Το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών μετέδωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
Και αυτό εν μέσω των νέων συνομιλιών που διεξάγονται στο Κάιρο σήμερα, την επομένη της αποδοχής από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.
Νωρίτερα σήμερα η ίδια πηγή ανέφερε ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Κάιρο με τη Χαμάς.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση» των ομήρων, καθώς και για τις «βασικές» προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ.
Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».
Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, η πρόταση που έγινε δεκτή από το κίνημά του περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Το Ισραήλ αντιτάσσεται επί του παρόντος σε μια κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007, δεν έχει ηττηθεί.
Το ισλαμιστικό κίνημα, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά του απαιτεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Κίνδυνοι κλιμάκωσης
Η Αίγυπτος προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ «για τους κινδύνους κλιμάκωσης» στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής στη Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Η Αίγυπτος δήλωσε επίσης στη γειτονική της χώρα «να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια» σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται στο άκρο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας και συνορεύει με την Αίγυπτο, φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Επτά νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό
Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο.
Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.
Τεχνητό λιμάνι για ανθρωπιστική βοήθεια από ΗΠΑ
Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού για τη διευκόλυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας διά θαλάσσης, όμως δεν μπορεί να το εγκαταστήσει στην θέση του προς το παρόν εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Τρίτη.
Μπροστά στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε στις αρχές Μαρτίου σχέδιο για την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού.
Το κόστος κατασκευής αναμενόταν να ανέλθει σε περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια.
«Η κατασκευή των δυο τμημάτων του τεχνητού λιμένα (…) τελείωσε» και μένει πλέον να μεταφερθούν στο σημείο όπου θα τοποθετηθούν, είπε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Επικρατούσαν «ισχυροί άνεμοι και ψηλά κύματα» χθες, καθιστώντας «επικίνδυνη» την τοποθέτηση των στοιχείων αυτών στο σημείο που ορίστηκε, διευκρίνισε.
Το τεχνητό λιμάνι και αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατασκευή του «βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Ασντότ», στο Ισραήλ, σημείωσε.
Οι εργασίες μεταφέρθηκαν στην Ασντότ εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την περασμένη εβδομάδα. Όταν ο επιτρέψει ο καιρός, το λιμάνι θα τοποθετηθεί σε ακτή του θυλάκου από ισραηλινούς στρατιωτικούς, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ.
Εξάλλου η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δυο από τα σημαντικότερα φυλάκια από όπου εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, στη Ράφα και στο Κερέμ Σαλόμ, διά στόματος εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
«Τα σημεία διέλευσης που έκλεισαν πρέπει να ξανανοίξουν, είναι απαράδεκτο το ότι έκλεισαν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία το Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Στην ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο στη Λωρίδα της Γάζας με διακηρυγμένο στόχο να «αφανιστεί» η Χαμάς έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 34.789 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