Ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έφτασε στο τέλος του, με την Ελβετία να αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις. To Nemo σήκωσε στα χέρια του το τρόπαιο της Eurovision 2024 αφού κατάφερε να επικρατήσει στις κριτικές επιτροπές.
Την πρωτιά του το κοινό την έδωσε στην Κροατία, αφού το χάρισε 337 πόντους. To Nemo από το κοινό συγκέντρωσε 226 πόντους, είχε όμως σαρώσει στις κριτικές επιτροπές με 365 πόντους.
Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι κατέκτησε την 11η θέση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Eurovision 2024: Η τελική πεντάδα της Eurovision 2024 διαμορφώθηκε ως εξής:
- Ελβετία 591 βαθμοί
- Κροατία 547 βαθμοί
- Ουκρανία 453 βαθμοί
- Γαλλία 445 βαθμοί
- Ισραήλ 375 βαθμοί
Eurovision 2024: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία και το Nemo
Το Nemo έσπασε τον κώδικα και κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Η Eurovision 2024 του ανήκει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η τελική κατάταξη
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Eurovision 2024: Τα αποτελέσματα του κοινού
Ελβετία 226 πόντοι.
Γαλλία 227 πόντοι.
Κροατία 337 πόντοι.
Ιταλία 104 πόντοι.
Ουκρανία 307 πόντοι.
Ιρλανδία 136 πόντοι.
Πορτογαλία 13 πόντοι.
Σουηδία 49 πόντοι.
Αρμενία 82 πόντοι.
Γερμανία 18 πόντοι.
Λουξεμβούργο 13 πόντοι.
Ισραήλ 323 πόντοι.
Ηνωμένο Βασίλειο 0 πόντοι.
Ελλάδα 85 πόντοι.
Λετονία 28 πόντοι.
Κύπρος 44 πόντοι.
Λιθουανία 58 πόντοι.
Σερβία 32 πόντοι.
Ισπανία 11 πόντοι.
Αυστρία 5 πόντοι.
Γεωργία 19 πόντοι.
Σλοβενία 12 πόντοι.
Νορβηγία 4 πόντοι.
Φινλανδία 31 πόντοι.
Εσθονία 33 πόντοι.
Πώς διαμορφώθηκε η πρώτη 5άδα μετά τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών
- Ελβετία
- Γαλλία
- Κροατία
- Ιταλία
- Ουκρανία
Eurovision 2024: Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών
Η Ουκρανία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει το 12άρι στην Πορτογαλία.
Το Λουξεμβούργο δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Το Αζερμπαϊτζάν δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Το Σαν Μαρίνο δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Μάλτα δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Κροατία δίνει το 12άρι στην Πορτογαλία.
Η Αλβανία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Τσεχία δίνει το 12άρι στην Ουκρανία.
Το Ισραήλ (εν μέσω γιουχαϊσμάτων) δίνει το 12άρι στο Λουξεμβούργο.
Η Αυστραλία δίνει το 12άρι στην Ιρλανδία.
Η Δανία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Ισπανία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Νορβηγία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Γερμανία δίνει το 12άρι στη Σουηδία.
Η Αρμενία δίνει το 12άρι στη Γαλλία.
Η Σλοβενία δίνει το 12άρι στη Γαλλία.
Η Γεωργία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Ελβετία δίνει το 12άρι στην Ελλάδα.
Η Μολδαβία δίνει το 12άρι στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα (με την Έλενα Παπαρίζου) δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Εσθονία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Ολλανδία (δια στόματος του προέδρου της EBU) δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Αυστρία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
H Γαλλία δίνει το 12άρι στην Πορτογαλία.
Η Ιταλία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Φινλανδία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Πορτογαλία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Το Βέλγιο δίνει το 12άρι στη Γαλλία.
Η Ισλανδία δίνει το 12άρι στη Γαλλία.
Η Λετονία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Ιρλανδία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
H Πολωνία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Κύπρος δίνει το 12άρι στην Κροατία.
Η Λιθουανία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Η Σερβία δίνει το 12άρι στην Κροατία.
Η Σουηδία δίνει το 12άρι στην Ελβετία.
Το recap
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα highlights
Το μεγάλο highlight είναι η εντυπωσιακή επιστροφή της Loreen. Έναν χρόνο πίσω, τραγουδώντας το «Tattoo», χάρισε στη Σουηδία την πρώτη θέση στη Eurovision, φέρνοντας τον Διαγωνισμό στο Μάλμε.
Η Loreen είναι η πρώτη γυναίκα διπλή νικήτρια της Eurovision. Στη σκηνή του 68ου Διαγωνισμού παρουσιάζει το ολοκαίνουριο τραγούδι της «Forever», αλλά και μια διασκευή του «Tattoo».
Η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst σε έναν φόρο τιμής στους ABBA.
Η Conchita Wurst κέρδισε τη Eurovision 2014 με το «Rise Like a Phoenix» για την Αυστρία.
