Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε κτίριο στην Τζορτζ, στα παράλια της Νότιας Αφρικής, ενώ ως χθες βράδυ (7/5) είχαν ανασυρθεί από τα συντρίμμια 33 άτομα. Τα συνεργεία αναζητούν ακόμη 42 εργάτες και λένε πως επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με 11 από αυτούς.
Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της κατάρρευσης του υπό ανέγερση εξαώροφου κτιρίου, το οποίο θα διέθετε επίσης υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Η Τζορτζ, πόλη περίπου 160.000 κατοίκων, βρίσκεται κοντά στην τουριστική Garden Route, κατά μήκος του νότιου τμήματος της χώρας.
«Βρίσκονται εκεί πάνω από 24 ώρες πλέον, είναι υπερβολικά μακρύ χρονικό διάστημα», τόνισε ο επικεφαλής των αρχών στην επαρχία Άλαν Βίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα, θυμίζοντας πως σε διεθνές επίπεδο θεωρείται πως γενικά οι επιχειρήσεις διάσωσης διαρκούν τρεις ημέρες.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με ένδεκα ανθρώπους», από τους οποίους «οι τέσσερις είναι παγιδευμένοι σε υπόγειο», είπε ο Κόλιν Ντάινερ, επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης. Ορισμένοι μπόρεσαν να τηλεφωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. «Τους ζητήσαμε να κλείνουν τα κινητά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην αποφορτιστούν οι μπαταρίες», πρόσθεσε ο κ. Βίντε.
Αυτοί που μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με σωστικά συνεργεία, είτε μέσω των τηλεφώνων τους ή φωνάζοντας και χτυπώντας ό,τι μπορούν γα να ακουστούν, βρίσκονται σε τρία σημεία, όπου δίνεται προτεραιότητα, ανέφερε ο κ. Ντάινερ. Όμως «δεν ξέρουμε πόσοι» βρίσκονται στο καθένα, πρόσθεσε.
Πρόκειται για «μακρά και περίπλοκη επιχείρηση» που απαιτεί «έρευνα σε βάθος με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Χρειάστηκαν 17 ώρες για να βγάλει σωστικό συνεργείο έναν από τους παγιδευμένους αφού έγινε ο εντοπισμός του, αφηγήθηκε.
75 άνθρωποι εργάζονταν την ώρα της κατάρρευσης
Καθώς έπεφτε η νύχτα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να ανασύρεται επιζών από τα συντρίμμια, υπό επευφημίες και ζητωκραυγές. Κατόπιν όμως ανασύρθηκε πτώμα, τυλιγμένο σε κουβέρτα.
Μόλις βγουν οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί, «θα αρχίσουμε να απομακρύνουμε στρώματα» συντριμμιών, όροφο τον όροφο, διότι «μπορεί να υπάρχουν ακόμα επιζώντες» κάτω από αυτά, σημείωσε ο κ. Ντάινερ. Τα σωστικά συνεργεία καλούνται να κόβουν «πλάκες μπετόν» που ζυγίζουν τόνους και να τις απομακρύνουν με προσοχή, είπε ο κ. Βίντε, κάνοντας λόγο για μακρά και λεπτή διαδικασία.
Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα εξέφρασε «τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του» στις οικογένειες των θανόντων και πρόσθεσε πως «η σκέψη του» βρίσκεται στις οικογένειες των παγιδευμένων.
Στο κτίριο εργάζονταν «75 άνθρωποι τη στιγμή που κατέρρευσε» η πολυκατοικία υπό ανέγερση προχθές Δευτέρα, είχε πει την ίδια ημέρα η εκπρόσωπος του δήμου Σαντέλ Έντουαρντς. Οι οικοδομικές εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο συνεργάστηκαν με τις αρχές για να καταρτιστεί ο κατάλογος των αγνοουμένων, πρόσθεσε ο δήμος.
Μέλη οικογενειών αγνοουμένων, που προσκάλεσε ο δήμος, βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από τον τόπο της καταστροφής. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά προσεύχονταν περιμένοντας νέα των δικών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP