Αν νομίζετε πώς η φρεγάτα Ύδρα με τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που αναλαμβάνει με το να προστατεύει εμπορικά πλοία από τους πυραύλους και τα drones των Χούθι δεν θα γιορτάσει το Πάσχα με τον ελληνικό πατροπαράδοτο τρόπο κάνετε λάθος. Γιατί μαθαίνω ότι ανήμερα το Πάσχα, η φρεγάτα και το πλήρωμά της παίρνει 24ωρο… ρεπό από τις επιχειρήσεις. Δεν θα έχει αποστολή. Θα δέσει στο λιμάνι του Σαλαλάχ του Ομάν και η πασχαλινή γιορτή θα αρχίσει.

Έχει προβλεφθεί να υπάρχουν κόκκινα αβγά για τσούγκρισμα, αλλά και οβελίας που θα τον γυρίσει το πλήρωμα στο κατάστρωμα της φρεγάτας (εκεί που είναι το ελικοδρόμιο). Και όσον αφορά την αναστάσιμη λειτουργία θα την παρακολουθήσουν όλοι μαζί αξιωματικοί υπαξιωματικοί, και ΟΥΚ με απευθείας σύνδεση από τη Μητρόπολη. Την επομένη ημέρα θα συνεχίσει κανονικά την αποστολή της.

Την ίδια ώρα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ετοιμάζεται μια άλλη φρεγάτα να αναλάβει δράση στην Ερυθρά Θάλασσα για να αντικαταστήσει την Ύδρα. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Ψαρά», στην οποία ήδη φορτώθηκαν τα αντί-drones συστήματα και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε επιχείρηση ή για να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση.

***
Ο Αντώνης Σαμαράς και το «Ω γλυκύ μου έαρ»

Δεν νομίζω να υπήρχε άλλος πρωθυπουργός από την μεταπολίτευση και μετά που να μετέχει σταθερά κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην τοπική χορωδία και να ψέλνει το «Ω γλυκύ μου έαρ», το εγκώμιο του Επιταφίου Θρήνου. Πρόκειται για τους πιο εξαιρετικούς ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Πύλο στην εκκλησία της Παναγιάς Μυρτιδιώτισσας για να ψάλλει με θρησκευτική κατάνυξη τον Επιτάφιο Θρήνο. Το ψέλνει κάθε χρόνο ακόμα και όταν ήταν Πρωθυπουργός, στην εκκλησία όπου έγινε και ο γάμος του με την Γεωργία..

***
Γιατί πάνε 22 άτομα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός;

Χθες σας έγραφα για την ειδική επιχείρηση που διοργανώνει η κυβέρνηση για την μεταφορά το Μ. Σάββατο του Αγίου Φωτός στην Αθήνα. Υποτίθεται ότι λόγω του πολέμου θα πήγαιναν με το κυβερνητικό αεροπλάνο μόνον τα απαραίτητα πρόσωπα.

Σήμερα όμως έμαθα ότι θα πάνε 22 άτομα για να μεταφέρουν το Αγιο Φως. Αλήθεια τι χρειάζονται 22 άτομα για μια αποστολή του Αγίου Φωτός; Γιατί θα πρέπει να συνοδεύσουν το Άγιο Φως και βουλευτές (τρεις της ΝΔ και ένας της Νίκης); Τι θα προσφέρουν σε μια πόλη, όπως τα Ιεροσόλυμα στην οποία τώρα με τον πόλεμο τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή; Όχι μόνον μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου αλλά και στην παλιά πόλη; Ναι μεν είπαμε ότι το Αγιο Φως δεν χρειάζεται τόσες επισημότητες, δηλαδή υποδοχή με τιμές Αρχηγού του Κράτους και ταρατατζούμ που ορθώς καταργήθηκαν. Αλλά 22 άτομα για το φέρουν στην Ελλάδα;

***
Ο Άγιος Πορφύριος στη Γάζα και το προξενείο στα Ιεροσόλυμα

Η σκέψη μας τούτες τις Άγιες Ημέρες στο ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα. Εξακολουθούν εκεί να βρίσκουν καταφύγιο πολλοί άμαχοι, παρά το γεγονός ότι είχε βομβαρδιστεί ο περίβολός του πέρυσι κατά λάθος. Οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, δίνουν αγώνα κάνουν ότι μπορούν για να το προστατεύσουν από βομβαρδισμούς ή από βομβαρδισμούς κατά λάθος. Γιατί Γάζα είναι αυτή και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Το ελληνικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ προσπαθεί όχι μόνον για την προστασία του μοναστηριού, αλλά και για την τροφοδοσία του με τρόφιμα και φάρμακα. Είναι μια δύσκολη αποστολή που οι Έλληνες διπλωμάτες την διεκπεραιώνουν με ασφάλεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστών χρημάτων στην Γάζα, σχεδόν όλα τα είδη είναι στη μαύρη αγορά, περιλαμβανομένων και των καυσίμων, κάτι ακόμα που δυσκολεύει την όλη επιχείρηση προστασίας της Μονής.

***

My ex-girlfriend is a Greek

Έμοιαζε κάτι από Αλέξη Τσίπρα. Ίσως το ύψος του, το ύφος του, το γεγονός ότι δηλώνει αριστερός ή ακόμα ότι δεν του αρέσουν οι γραβάτες, το νεαρό της ηλικίας του, ότι ήταν Πρόεδρος όχι του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου, αλλά της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής, έκαναν τον 37χρονο εκλεγμένο Πρόεδρο της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς, να μοιάζει κάπως με τον Τσίπρα.

Αυτή την γνώμη άλλωστε είχαν και όσοι Έλληνες τον συνάντησαν. Είχε όμως ένα απέραντο σεβασμό προς τους Έλληνες, όπως και όλοι οι Χιλιανοί και ήταν χαρούμενος όταν συνάντησε στο Σαν Ντιέγκο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα…

Της εξομολογήθηκε μάλιστα ότι η πρώην του ήταν Ελληνίδα. «Μy ex-girlfriend is a Greek» είπε με καμάρι. Ο λόγος για την Ειρήνη Καραμάνου ή αλλιώς Irina Karamanos, η οποία διατηρούσε χρόνια δεσμό με τον 37χρονο νέο πρόεδρο της Χιλής και είναι κόρη του Τζόρτζ Καραμάνος, που για χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο. Εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος, η Ιρίνα δεν έκανε τότε πολλές εμφανίσεις προεκλογικά στον πλευρό του Μπόριτς, ωστόσο στην τελική ευθεία φρόντισε και στήριξε δημοσίως τον τότε σύντροφό της.

***
Ο Πάμπλο Νερούδα και η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ήταν μια συγκινητική στιγμή, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε στη Χιλή την οικία του Χιλιανού ποιητή και διπλωμάτη Πάμπλο Νερούδα. Του Πικάσο της Ποίησης. Του πιο πολυδιαβασμένου ισπανόφωνου ποιητή. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ακόμα πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν η Πρόεδρος παρέδωσε μια φωτογραφία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με το όνομα του Πάμπλο Νερούδα να γράφεται στους τοίχους της εξέγερσης.

***
Η Πρωτομαγιά και η συνταγή της αποτυχίας

Η συνταγή της αποτυχίας είναι μια και ειδικά για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς δεν απαντάται ιστορικά καμία χειρότερη. Έτσι συνέβη και χθες. Η απόφαση για τη μεταφορά των εορταστικών εκδηλώσεων την τρίτη του Πάσχα προκάλεσε σύγχυση στους ούτως ή άλλως ελάχιστους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλείσουν την οδό σταδίου και να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πορεία από την Κλαυθμώνος έως το σύνταγμα όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες του ΠΑΜΕ.

» Ελάτε σας παρακαλώ, κλείστε για να κόψουμε επιτέλους την κίνηση» Έλεγε στους συγκεντρωμένους ένας εκ των αξιωματούχων της αστυνομίας αλλά εκείνοι δεν έφταναν για να απλωθούν κάθετα στην σταδίου. Τελικά η λύση βρέθηκε λίγο αργότερα όταν κάποιοι συνδικαλιστές σηκώθηκαν από τα καφενεία της Κοραή και της Κλαυθμώνος.

***
Η Κύπρος γιόρτασε τα 20 χρόνια από την ένταξή της ΕΕ

Παρουσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η εκδήλωση εορτασμού της 20ης επετείου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου και η Πρόεδρος της Επιτροπής φύτεψαν συμβολικά μία ελιά στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

***
Προσοχή από χθες ισχύει ο νέος ποινικός κώδικας

Από χθες άρχισε να ισχύει ο νέος (αυστηρότερος) ποινικός κώδικας. Έχει ενδιαφέρον τα παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης από το βήμα της Βουλής για τις αλλαγές που φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε ο υπουργός είναι η ποινή για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, για την οποία η ανώτερη ήταν 5 χρόνια ενώ με το νέο νόμο φτάνει τα 10 χρόνια.

Επίσης ο εμπρησμός δάσους από αμέλεια στην περίπτωση που υπάρχουν θάνατοι οι διατάξεις του Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήριζαν «ελαφρύ πλημμέλημα» και η κατώτερη ποινή άρχιζε από 10 μέρες. Ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ελάχιστη ποινή είναι κάθειρξη 10 ετών, η ανώτερη ποινή είναι 20 χρόνια και μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή 200.000 και δήμευση της περιουσίας.