Η Σουηδή Charlotte Perrelli κέρδισε το 1999 με το «Take Me To Your Heaven» και η επίσης Σουηδή Carola Haggkvist το 1991 με το «Fångad Av En Stormvind».
Οι ΑΒΒΑ δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Τα ολογράμματα των ABBA στη σκηνή, είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το θρυλικό συγκρότημα χάρισε στη Σουηδία την πρώτη της νίκη με το «Waterloo».
Οι Alcazar, ένα από τα πιο αγαπημένα σουηδικά συγκροτήματα, επανενώθηκαν για χάρη του Τελικού της Eurovision 2024.
Το διαγωνιστικό κομμάτι ολοκληρώθηκε. 25 χώρες πέρασαν από τη σκηνή της Malmö Arena και η ψηφοφορία ακόμα συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε ότι όσοι ζούμε στην Ελλάδα δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την ελληνική συμμετοχή.
Eurovision 2024: Οι 25 χώρες που συμμετείχαν στον Τελικό
26. Αυστρία
Kaleen – We Will Rave
Η Αυστρία έχει συμμετάσχει στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 55 φορές από το ντεμπούτο της το 1957. Η χώρα έχει κερδίσει δύο φορές, το 1966 και το 2014, καθώς κατέχει και το ρεκόρ για το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των νικών της, με 48 χρόνια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Αυστρία εκπροσωπείται φέτος στη Eurovision 2024 από την Kaleen και το τραγούδι «We Will Rave» σε μουσική και στίχους των Anderz Wrethov, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard και Thomas Stengaard. Η συμμετοχή επιλέχθηκε εσωτερικά από τον τηλεοπτικό φορέα της χώρας ORF.
25. Γαλλία
Slimane – Mon Amour
Τι φωνή είναι αυτή; Δύο μέτρα από το μικρόφωνο και ο Slimane τραγουδά το τελευταίο ρεφρέν a capella κάνοντας το στάδιο να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Ξανά και ξανά. Encore et encore (για να ‘μαστε και στο κλίμα).
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πρόβας, ο Slimane διέκοψε την ερμηνεία του και είπε τα εξής: «Κάθε καλλιτέχνης εδώ θέλει να τραγουδήσει για την αγάπη και για την ειρήνη. Πρέπει να μας ενώνει η μουσική με αγάπη και ειρήνη. Ενωμένοι από τη μουσική αλλά με αγάπη».
Το «Mon amour» είναι σε μουσική και στίχους των Slimane, Yaacov Salah και Meïr Salah. Σύμφωνα με τον Slimane, το τραγούδι αποτελεί μια «επιστολή αγάπης στις ευρωπαϊκές καρδιές».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η καλλιτεχνική πορεία του Slimane δεν ήταν εύκολη. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε πιάνο μπαρ και το πάλεψε πολύ μέχρι να δει την καριέρα του να εκτοξεύεται.
Το 2016 συμμετέχει και κερδίζει το γαλλικό «The Voice». Ακολουθούν 2 εκατομμύρια πωλήσεις άλμπουμ, 5 μουσικά βραβεία NRJ, 2 δισεκατομμύρια προβολές, 7 εκατομμύρια ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 1 Victorie de la Musique.
24. Γεωργία
Nutsa Buzaladze – Firefighter
Οι Ada Satka και Darko Dimitrov συνέθεσαν το τραγούδι που ερμηνεύει η Nutsa Buzaladze στη σκηνή. Το 2017 προσπάθησε να εκπροσωπήσει τη Γεωργία στη Eurovision όμως κατετάγη δεύτερη με το τραγούδι «White Horses Run».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το κεντρικό θέμα της φωτιάς θυμίζει στιχουργικά και επί σκηνής Ελένη Φουρέιρα. Η προσπάθεια έγινε, ήταν όμως ανεπιτυχής αν αναλογιστεί κανείς και την εμφάνιση του πρωτότυπου στο άνοιγμα του Α’ Ημιτελικού.
Ακόμα να συνέλθουμε Ελένη μου. Καλή επιτυχία και σε ΄σενα Nutsa.
23. Κροατία
Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
Από τα μεγαλύτερα φαβορί για τη νίκη; Από τα μεγαλύτερα φαβορί για τη νίκη. Ο 28χρονος Marko Purišić, ή αλλιώς Baby Lasagna, είναι Κροάτης τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός. Μέχρι πέρσι ήταν ο κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Manntra, ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα.
Η Κροατία με την εμφάνιση του τελικού επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί.
Ο Baby Lasagna αναφέρει τους Rammstein και Electric Callboy ως μουσικές του επιρροές και περιγράφει τη μουσική του ως ένα μείγμα ποπ πανκ, techno, metal και house.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το μουσικό ύφος του περιστρέφεται γύρω από την αυτοβιογραφική αφήγηση. Τον ενδιαφέρει να μεταφέρει στα τραγούδια του τα προσωπικά του βιώματα αλλά και να θίγει τον τρόπο του κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στην πατρίδα του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Rim Tim Tagi Dim”, μια αφήγηση που απεικονίζει το ταξίδι ενός νεαρού από την Κροατία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε μια άλλη χώρα. Παρά τα μεγάλα όνειρα, αυτό το ταξίδι είναι γεμάτο πανικό, πόνο και άγχος.
Τα σεμεδάκια επί σκηνής έχουν ξυπνήσει μνήμες με τηλεοράσεις στολισμένες και οθόνες κομμένες στη μέση γιατί το κοφτό έχει προτεραιότητα.
22. Σλοβενία
Raiven – Veronika
«Είμαι πολύ χαρούμενη, πολύ ευγνώμων και λίγο φοβισμένη», είπε η Raiven όταν ανακοινώθηκε ότι θα είναι εκείνη που θα εκπροσωπήσει τη Σλοβενία στον 68ο Διαγωνισμό της Eurovision.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Raiven είναι τραγουδίστρια και αρπίστρια και είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τη συνένωση της ποπ με το εναλλακτικό στιλ και την όπερα.
Το «Veronika» περιγράφεται ως ένα «σκοτεινό εναλλακτικό ποπ τραγούδι» και είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Veronika Deseniška, μιας Σλοβένας ευγενούς που ερωτεύτηκε ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.
21. Ελβετία
Nemo – The Code
Το «The Code» είναι το τραγούδι που εκφράζει -και εκπροσωπεί- σε απόλυτο βαθμό τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Eurovision 2024. To Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary και σε περίπτωση νίκης θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision που non-binary καλλιτέχνης θα βγει νικητής.
«Το «The Code» αφορά στο ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για ‘μένα. Αλλά δεν αισθάνομαι τίποτα καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary», δήλωσε πρόσφατα το Nemo.
«Το «The Code» δεν χαρακτηρίζεται απλώς ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα στον οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος: «Κάπου ανάμεσα στο 0 και 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η σκηνή προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για ‘μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», πρόσθεσε.
Το τραγούδι υπογράφουν οι Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale και Nemo Mettler.
Το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, έχει ήδη κερδίσει το Βραβείο Καλύτερου Στίχου της Eurovision 2024.
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 28 διακεκριμένους συγγραφείς, ποιητές, στιχουργούς, δημοσιογράφους και προηγούμενους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, από 17 συνολικά χώρες.
20. Κύπρος
Silia Kapsis – Liar
Η Silia Kapsis (Βασιλική «Σίλια» Καψή) είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός. Έχει γεννηθεί στην Αυστραλία στην οποία διαμένει μόνιμα μαζί με την οικογένειά της.
Το πρώτο τραγούδι της, «Who Am I?», το οποίο έγραψε και συνέθεσε σε ηλικία 12 ετών, κυκλοφόρησε το 2022. Κυκλοφόρησε δύο ακόμη σινγκλ, το «No Boys Allowed» και το «Disco Dancer», τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2023.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το «Liar» υπογράφουν Δημήτρης Κοντόπουλος και Elke Tiel, ενώ τη χορογραφία έχουν αναλάβει οι Kelly Sweeney και Guy Groove.
«Είμαι ενθουσιασμένη που θα βρίσκομαι στη σκηνή της Eurovision 50 χρόνια μετά τους θρυλικούς ABBA», έλεγε στο ΡΙΚ η Silia Kapsis λίγο μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής της στον διαγωνισμό.
Η Κύπρος απέσπασε ένα πολύ δυνατό χειροκρότημα.
19. Αρμενία
LADANIVA – Jako
Ένα τραγούδι με έντονο το έθνικ στοιχείο. Οι Ladaniva είναι γαλλικό-αρμενικό μουσικό δίδυμο που ξεκίνησε το 2019. Αποτελείται από την αρμένια τραγουδίστρια Jaklin Baghdasaryan και τον γάλλο πολυοργανίστα Louis Thomas.
Το ρεπερτόριο των Ladaniva εμπνέεται από παραδοσιακά τραγούδια από την Αρμενία, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια και από μουσικές της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένα βράδυ του 2018, συναντήθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια ενός jam session σε ένα μουσικό μπαρ στο Vieux-Lille. Από τότε είναι μαζί, και ως συγκρότημα και ως σύντροφοι. Το 2023, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ.
Το τραγούδι αφηγείται την ιστορία της Jako που της λένε να είναι ήσυχη και να μην μιλά πολύ, ενώ είναι ένα πνεύμα ελεύθερο και ονειροπόλο.
18. Πορτογαλία
iolanda – Grito
Το «Grito» της iolanda είναι ένα αργό ποπ τραγούδι με έντονα πορτογαλικά και ιβηρικά στοιχεία. Αν η iolanda μπορούσε να έχει τρεις ευχές, θα ζητούσε παγκόσμια ειρήνη, περισσότερη ενσυναίσθηση και την επιστροφή των Daft Punk.
