Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Ράφα. Είναι στραμμένα και στο Ισραήλ. Οι ελπίδες για εκεχειρία, την οποία δέχθηκε η Χαμάς, έσβησαν γρήγορα καθώς το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, από όπου υπάρχουν αναφορές ότι ελέγχει την παλαιστινιακή πλευρά του ομώνυμου περάσματος, του μοναδικού που ως τώρα δεν βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του.
Με ένα επικείμενο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Νετανιάχου, με το κύμα καταλήψεων να σαρώνει τα αμερικανικά πανεπιστήμια και τη διεθνή γνώμη να προβληματίζεται με την ασύμμετρη θυσία των αμάχων στη λωρίδα της Γάζας, πολλοί πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα αναζητούσε τη διέξοδο της εκεχειρίας για να δείξει κάποια καλή θέληση και για να κερδίσει χρόνο.
Ο Νετανιάχου επέλεξε τον δικό του δρόμο, παρά τις εναντίον του διαδηλώσεις στη χώρα του, παρά την απονομιμοποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, παρά τις συμβουλές των συμμάχων του, κυρίως του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τώρα και συνεχίσει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και βομβαρδίζει τη Ράφα προσθέτοντας νέους νεκρούς στον τραγικό απολογισμό. Στη Ράφα βρίσκονται, κατά τις ισραηλινές εκτιμήσεις τέσσερα ισχυρά τάγματα της Χαμάς, εκεί όμως έχει καταφύγει και 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από άλλους θύλακες.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τυχόν χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή θα ωθήσουν αυτόν τον κόσμο να περάσει στην Αίγυπτο, καθιστώντας αδύνατη την οποιαδήποτε λύση. Στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν επίσης, ότι τυχόν προσπάθεια κατάληψης της Ράφα θα οδηγήσει σε λουτρό αίματος.
Στην περίπτωση που ξεκινήσουν συγκρούσεις γειτονιά γειτονιά, όπως συνέβη σε άλλους προμαχώνες της Χαμάς, τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άμαχοι; Θα τους αφήσει η Χαμάς έστω να φύγουν προς την Αίγυπτο ή θα τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες; Όπως και να έχει, αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία, θα γίνει άλλη μία σκληρή, αιματοβαμμένη, άσχημη μάχη και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι άμαχοι για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται καμία από τις δύο πλευρές, το ίδιο ισχύει και για τους ισραηλινούς ομήρους. Αυτή τη στιγμή οι ελπίδες για μια θετικότερη έκβαση αργοσβήνουν.