Παίζεται η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές; Είναι σε θέση το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να προσπεράσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη ή μπορεί να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να κινηθεί στη σφαίρα του 2,5-3%, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις; Ένα είναι βέβαιο. Ποτέ, άλλοτε, μια αναμέτρηση για την Ευρώπη, δεν σήμαινε τόσα πολλά για τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Όχι μόνο για τη δυνατότητα της να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά για το ίδιο της το στίγμα. Για το ποιος αλλά και πως θα την εκφράσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι, εμφανώς, ένα άλλο κόμμα. Όπως λέγεται, «ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ πέθανε στο συνέδριο». Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει ο κ. Κασσελάκης είναι ένα ιδεολογικό ερωτηματικό. Επιδέχεται πλήθος «ορθόδοξων αριστερών» ενστάσεων αλλά, παράλληλα, υποδέχεται μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του εκλογικού σώματος. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές «αντισυστημικά, απολίτικα ακροατήρια, πολίτες με πιο νεανικά χαρακτηριστικά που αισθάνονται εκτός των τειχών» βρίσκουν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζει δημοσκοπικές επιδόσεις που κινούνται ακόμα και στη σφαίρα του 16%.
Πώς μπορεί να ανακοπεί αυτή η δυναμική; Η εκστρατεία του κ. Κασσελάκη δεν παράγει πολιτικές θέσεις προς αντιπαράθεση, παράγει όμως μπόλικα στιγμιότυπα που κινούνται στη σφαίρα του προσωπικού και απλά δεν παίζονται. Τι να πεις για τα προσωπικά του άλλου; Έτσι θα πάει ο κ. Κασσελάκης, μέχρι την κάλπη. Θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα του να απευθύνεται και σε αυτά τα κοινά. Δεν έχει λόγο να αλλάξει τακτική. Όσο τουλάχιστον τα νεαρής ηλικίας άτομα συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για μια selfie. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτό το «νέο κοινό» που βρίσκει έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει μέχρι τις κάλπες. Σε αυτό το ζητούμενο βρίσκεται και μια από τις ελπίδες της Χαριλάου Τρικούπη.
Στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι το δικό της κοινό, όπως εκτιμάται, είναι πιθανότερο να ρίξει το ψηφοδέλτιο μέσα στις κάλπες που θα στηθούν στις 9 Μαΐου. Φτάνει αυτό; Όχι. Το ΠαΣοΚ κινείται, δημοσκοπικά, λίγο πιο πάνω από τα ποσοστά που έλαβε στις εθνικές εκλογές, αλλά εμφανίζεται στην τελική στροφή προς τις κάλπες, να έχει χάσει ποσοστά της τάξης του 2,5%. Διατηρεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τη συσπείρωση του αλλά δεν εμφανίζει τις εισροές που θα του επέτρεπαν ένα εκλογικό άλμα.
Τι μπορεί να αλλάξει σε αυτές 30 μέρες που απέμειναν μέχρι τις κάλπες; Αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει για την Χαριλάου Τρικούπη είναι η τακτική του «επιμένουμε πολιτικά». Μπορεί, όμως, να αποδώσει; Η τακτική που φαίνεται ότι έχει επιλέξει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι το ΠαΣοΚ, σε πρώτη φάση να διατηρήσει την εκλογική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες-κλειδιά, (Κρήτη, νησιά) όπου υπήρξε ανατροπή των συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στην πορεία προς τις εκλογές «να βάλει στο παιχνίδι» τις δυνάμεις που διαθέτει το κόμμα στην αυτοδιοίκηση και στους θεσμικούς φορείς και να θέσει τον κομματικό μηχανισμό σε διάταξη «μάχης πόρτα-πόρτα».
Στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν, ότι η «συγκροτημένη πολιτικά» παρουσία του ΠαΣοΚ του αφήνει περιθώρια για άντληση ψήφων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αποφασίζει, την ώρα της κάλπης. Θεωρούν λοιπόν ότι παρά το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι της δεύτερης θέσης παραμένει ανοιχτό. Τουλάχιστον μέχρι το κύμα των δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας 15 ημέρες πριν τις εκλογές. Τότε θα μπορούν, λένε, να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο τα νέα που φτάνουν, μέχρι στιγμής, από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία καθώς δείχνουν να παγιώνεται η ψαλίδα μεταξύ των ποσοστών των δύο κομμάτων.
Στο κεντροαριστερό σύμπαν, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και ζυμώσεις με βάση όλα τα σενάρια. Πώς θα ανακατευθεί η τράπουλα στο χώρο αν βγει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, τι μπορεί να συμβεί στο ΠαΣοΚ αν μείνει στην τρίτη θέση, τί ρόλο μπορούν να διαδραματίσει στις ζυμώσεις που θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν αμέσως μετά σχήματα όπως η «Νέα Αριστερά». Κανείς λογαριασμός, όμως, δεν μπορεί να προηγηθεί του ξενοδόχου.