Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η πρώτη από το Halloween του 2003, κάνει το βόρειο Σέλας ορατό σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τις εικόνες να εντυπωσιάζουν.

Το βόρειο Σέλας εντοπίστηκε στο Whitley Bay στη βορειοανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Essex, στο Cambridgeshire και στο Wokingham στο Berkshire. Παρατηρήθηκε επίσης στο Σάφολκ, το Κεντ, το Χαμπσάιρ και το Λίβερπουλ και στην Ιρλανδία, όπου η μετεωρολογική υπηρεσία Met Eireann δημοσίευσε εικόνες των φώτων πάνω από το Δουβλίνο και πάνω από το αεροδρόμιο του Shannon στην κομητεία Clare.

Το Βόρειο Σέλας φαίνεται στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν, στη Φλόριντα, τη Γερμανία, την Ελβετία κ.ά

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική.

«Νιώθω σαν να έχω μια θρησκευτική εμπειρία – ή μια απαγωγή από εξωγήινους. Δεν είμαι σίγουρος ποιο από τα δύο», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής φυσικών επιστημών David Boyce από την Αγγλία. Ένας άλλος χρήστης μοιράστηκε μια φωτογραφία και είπε ότι το Εδιμβούργο στη Σκωτία έμοιαζε «με διαφορετικό πλανήτη απόψε» όπως αναφέρει ο Guardian.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα προκαλείται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Από την γεωμαγνητική καταιγίδα προκαλούνται αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.