Όσο για το είδωλό της αυτή είναι η Conchita Wurst, η οποία, όπως λέει, είχε σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει το μυαλό των ανθρώπων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αισθαντική φωνή και μια χαρακτηριστική μελωδία που σου μένει.
Η Πορτογαλία συμμετείχε για πρώτη φορά στη Eurovision το 1964 και έχει νικήσει μόνο μία φορά, το 2017 με το «Amar pelos dois» του Salvador Sobral.
17. Φινλανδία
Windows95man – No Rules!
Ότι περιμέναμε τη Φινλανδία να περάσει στον τελικό της Eurovision, δεν το περιμέναμε. Το ψέμα μην το πούμε. Όμως, πέρασε και να τη.
Ο Windows95man θέλει να πάρει τον αέρα του για αυτό και παντελόνια, φούστες και σορτσάκια είναι περιττά. Εμφανίζεται στη σκηνή με εσώρουχο στο χρώμα του δέρματος θέλοντας να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της πλήρους γύμνιας. Τρέχει αυτός, τρέχει και ο σκηνοθέτης να τον προλάβει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο ρεφρέν του «No Rules!» ακούμε τον Piispanen, ο οποίος επιλέχθηκε έπειτα από μεγάλη αναζήτηση ώστε να αντεπεξέλθει στις φωνητικές ανάγκες του τραγουδιού.
Ο Windows95man, κατά κόσμον Teemu Keisteri, δημιουργήθηκε μέσα από τα βίντεο που ανέβαζε ο Keisteri στο Youtube, αποτυπώνοντας έναν οικογενειάρχη που παλεύει να απελευθερωθεί από την καθημερινότητά του.
Ο καλλιτέχνης Käärijä (εκπροσώπησε τη Φινλανδία με το «Cha Cha Cha» το 2023) ανακοίνωσε πως δεν θα ανακοινώσει το 12αρι της κριτικής επιτροπής της χώρας του.
«Αποφάσισα να μην συμμετέχω ως spokesperson της φινλανδικής επιτροπής στον αποψινό τελικό της Eurovision. To να δώσω πόντους απόψε, απλά δεν φαίνεται σωστό».
16. Σερβία
Teya Dora – Ramonda
Η Teya Dora έγραψε μαζί με τον Luka Jovanovic-Luxonee και τον Andrijano Kadovic-Ajzi το τραγούδι «Ramonda».
Ο δρόμος δεν είναι ένας και είναι πολλές οι φορές που η αναποφασιστικότητα οδηγεί τον άνθρωπο στην απογοήτευση. Το λουλούδι ramonda είναι η πυξίδα όταν η πίστη στον εαυτό μας χάνεται. Με υπομονή και επιμονή το φως θα βγει ξανά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Teya Dora λατρεύει καλλιτεχνικά τη Marija Šerifović, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για τη Σερβία το 2007.
15. Ιταλία
Angelina Mango – La Noia
«Η πλήξη θεωρείται αρνητικό πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι καιρός που αφιερώνετε στον εαυτό σας και σας επιτρέπει να τον ανακαλύψετε.
Ανάμεσα σε μια ζωή με ψηλά και χαμηλά και σε μια ζωή με πλήξη, θα επιλέγω πάντα μια από τις ψηλές και τις χαμηλές στιγμές, αλλά πάντα θα αφήνω στον εαυτό μου χρόνο για πλήξη», θα πει για το «La Noia» η Angelina Mango εκπρόσωπος της Ιταλίας στη Eurovision 2024.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«La Noia» σημαίνει πλήξη, αλλά μόνο πλήξη δεν έχει προκαλέσει στους απανταχού γιουροφάνς που μόλις άκουσαν το τραγούδι ενθουσιάστηκαν και θέλουν τη μία εκ των Big 5 να κατακτά την κορυφή μετά το «Zitti e buoni» των Måneskin το 2021.
Η Angelina Mango αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια στο 74ο Φεστιβάλ του Sanremo και πήρε το εισιτήριο για το Μάλμε της Σουηδίας.
Η Angelina Mango έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε μετά από δέκα συναπτά χρόνια να κερδίσει το Φεστιβάλ του Sanremo. Η εμφάνισή της στον Τελικό ήταν εκθαμβωτική. Να πούμε ότι την είδαμε και με διαφορετικό σύνολο σε σχέση με τον ημιτελικό (κάτι που δεν επιτρέπεται).
14. Νορβηγία
Gåte – Ulveham
Η Νορβηγία συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας, με το «Ulveham» σε ερμηνεία των Gåte.
Ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Norsk rikskringkasting (NRK) διοργάνωσε τον εθνικό τελικό Melodi Grand Prix 2024 μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να επιλέξει τη νορβηγική συμμετοχή για τον διαγωνισμό του 2024.
Πριν από το 2024, η Νορβηγία συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξήντα δύο φορές από την πρώτη της συμμετοχή το 1960.
Έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τρεις φορές: το 1985 με το τραγούδι «La det swinge» που ερμήνευσαν οι Bobbysocks!, το 1995 με το τραγούδι «Nocturne» που ερμήνευσαν οι Secret Garden και το 2009 με το τραγούδι «Fairytale» που ερμήνευσε ο Αλεξάντερ Ρίμπακ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Νορβηγία έχει επίσης τις δύο ακόμα «διακρίσεις» ότι τερμάτισε τελευταία έντεκα φορές στον τελικό της Eurovision, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και επειδή έλαβε μηδέν βαθμούς τέσσερις φορές, με το τελευταίο να είναι ένα ρεκόρ που μοιράζεται με την Αυστρία.
Ulveham: «Δέρμα λύκου» σημαίνει ο τίτλος του φετινού τραγουδιού και πρόκειται για ένα γκοθ παραμύθι που επιλέχθηκε για τον διαγωνισμό μέσα από το Melodi Grand Prix 2024.
Στα πιο επίκαιρα: Η νορβηγίδα τραγουδίστρια Alessandra, την οποία είχαμε δει στη Eurovision του 2023 στο Λίβερπουλ, θα παρουσίαζε απόψε τη βαθμολογία της χώρας της.
Μετά την απομάκρυνση της Ολλανδίας και τις αντιδράσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ η Allesandra ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει εκείνη τη βαθμολογία.
«Απόψε έπρεπε να δώσω τους πόντους της Νορβηγίας στον τελικό της Eurovision», είπε σε ένα βίντεο στο Instagram. Και συνέχισε: «Αν και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω, πήρα την απόφαση να αποσυρθώ.
United By Music – το μότο της Eurovision – είναι ο λόγος που κάνω μουσική. Ενώστε τους ανθρώπους, φέρτε τους μαζί. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτές οι λέξεις είναι απλώς κενές λέξεις.
Υπάρχει μια γενοκτονία σε εξέλιξη και σας ζητώ από όλους σας παρακαλώ να ανοίξετε τα μάτια σας, να ανοίξετε την καρδιά σας. Αφήστε την αγάπη να σας οδηγήσει στην αλήθεια. Είναι ακριβώς μπροστά σας. Ελεύθερη Παλαιστίνη».
13. Ηνωμένο Βασίλειο
Olly Alexander – Dizzy
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στις Big 5 για αυτό και κάθε χρόνο περνά απευθείας στον τελικό της Eurovision χωρίς τη βάσανο των ημιτελικών και της πολυπόθητης πρόκρισης.
Την οποία και δεν θα έπαιρνε και τόσο συχνά αν κρίνει κανείς το διαρκές φλερτ των συμμετοχών του με τον πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Έχει φύγει ακόμα και με μηδέν βαθμούς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα πράγματα δείχνουν φέτος να αλλάζουν με την queer εμφάνιση του Olly Alexander η οποία μεταφέρει τους θεατές σε ένα μετα-αποκαλυπτικό δυστοπικό αποδυτήριο γυμναστηρίου πυγμαχίας, σε ένα διαστημόπλοιο που τρέχει προς τη Γη μέσα από μια μαύρη τρύπα.
12. Ελλάδα
Μαρίνα Σάττι – Ζάρι
«Είναι πολλά τα συναισθήματα. Και στεναχώρια που τελειώνει όλο αυτό. Εντάξει, όλες αυτές τις τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει πάρα πάρα πολύ απαιτητικές. Είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ εδώ. Έχουμε κάνει αρκετές πρόβες» είπε στην ΕΡΤ η Μαρίνα Σάττι στις τελευταίες της δηλώσεις, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή.
Ζητωκραυγάζει το στάδιο; Ζητωκραυγάζει.
Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη περιγραφή. Πάμε Μαρίνα! Πάμε Ελλάδα! 12 points. Και τέλος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
11. Λετονία
Dons – Hollow
Ο Λετονός θυμίζει Γιώργο Αμυρά με πιο εκκεντρικό στιλ. Ή τη Mary Sunshine στο πριν το μακιγιάζ «η Άρτα με τα Γιάννενα«, για τους γνώστες.
Στους περισσότερους δεν αρέσει, κάτι όμως σου κάνει όταν το ακούσεις τρεις-τέσσερις-πέντε φορές. Είναι τραγούδι που θέλει τον χρόνο του για να κατακάτσει μέσα σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Dons μεγάλωσε και σπούδασε μουσική στο Saldus County Music School, έχοντας, πάντα, ως μουσικό του πρότυπο τον βρετανό frontman των Queen Freddie Mercury.
Η Λετονία έχει συμμετάσχει στη Eurovision 23 φορές με την πρώτη της συμμετοχή να είναι το 2000. Δύο χρόνια μετά, το 2002, με το «I Wanna» της Marie N. ήρθε και η νίκη.
10. Ιρλανδία
Bambie Thug – Doomsday Blue
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συμμετοχές, αυτή της Ιρλανδίας. Θεωρείται ωδή στην queer κοινότητα μιας και προσπαθεί να στείλει το μήνυμα της απελευθέρωσης από τα δεσμά και τους φόβους μας.
Το τραγούδι λέγεται «Doomsday Blue» και το ερμηνεύει το non binary άτομο Bambie Thug. Οι στίχοι και η μουσική είναι του ίδιου και της Olivia Cassy Brooking, του Sam Matlock και του Tyler Ryder.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Το τραγούδι περιηγείται σε πολλά μονοπάτια. Σχετίζεται με μια τοξική σχέση και τις δυσκολίες του να είσαι ένα queer άτομο στις σχέσεις, στη μουσική βιομηχανία και γενικά στον κόσμο και να αποκλείεσαι από τα πράγματα ή να παραβλέπεις τις δυνατότητές σου. Επιπλέον, μιλάει και για την ψυχική υγεία. Κι όλα αυτά σε τρία λεπτά», δήλωσε.
Μετά το τέλος του Α’ Ημιτελικού το Bambie Thug παραχώρησε δηλώσεις «καρφώνοντας» την EBU για την παρέμβασή της στο performance της Ιρλανδίας.
«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συμπεριλάβω τα μηνύματα «εκεχειρία» και «ελευθερία για την Παλαιστίνη» στην εμφάνισή μου, διότι είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης.
Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλά «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU».
9. Εσθονία
5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
Το φετινό τραγούδι της Εσθονίας; Εσείς, τι νέα; Τα παιδιά; Η σύζυγος; Όλοι καλά; Πάντα καλά.
Οι 5Miinust είναι ένα εσθονικό hip-hop γκρουπ το οποίο αποτελείται από τους Estoni Kohver, Päevakoer, Põhja-Korea και Lancelot.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τραγούδι «(Νendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi» είναι σε μουσική και στίχους των Kim Wennerström, Kohver, Lancelot, Marko Veisson, Päevakoer, Põhja Korea και Ramo Teder.
Ο τίτλος σημαίνει «Δεν ξέρω τίποτα για τα ναρκωτικά» και διεκδικούν την πρωτιά στον μεγαλύτερο τίτλο στην ιστορία του διαγωνισμού. Καμία άλλη πρωτιά.
8. Ισπανία
Nebulossa – ZORRA
Καταχειροκροτήθηκαν οι Nebulossa και είναι να απορεί κανείς. Δεν λέω, δυνατό το μήνυμα αλλά ένας παλιός ήχος και μια ακόμα πιο παλιά εικόνα.
«Αν βγω μόνη μου, είμαι σκύλα. Αν διασκεδάζω, είμαι η μεγαλύτερη σκύλα. Αν γυρίζω σπίτι μετά το ξημέρωμα, είμαι ακόμα πιο σκύλα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Ξέρω ότι δεν είμαι αυτή που θέλεις, ξέρω, καταλαβαίνω ότι είσαι αναστατωμένος από αυτό, αλλά αυτή είναι η φύση μου, δεν μπορώ να μπω στον κόπο να αλλάξω για σένα».
Ας μείνουμε στο μήνυμα της γυναικείας ενδυνάμωσης κι ας αφήσουμε όλα τα άλλα στην άκρη για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας μέρα που ΄ναι.
7. Λιθουανία
Silvester Belt – Luktelk
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το eurovision.tv, αν ο Silvester Belt μπορούσε να δειπνήσει με τρεις διάσημους ανθρώπους, θα επέλεγε τους Troye Sivan, Olly Alexander και Billie Eilish.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λέει ότι «θα ήταν μάλλον ένα queer brunch παρά ένα δείπνο, αλλά θα αργούσαμε όλοι τόσο πολύ, που θα κατέληγε να είναι απλώς ένα δείπνο».
Luktelk σημαίνει περιμένω και ο Silvester περίμενε πολύ την πρόκριση της Λιθουανίας στον τελικό της Eurovision.
«Περίμενε, περίμενε. Περιμένω ένα λεπτό ακόμα. Μια νύχτα έχει περάσει και μετά μια άλλη. Αλλά όπως πάντα, είμαι ξανά ο ίδιος», αναφέρει ένας από τους στίχους του ρεφρέν.
6. Ισραήλ
Eden Golan – Hurricane
Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της πρόβας του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαΐου. Αντίστοιχη η κατάσταση και στον Β’ Ημιτελικό με την παραγωγή να βάζει ψεύτικα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια του performance για να καλύψει τα γιουχαΐσματα ώστε να μην περάσουν στον «αέρα».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό σταθμό Kan η Golan πραγματοποίησε την τελευταία της πρόβα υπό των ήχων τεχνητών γιουχαϊσμάτων γιατί ήθελε να είναι έτοιμη στο ενδεχόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις σε βάρος της στον τελικό.
«Είμαι περήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μου. Τίποτα δεν θα με πτοήσει», δηλώνει η Eden Golan, η οποία για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε από το στάδιο μετά τις πρόβες.
Η εμφάνιση στον τελικό δίχασε το κοινό, όπως ήταν αναμενόμενο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το «Hurricane» χρειάστηκε να αλλάξει στίχους, υπό τον φόβο του αποκλεισμού. Οι διοργανωτές της Eurovision είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τους στίχους του τραγουδιού του Ισραήλ, που φαίνεται να αναφέρονταν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Χορεύοντας στην καταιγίδα. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Πάρε με σπίτι και άφησε τον κόσμο πίσω. Και υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί. Είμαι ακόμα βρεγμένος από αυτή τη βροχή του Οκτωβρίου. Οκτωβριανή βροχή», ήταν κάποιοι από τους επίμαχους στίχους που αντικαταστάθηκαν.
H Loreen αρνείται να δώσει το βραβείο στο Ισραήλ αν κερδίσει.
4. Λουξεμβούργο
TALI – Fighter
Η «Μαχήτρια» TALI έστειλε ξανά το Λουξεμβούργο στη Eurovision έπειτα από 31 χρόνια. Το Λουξεμβούργο έχει συμμετάσχει στη Eurovision 37 φορές από το ντεμπούτο του στον πρώτο διαγωνισμό το 1956 και έχει κερδίσει τις πέντε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αφού τερμάτισε μεταξύ των επτά χαμηλότερων χωρών το 1993, υποβιβάστηκε και δεν μπόρεσε να διαγωνιστεί το 1994. Η χώρα δεν επέστρεψε στον διαγωνισμό το 1995 και δεν συμμετείχε τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
«Εξεπλάγην όταν το άκουσα, γιατί ήταν η ιστορία μου σε ένα τραγούδι. Το βρήκα τόσο δροσερό και νεανικό, και επίσης απόλαυσα το ότι είχε κομμάτια ρέγκετον μέσα. Το ερωτεύτηκα», δήλωσε η TALI για το «Fighter».
3. Γερμανία
ISAAK – Always On The Run
Η Γερμανία κέρδισε για πρώτη φορά τον διαγωνισμό στην 27η προσπάθεια το 1982 στο Χαρογκέιτ, όταν η Νικόλ κέρδισε με το «Ein bißchen Frieden».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δεύτερη γερμανική νίκη ήρθε 28 χρόνια αργότερα στον διαγωνισμό του 2010 στο Όσλο, όταν η Λένα κέρδισε με το «Satellite». Η Κάτια Έπσταϊν, η οποία τερμάτισε τρίτη το 1970 και το 1971, στη συνέχεια δεύτερη το 1980, είναι η μόνη ερμηνεύτρια που μπήκε στην πρώτη τριάδα σε τρεις περιπτώσεις.
Η Γερμανία έχει συνολικά 11 τερματισμούς στην πρώτη τριάδα, τερματίζοντας επίσης δεύτερη με τη Λένα Βαλάιτις (1981) και δύο φορές με το συγκρότημα Wind (1985 και 1987) και τερμάτισε τρίτη με τους Μαίρη Ρόος (1972), Mekado (1994) και Sürpriz (1999).
Το «Always On The Run» είναι μια κατάθεση ψυχής κι ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού.
2. Ουκρανία
alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria
Η Ουκρανία συνεχίζει την παράδοση που έχει τα τελευταία χρόνια και στέλνει ένα ακόμα πολύ ωραίο τραγούδι στη Eurovision.
Το «Teresa & Maria» αμέσως μετά την ανακοίνωσή του σκαρφάλωσε στην πρώτη πεντάδα των προβλέψεων δείχνοντας τη δυναμική του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τραγούδι αναφέρεται σε όλες τις γυναίκες που κουβαλούν βάρη δυσβάσταχτα στους ώμους τους και τονίζει τη σημασία της ενότητας και της συνέργειας σε δράσεις καθώς αυτές μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και σημαντικές νίκες.
Η alyona alyona θεωρείται η νέα ραπ σταρ της Ουκρανίας και η Yana Oleksandrivna Shemayeva (γνωστή ως Jerry Heil) μία από τις πιο επιτυχημένες και αγαπημένες τραγουδίστριες της χώρας.
1. Σουηδία
Marcus & Martinus – Unforgettable
Το «Unforgettable», με το οποίο διαγωνίζονται στην αρένα του Μάλμε, γράφτηκε από τους Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen και Martinus Gunnarsen, μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία στον διαγωνισμό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι Marcus και Martinus είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στη Σουηδία για αυτό και το στάδιο δονήθηκε στον Α΄Ημιτελικό, όταν και παρουσιάστηκαν στη σκηνή.
Στόχος τους; Να κάνουν το back-to-back στις νίκες, μετά την επικράτηση της Loreen στον περσινό διαγωνισμό.
Eurovision 2024: Η έναρξη
Την έναρξη της Eurovision 2024 έκανε ο σουηδός καλλιτέχνης, Bjorn Skifs, ο οποίος ερμήνευσε το single του Hooked On A Feeling.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σειρά είχε το καθιερωμένο flag parade, με τις χώρες να παρελαύνουν στη σκηνή, με τη σειρά που θα εμφανιστούν, κρατώντας τις σημαίες τους.
Μουσική υπόκρουση το Beautiful Life των Ace of Base, το She’s Got The Look των Roxette, το I Follow Rivers του Lykke Li, το Sun Is Shining των Awxell & Ingrosso καθώς και το iconic Gimme! Gimme! Gimme! ( A Man After Midnight) των ABBΑ.
Παρουσιάστριες του Τελικού (όπως και των δύο ημιτελικών που προηγήθηκαν) η Petra Mede και η Malin Akerman, οι οποίες καλωσόρισαν τους τηλεθεατές στη Σουηδία και στο Μάλμε.
Η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» της διαγωνίστηκαν στη 12η θέση, ενώ η Silia Kapsis με το «Liar» για την Κύπρο στην 20ή θέση, έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μετά και την ολοκλήρωση του Β’ Ημιτελικού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Eurovision 2024: Εκτός διαγωνισμού η Ολλανδία
26 θα ήταν οι χώρες που θα ανέβαιναν στη σκηνή της Eurovision, όμως αυτός ο αριθμός μειώθηκε έπειτα από τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και του Joost Klein. Ο Klein θα εμφανιζόταν στην 5η θέση, όμως οι υπεύθυνοι της EBU αποφάσισαν να μην αλλάξει η σειρά εμφάνισης των χωρών.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ως αποτέλεσμα της μη συμμετοχής της Ολλανδίας στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, ισχύουν τα ακόλουθα: Όλοι οι διαγωνιζόμενοι διατηρούν τον αριθμό τους στην επίσημη σειρά εμφάνισης. Δεν θα υπάρχει τραγούδι στη θέση 5».
Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της EBU ο καλλιτέχνης επιτέθηκε σε γυναίκα συνεργάτη της εταιρείας παραγωγής. Ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας ανακρίθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με το ολλανδικό ΝΟS. Από ανάκριση πέρασε επίσης, το άτομο που τον κατήγγειλε, καθώς και άλλοι που βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου (11/05) ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ολλανδίας, AVROTROS, ξεκαθάρισε: «Ο Joost Klein δεν χτύπησε κανέναν».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η EBU αναφέρει: «Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και εικασίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το περιστατικό δεν αφορούσε κανέναν άλλο ερμηνευτή ή μέλος της αντιπροσωπείας.
Διατηρούμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του Διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διαγωνισμού».
Eurovision 2024: Πώς έγινε η ψηφοφορία μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας
«Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών, τα οποία ελήφθησαν μετά τη βραδινή γενική πρόβα την Παρασκευή 10 Μαΐου, έχουν υπολογιστεί εκ νέου έτσι ώστε η Ολλανδία να μην λάβει κανέναν βαθμό. Για τον λόγο αυτό, όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής πρέπει να κατατάξουν όλα τα τραγούδια από το 1 έως το 26.
Για παράδειγμα, εάν η Ολλανδία είχε καταταγεί στην 9η θέση από μια εθνική κριτική επιτροπή σε μια χώρα, το τραγούδι που είχε καταταγεί στη 10η θέση κατατάσσεται τώρα στην 9η θέση και θα λάβει 2 βαθμούς και το τραγούδι που είχε καταταγεί στην 11η θέση είναι τώρα στη 10η θέση και λαμβάνει 1 βαθμό.
Δεν θα δοθεί κανένας βαθμός στην Ολλανδία από το κοινό. Οι θεατές στην Ολλανδία μπορούν να ψηφίσουν στον Μεγάλο Τελικό και το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής της Ολλανδίας εξακολουθεί να ισχύει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η EBU θα ενημερώσει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς εταίρους ότι η Ολλανδία δεν συμμετέχει πλέον και θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε τις γραμμές για το τραγούδι 5.
Παρακαλούμε να μην επιχειρήσει κανείς να ψηφίσει για το τραγούδι 5. Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ψηφίσει για το τραγούδι 5, οι ψήφοι του δεν θα μετρήσουν, αλλά υπάρχει πιθανότητα οι θεατές να χρεωθούν. Η Ολλανδία δεν θα εμφανιστεί στον πίνακα βαθμολογίας«, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της EBU.
Διαδηλωτές έξω από το στάδιο ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ
Οι έντονες αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ συνεχίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Τελικό της Eurovision. Λίγα λεπτά πριν τον Μεγάλο Τελικό πάνω από 5.000 διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το στάδιο ζητώντας τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ισραήλ.
«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Όχι πια κατοχή», «Αυτό είναι γενοκτονία», «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη», αναφέρουν τα συνθήματα των διαδηλωτών στους δρόμους του Μάλμε.