυπωσιακή 5η θέση στο σύνολο.
Στον τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία αποκλείστηκε. Οι 19 χώρες είχαν προκριθεί από τους ημιτελικούς, η Σουηδία είχε αυτόματη είσοδο στον τελικό, καθώς και οι «Big Five» χώρες δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Για πρώτη φορά non-binary νικητής
Το «The Code» είναι το τραγούδι που εκφράζει -και εκπροσωπεί- σε απόλυτο βαθμό τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Eurovision 2024. To Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary και σε και αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision που non-binary καλλιτέχνης βγαίνει νικητής.
«Το «The Code» αφορά στο ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για ‘μένα. Αλλά δεν αισθάνομαι τίποτα καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary», δήλωσε πρόσφατα το Nemo.
«Το «The Code» δεν χαρακτηρίζεται απλώς ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα στον οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος: «Κάπου ανάμεσα στο 0 και 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου».