Σε διάβημα προς την UNESCO προέβη στο Παρίσι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον οργανισμό Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την απόφαση των τουρκικών Αρχών για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Το διάβημα έγινε χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος και της παραβίασης του χαρακτήρα ενός μνημείου της UNESCO που είναι απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας και αποτελεί πολύτιμο τμήμα της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Εξέφρασε τις έντονες ελληνικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής όσον αφορά στη φθορά και στην αλλοίωση του ίδιου του μνημείου, καθώς και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας είναι φορέας επί αιώνες. Υπογράμμισε επίσης ότι απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πλέον λειτουργεί στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Να σημειώσω εδώ ότι μετά την προκλητική φιέστα Ερντογάν, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συνέρρευσαν για την πρώτη προσευχή στο τζαμί.

Να σημειώσω επίσης ότι η Μονή της Χώρας φιλοξενεί τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζονται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

***

Η ενόχληση του Μαξίμου από την Μαρίνα Σάττι

Δυσαρέσκεια, μαθαίνω πώς εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου για τη συμπεριφορά της εκπροσώπου της χώρας μας στον διαγωνισμό Eurovision Μαρίνας Σάττι, η οποία, άγνωστο πως, θέλησε να κάνει από μόνη της ένα είδος… εξωτερικής πολιτικής.

Η δυσαρέσκεια αυτή μεταφέρθηκε ήδη στη διοίκηση της ΕΡΤ. Ζητώντας μάλιστα από την ΕΡΤ να μεταφέρει την ενόχλησή του και προς τους ισραηλινούς δημοσιογράφους καθώς και στους συντελεστές του Ισραηλινού τραγουδιού, όπως και στην διαγωνιζόμενη του Ισραήλ Eden Golan, στην Eurovision. Το ελληνικό τραγούδι μπορεί να πήγε θαυμάσια στον ημιτελικό, αλλά (κατά το Μαξίμου) και οι συμπεριφορές έχουν τη σημασία τους.

Η Μαρίνα Σάττι, λοιπόν, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον διαγωνισμό αυτό του τραγουδιού, την ώρα που μιλούσε η διαγωνιζόμενη του Ισραήλ, Eden Golan, επέλεξε να πάει κόντρα στην επίσημη θέση της χώρας που εκπροσωπεί! Προσποιήθηκε ότι νυστάζει, χασμουρήθηκε και στη συνέχεια δήθεν την παίρνει ο ύπνος, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου.. Η επιτομή δηλαδή της απρέπειας.

***

Τι απαντά η ΕΡΤ

Σε σχόλιο που ζητήθηκε από την ελληνική αποστολή για την στάση της Μαρίνας Σάττι απέναντι στην τραγουδίστρια του Ισραήλ, Eden Golan, η ΕΡΤ απάντησε πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από μεριάς της Μαρίνας να προσβάλει εκείνη ή γενικότερα την ισραηλινή αντιπροσωπεία στον διαγωνισμό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας.

Απέδωσαν μάλιστα το χασμουρητό και τη συνολική στάση της Μαρίνας Σάττι στις πολύωρες πρόβες αλλά και το εξαντλητικό πρόγραμμα των τελευταίων ημερών και όχι με σκοπό να προσβάλει την εκπρόσωπο του Ισραήλ, στην οποία εύχεται καλή επιτυχία στον τελικό του Σαββάτου.

***

Όταν ο Κασελάκης βρέθηκε στην Αλβανία

Πολλά παράπονα, μου λένε πως εκφράστηκαν από τους Βορειοηπειρώτες για την πρόσφατη «μπες – βγες» επίσκεψη του προέδρου Κασσελάκη στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, στους Βουλιαράτες όπου το 2018, ανήμερα των επετειακών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ο 35χρονος Κώστας Κατσίφας, δεν μπήκε καν στον κόπο να πάει να προσκυνήσει στο μνήμα του ή να συναντήσει τους γονείς του. Σημειωτέον δε ότι το νεκροταφείο βρίσκεται στο πλάι της εκκλησίας του μικρού χωριού όπως και το σπίτι του άτυχου ομογενούς.

Στη δε Δρόπολη κατεγράφησαν τραγελαφικές καταστάσεις αφού ο δήμαρχος Δημ. Τόλης, εκ των άμεσων συνεργατών του Έντι Ράμα, δεν τον πέρασε καν από τον κεντρικό δρόμο του κεφαλοχωρίου της Δερβιτσάνης διότι α) έχει μετονομαστεί σε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και β) στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του τεθνεώτος πρώην πρωθυπουργού το οποίο φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε στο σημείο το περασμένο έτος.

Από το 1991 όταν πρωτοεπισκέφθηκε την περιοχή έως τον θάνατό του (2017) ο Μητσοτάκης τιμώνταν κάθε χρόνο από τους Βορειοηπειρώτες χάρη στις πιέσεις των οποίων, με τη στήριξη της Αθήνας, η Αλβανική κυβέρνηση αναγνώρισε εμπράκτως τη συμβολή του και στην εδαφική ακεραιότητα της γείτονας στο ξέφωτο της μετακουμουνιστικής εποχής. Το σύνθημα «Μητσοτάκη, Σαμαρά πάρτε μας κι εμάς κοντά» αντηχεί ακόμη στ’ αυτιά των παλαιότερων που υποδέχτηκαν κατά χιλιάδες με δάκρυα στα μάτια τον τότε πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

***

Γιατί εξορκίζουν την αποχή οι πολιτικοί αρχηγοί

Λιγότερος από ένας μήνας απομένει έως τις ευρωεκλογές και οι αρχηγοί των κομμάτων επιδίδονται στο κυνήγι της ψήφου.

Πρώτο τους μέλημα να εξορκίσουν την αποχή με το επιχείρημα της κάλπης «εθνικής» σημασίας, αφού από τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους δεν θα κριθεί μόνο ποια παράταξη στην Ελλάδα θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της ή θα κάνει την ανατροπή, αλλά και ποιοι από τις Βρυξέλλες θα παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς «με ή χωρίς εμάς».

Πάμε τώρα στα κόμματα:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, ως γνωστόν τον εκλογικό πήχη στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή στο 33%, συνεχίζει και αυτός να «ξορκίζει» τη χαλαρή ψήφο, επιμένοντας στον «εθνικό χαρακτήρα» της διαδικασίας και διαφημίζοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του κυρίως στον τομέα της οικονομίας και στα «πατριωτικά» ζητήματα – κι ας δέχεται ομοβροντία επιθέσεων για την εξωτερική του πολιτική.

  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ασκεί σκληρή κριτική στον «εγκλωβισμένο στην εικονική πραγματικότητα» πρωθυπουργό για κάθε θέμα της καθημερινότητας του πολίτη, ενώ εκμεταλλευόμενος το «γκελ» στους πολίτες, μιλάει και υπόσχεται μια «νέα σχέση πολίτη – πολιτικής».

  • Όσο για τους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Χαρίτση, πρωτίστως πολεμούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, δευτερευόντως, την αξιωματική αντιπολίτευση Κασσελάκη – ο καθείς για τους δικούς του λόγους – και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ως συνήθως, όλους και όλες.

***

Το διπλό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού, Αγίου Γεωργίου, στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα: «Ο Στρατός έχει ένα διπλό καθήκον: Καταρχήν, είναι μια ισχυρή δύναμη αποτροπής, προφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Αλλά είναι και μια δύναμη συμπαράστασης στην ελληνική κοινωνία την ώρα της ανάγκης της. Με αυτή, λοιπόν, τη διπλή σημασία ο Ελληνικός Στρατός έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο».

***

Τι γυρεύει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο Ριάντ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης πετάει σήμερα για Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, όπου θα τον υποδεχθεί ο ομόλογός του, ο Πτέραρχος Φαϊντ Μπιν Χαμέντ Αλ Ρουάιλι (General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili).

Θα συζητήσουν μου λένε, για μια σειρά στρατιωτικών θεμάτων, ήτοι θα μιλήσουν για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών, που περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές επισκέψεων και άλλα πολλά. Σας θυμίζω ότι στο «Βασίλειο» (όπως είναι γνωστή η Σαουδική Αραβία) βρίσκεται από το 2021 ελληνική δύναμη. Αποτελείται από συστοιχία αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων PATRIOT και έχει ως σκοπό τη συνδρομή των Σαουδαράβων στην απόκρουση των επιθέσεων των Χούθι.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία και ο Οίκος των Σαούντ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο τόσο στον αραβικό όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο.