Με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επέκτασης των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης πέρασε το ψήφισμα στον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα 143 μέλη ψήφισαν ναι, εννιά ήταν κατά (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και το Ισραήλ), ενώ 25 επέλεξαν την αποχή.
Το ψήφισμα αφορούσε την έγκριση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στην Παλαιστίνη και αναγνωρίζει το δικαίωμά της να γίνει το 194ο μέλος του σώματος.
«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία» είπε νωρίτερα ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης, Ριγιάντ Μανσούρ. Στη συνέχεια επεσήμανε: «Μια θετική ψήφος είναι υποστήριξη στην ύπαρξη της Παλαιστίνης, είναι μια επένδυση στην ειρήνη».
Τι δικαιώματα παρέχει στην Παλαιστίνη το ψήφισμα;
Το ιστορικό ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, παρέχει στην Παλαιστίνη μια σειρά από δικαιώματα στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, η Παλαιστίνη έχει πλέον το δικαίωμα να εισάγει και να συνυπογράφει προτάσεις καθώς και τροπολογίες εντός της συνέλευσης. Η Παλαιστίνη μπορεί επίσης να τοποθετείται μεταξύ των κρατών μελών, να εγείρει διαδικαστικές προτάσεις, μεταξύ άλλων δικαιωμάτων.
Το τελευταίο ψήφισμα χρησιμεύει επίσης ως μια περαιτέρω υπενθύμιση για το πού βρίσκεται μεγάλο μέρος του κόσμου σχετικά με το αν η Παλαιστίνη θα πρέπει να γίνει μέλος του ΟΗΕ.
Έντονες αντιδράσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ
Φυσικά, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έφερε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έκανε λόγο για παράλογη απόφαση την οποία χαρακτήρισε ως δώρο των Ηνωμένων Εθνών στη Χαμάς.
«Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν με την αποστολή να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια τυραννία (ναζιστική) δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά το άσχημο κεφάλι της. Σήμερα, είστε έτοιμοι να κάνετε ακριβώς το αντίθετο και να προωθήσετε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους τρομοκράτη, του οποίου θα ηγείται ο Χίτλερ της εποχής μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται στο τρέχον ψήφισμα.
Ποιες χώρες ψήφισαν κατά;
Πέρα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του ψηφίσματος για την Παλαιστίνη τάχθηκαν επίσης η Αργεντινή, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Μικρονησία, το Ναούρου, το Παλάου και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Το δρόμο της αποχής επέλεξαν συνολικά 25 χώρες:
- Αλβανία
- Αυστρία
- Βουλγαρία
- Καναδάς
- Κροατία
- Φίτζι
- Φινλανδία
- Γεωργία
- Γερμανία
- Ελβετία
- Ιταλία
- Λετονία
- Λιθουανία
- Μαλάουι
- Νήσοι Μάρσαλ
- Μονακό
- Ολλανδία
- Β. Μακεδονία
- Παραγουάη
- Μολδαβία
- Σουηδία
- Ρουμανία
- Ουκρανία
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Βανουάτου