Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον αποψινό τελικό του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ο τελικός από τη σκηνή του Malmo Arena θα μεταδοθεί στις 22:00 από την ΕΡΤ και σε αυτόν θα συμμετέχουν οι 10 καλύτεροι από τον κάθε ημιτελικό. Τον τελικό θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα και το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου.

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι και το Zari θα εμφανιστεί στη 12η θέση και η Κύπρος με τη Silia Kapsis και το Liar στην 20η.

Κεντρικές παρουσιάστριες του τελικού, όπως και των δύο ημιτελικών, θα είναι η Malin Åkerman και η Petra Mede. Η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst πρόκειται να εμφανιστούν στη σκηνή της αρένας για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ABBA, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που κέρδισαν τον διαγωνισμό με το «Waterloo».

Εκτός από το αφιέρωμα για τους ABBA στη σκηνή θα εμφανιστεί και η περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού, Loreen.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών

  1. Σουηδία / Marcus & Martinus – Unforgettable
  2. Ουκρανία / a. alyona & J. Heil – Teresa & Maria
  3. Γερμανία / Isaak – Always on the Run
  4. Λουξεμβούργο / Tali – Fighter
  5. Ολλανδία / Joost Klein – Europapa
  6. Ισραήλ / Eden Golan – Hurricane
  7. Λιθουανία / Silvester Belt – Luktelk
  8. Ισπανία / Nebulossa – Zorra
  9. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  10. Ιρλανδία / Bambie Thug – Doomsday Blue
  11. Λετονία / Dons – Hollow
  12. Ελλάδα / Marina Satti – ZARI
  13. Ηνωμένο Βασίλειο / Olly Alexander – Dizzy
  14. Νορβηγία / Gåte – Ulveham
  15. Ιταλία / Angelina Mango – La noia
  16. Σερβία / Teya Dora – Ramonda
  17. Φινλανδία / Windows95man – No Rules!
  18. Πορτογαλία / Iolanda – Grito
  19. Αρμενία / LADANIVA – Jako
  20. Κύπρος / Silia Kapsis – Liar
  21. Ελβετία / Nemo – The Code
  22. Σλοβενία / Raiven – Veronika
  23. Κροατία / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
  24. Γεωργία / Nutsa Buzaladze – Firefighter
  25. Γαλλία / Slimane – Mon amour
  26. Αυστρία / Kaleen – We Will Rave

Η ψηφοφορία

Τα αποτελέσματα του τελικού θα καθοριστούν από την ψηφοφορία του κοινού σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών.

Δικαίωμα ψήφου στον σημερινό τελικό έχουν όλες οι διαγωνιζόμενες χώρες αλλά και όσες χώρες του πλανήτη θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Οι ψήφοι αυτών θα συγκεντρωθούν και θα αποτελέσουν τη βαθμολογία μιας «έξτρα χώρας» η οποία λέγεται «Rest of the world».

Το τηλεοπτικό κοινό θα μπορέσει να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της βραδιάς μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων ή μέσω της εφαρμογής του διαγωνισμού (Eurovision app). Οι κριτικές επιτροπές των 37 χωρών έχουν ήδη ψηφίσει από τη χθεσινή γενική πρόβα. Φυσικά όμως οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και των δύο πλευρών θα γίνουν απόψε, στο τελευταίο κομμάτι της βραδιάς.

Η ψηφοφορία των θεατών θα αρχίσει λίγο πριν από την παρουσίαση του πρώτου τραγουδιού. Οι τηλεθεατές στο σπίτι θα μπορούν να ψηφίζουν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των χωρών, αντί να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των συμμετοχών.

Επιπλέον, οι φίλοι του Διαγωνισμού στις μη συμμετέχουσες χώρες (Rest of The World) έχουν πλέον, σχεδόν 24 ώρες για να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, πριν από την έναρξη του τελικού.

Τα προγνωστικά για την Ελλάδα

Η Μαρίνα Σάττι και το «Zari» απέσπασαν μία θέση στον τελικό, με την ελληνίδα τραγουδίστρια να ξεσηκώνει τα πλήθη στον ημιτελικό, νικώντας τελικά τον πυρετό και τη φαρυγγίτιδα.

Το τραγούδι έχει κερδίσει τόσο τους Έλληνες όσο και διεθνές κοινό, με τους Eurofans να στηρίζουν τη Μαρίνα Σάττι σε όλη την πορεία της προς τον σημερινό τελικό.

Σύμφωνα με το Eurovisionworld.com το «Ζάρι» βρίσκονται στην 9η από τις συνολικά 26 θέσεις. Στο televoting – στα προγνωστικά για τις ψήφους του κοινού- η χώρα βρίσκεται στην 6η θέση.

Ο αποκλεισμός της Ολλανδίας – Οι αντιδράσεις για το Ισραήλ

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision εξαιτίας του πολέμου, με την Edan Golan να αποδοκιμάζεται στον β’ ημιτελικό. Η τραγουδίστρια έχει δεχτεί πολλές απειλές και τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της είναι δρακόντεια.

Από τις πρόβες επίσης αποκλείστηκε ο τραγουδιστής Joost Klein, που εκπροσωπεί την Ολλανδία. Ο Klein ερευνάται από την την EBU καθώς, ενώ εμφανίστηκε στην παρέλαση της σημαίας στην αρχή της πρόβας, «εξαφανίστηκε» 30 λεπτά αργότερα.

Σύμφωνα με το skynews ο Klein ενδέχεται να μην διαγωνιστεί σήμερα στον τελικό.