«Mην ακυρώνετε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ», ήταν ο τίτλος της ανοιχτής επιστολής, στην εφημερίδα Le Figaro (26/12/2023), πενήντα έξι προσωπικοτήτων των γαλλικών τεχνών υπέρ του διάσημου ηθοποιού, ο οποίος από χρόνια κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών. Ο Ντεπαρντιέ, 75 ετών, ο οποίος χάρη στο αναγνωρισμένο υποκριτικό του ταλέντο χαίρει ασυλίας στο γαλλικό καλλιτεχνικό σύμπαν, δεν «ακυρώθηκε» ποτέ. Τώρα, για πρώτη φορά, μετά από την ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού στην οποία υπεβλήθη την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τις μηνύσεις δύο γυναικών εναντίον του, για σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα πράσινα παραθυρόφυλλα» του 2021, ο Ντεπαρντιέ παραπέμφθηκε σε δίκη τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι καταγγελίες γυναικών – ηθοποιών, σκηνογράφων, μακιγιέζ- κατά του «ιερού τέρατος» της γαλλικής υποκριτικής άρχισαν το 2018, στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινστιν, του αμερικανού πρώην πανίσχυρου κινηματογραφικού παραγωγού ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 23 ετών για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Ως γνωστόν, η υπόθεση Γουάινστιν πυροδότησε το κίνημα #MeToo, στο πλαίσιο του οποίου, γυναίκες στις ΗΠΑ και κατόπιν και σε άλλες χώρες του κόσμου, βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές από διάσημους και μη άνδρες.

Η Γαλλία όμως δεν είναι Αμερική. Ενώ το αμερικανικό #MeToo γιγαντωνόταν, στη Γαλλία διάσημες ηθοποιοί, όπως η Κατρίν Ντενέβ, υπέγραφαν μανιφέστο (Le Monde 9/1/ 2018) όπου υποστήριζαν ότι «ο βιασμός είναι έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο φλερτ δεν είναι αδίκημα.» […] «Διεκδικούμε», έγραφαν , «τη δυνατότητα των ανδρών να ενοχλούν, κάτι που είναι απαραίτητο στη σεξουαλική ελευθερία».

Οι συνθήκες για την αποκαθήλωση του Ντεπαρντιέ

Ευτυχώς δεν συμμερίζονται όλες οι γαλλίδες τις απόψεις της Ντενέβ και των συν αυτή. Και να που ωρίμασαν οι συνθήκες για την αληθινή αποκαθήλωση του Ντεπαρντιέ και την τιμωρία του εφόσον αποδειχθεί ένοχος για όσα κατηγορείται. Στη μεταστροφή της γαλλικής κοινής γνώμης, σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποκάλυψη, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, απoσπάσματος από ένα ημιτελές ντοκιμαντέρ για τη Βόρειο Κορέα, του επίσης γνωστού για τον μισογυνισμό του συγγραφέα Γιαν Μουάξ. Σε αυτό, ο Ντεπαρντιέ παρατηρεί ένα δεκάχρονο κορίτσι το οποίο κάνει ιππασία και το σχολιάζει με χυδαίες φράσεις, ενώ επαινεί ταυτόχρονα το δικό του, μεγάλο βάρος, των 124 κιλών, καθώς και τις σεξουαλικές του επιδόσεις. Το γεγονός θορύβησε τους Γάλλους που συνειδητοποίησαν ότι το “ιερό τέρας” δεν έχει κανέναν φραγμό έναντι του γυναικείου φύλου ακόμη και όταν πρόκειται για ανήλικα κορίτσια. Τα ΜΜΕ άρχισαν ομαδόν να “κράζουν” επί το λαϊκότερον, τον ηθοποιό, ο οποίος κλονίστηκε σε τέτοιο βαθμό που, όπως αποκαλύπτει ο Monde, τηλεφώνησε στον πρόεδρο Μακρόν για να εκφράσει την ανησυχία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φοβάται ότι “θα του συμβεί κάτι κακό”.

Ευαίσθητος στην αδικία ο Μακρόν, και επειδή είχε να περάσει το νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση για το οποίο χρειαζόταν τις ψήφους της Δεξιάς (όπως και σε πολλά άλλα νομοσχέδια, καθότι η κυβέρνηση του είναι κυβέρνηση μειοψηφίας), έσπευσε να καταδικάσει το “λιντσάρισμα” του ηθοποιού. Απομάκρυνε επίσης από το αξίωμα της τη Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, υπουργό Πολιτισμού, η οποία πρότεινε να αφαιρεθεί το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής από τον Ντεπαρντιέ.

Η απόσυρση της στήριξης

Η στήριξη όμως του Μακρόν στον Ντεπαρντιέ εστράφη εναντίον του προέδρου όταν στις αρχές Ιανουαρίου, πολλές από τις προσωπικότητες που είχαν υπογράψει την έκκληση υπέρ του ηθοποιού στη Figaro, ανακάλεσαν την υπογραφή τους. Ο λόγος; Το κείμενο της έκκλησης είχε συντάξει o Γιανίς Εζιαντί, ένας άγνωστος ηθοποιός, φίλος της Ζυλί Ντεπαρντιέ, της κόρης του ηθοποιού που στηρίζει πάντα τον πατέρα της, ο οποίος πρόσκειται στον ακροδεξιό πρώην δημοσιογράφο και νυν πολιτικό, Ερίκ Ζεμούρ. Ο Εζιαντί είχε στο παρελθόν υπερασπιστεί με την πένα του και τον παιδεραστή συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ.

Λόγω αυτής της εξέλιξης, προσωπικότητες όπως η σκηνοθέτις Ναντίν Τρεντινιάν, απέσυραν τη στήριξή τους στον Ντεπαρντιέ και ζήτησαν συγγνώμη από την κοινή γνώμη. Η κόρη της Τρεντινιάν, Μαρί, δολοφονήθηκε σε ηλικία 41 ετών από τον σύντροφό της, την 1η Αυγούστου 2003 στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η υπόθεση είχε προκαλέσει τεράστιο θόρυβο διεθνώς, σε μια εποχή που ο όρος γυναικοκτονία ήταν άγνωστος.

Συγγνώμη δεν ζήτησαν όλοι όσοι υπέγραψαν το επίμαχο κείμενο. Ανάμεσά τους η διάσημη ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, πρώην σύντροφος του Ντεπαρντιέ. Ούτε η ηθοποιός Φανί Αρντάν, επίσης πρώην σύντροφος του Ντεπαρντιέ, η οποία επανήλθε τον Μάρτιο αμέσως μετά τη μήνυση μιας σκηνογράφου κατά του ηθοποιού. “Δεν θα προδώσω ποτέ έναν φίλο μου”, δήλωσε σε συνέντευξή της η Αρντάν. Δεν την απασχολεί προφανώς αν με τη στάση της προδίδει το φύλο της – περισσότερες από 20 γυναίκες έχουν καταθέσει εναντίον του Ντεπαρντιέ.