Η Μεγάλη Πέμπτη του Ολυμπιακού. Τόσο μεγάλη που είναι άλλη τέτοια δεν έχει ζήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα του πιο επιτυχημένου ελληνικού συλλόγου στο παρελθόν.
Ο πρώτος ημιτελικός του Conference League απέναντι στην πολύ ισχυρή Άστον Βίλα, απόψε στο Μπέρμιγχαμ (2/5, 22:00, Cosmote Sport 2), μοιάζει με άνοδο στο Γολγοθά. Αλλά για την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που έχει μάθει ν’ ανασταίνεται κάθε φορά που σταυρώνεται αγωνιστικά, η βασιλεία επί γης και η συμμετοχή στον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης απέχει όλα κι όλα δύο 90λεπτα.
Ουδείς σ’ αυτήν τη συγκυρία έχει το δικαίωμα ν’ απαρνηθεί την αποστολή του. Ούτε μια φορά, πόσο μάλλον δύο ή τρεις (αν χρειαστεί παράταση στο δεύτερο ματς). Ανάλογες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται τακτικά, σχεδόν ποτέ, κι άπαντες ανεξαιρέτως οφείλουν να πιστέψουν στην υπερβατικότητα της στιγμής για να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.
Προτού βγουν από τ’ αποδυτήρια και διεκδικήσουν το ποδοσφαιρικό αυτό θαύμα, ιδού τα δεδομένα που ισχύουν:
-
Το γήπεδο
Ηλικίας 127 χρόνων η «υπεραιωνόβια» έδρα της Άστον Βίλα, φιλοξενεί σήμερα μέχρι 42.640 θεατές. Το ρεκόρ προσέλευσης βέβαια είναι οι 76.588 που, σε εξέδρες ορθίων, είχαν βρεθεί σε αγώνα με την Ντέρμπι Κάουντι.
Το Βίλα Παρκ ήταν εκ των γηπέδων που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 όσο και στο Euro του 1996, τριάντα χρόνια αργότερα.
Το 1999 φιλοξένησε τον τελευταίο Τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όταν η σπουδαία Λάτσιο του Σβεν Γκόραν Έρικσον επιβλήθηκε 2-1 της Μαγιόρκα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ με γκολ των Κριστιάν Βιέρι και Πάβελ Νέντβεντ. Μεταξύ των όσων είχαν αγωνιστεί σ’ εκείνον τον τελικό ήταν οι συμπατριώτες Αριέλ Ιμπαγάσα και Ματίας Αλμέιδα.
-
Η παράδοση
Ο Ολυμπιακός θα δώσει τον 21ο ευρωπαϊκό αγώνα του επί αγγλικού εδάφους. Μέχρι το 2015 μετρούσε μονάχα ήττες σε δώδεκα απόπειρες ανεξαρτήτως αντιπάλου. Η πρώτη δοκιμασία είχε βρει τους Πειραιώτες να χάνουν 4-0 από τη Γουέστ Χαμ στον β’ γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων για τη σεζόν 1965-66.
Ωστόσο στα επόμενα οκτώ που ακολούθησαν και με αφετηρία το ιστορικό 3-2 επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο η ελληνική ομάδα μετρά το διόλου αμελητέο 4-1-3. Καθόλου συμπωματικά, μιας και πάντα απέναντι στους «κανονιέρηδες» είχε ανέκαθεν καλή εικόνα, όλα τα διπλά της κατακτήθηκαν στη δική τους έδρα. Το ένα δε, εκείνο του 2020, συνδυάστηκε με τη μεγαλειώδη πρόκριση στην παράταση.
Η Άστον Βίλα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν ελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
-
Ο διαιτητής
Με καταγωγή από τη (σύγχρονη) Πομπηία ο Μάρκο Γκουίντα που ορίστηκε από την UEFA να σφυρίξει στον πρώτο ημιτελικό του Βίλα Παρκ. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να μην προκαλέσει «σεισμική δόνηση» με τις αποφάσεις του στη διάρκεια του ματς.
Στα 42 του ο Ιταλός ρέφερι, είναι αρκετά έμπειρος για να διαχειριστεί αυξημένων απαιτήσεων καταστάσεις έχοντας διαιτητεύσει σε εννέα παιχνίδια του Champions League και σε άλλα έντεκα του Europa, ξέχωρα από την παρουσία του σε αγώνες των προκριματικών φάσεων. Το πιο πρόσφατο εξ αυτών ήταν ο πρώτος προημιτελικός μεταξύ της Ατλέτικο και της Ντόρτμουντ (2-1) στη Μαδρίτη.
Στη Serie A πρωτοσφύριξε το 2009-10 κι έκτοτε έχει αγγίξει τα 200 ματς. Εφέτος ήταν σε διάφορα ντέρμπι (Γιουβέντους-Ίντερ, Μίλαν-Ρόμα, Ρόμα-Ίντερ, Ρόμα-Λάτσιο), όντας ένας απ’ αυτούς που εμπιστεύεται περισσότερο η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας.
Τις δυο προηγούμενες φορές που ο Γκουίντα ήταν παρών σε παιχνίδι του Ολυμπιακού, το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό. Πρώτα τον Ιούλιο του 2019 στο εκτός έδρας 0-0 με την τσέχικη Πλζεν (προκρ. Ch. League) κι ακολούθως τον Αύγουστο του 2021 στο εντός έδρας 3-0 επί της σλοβάκικης Σλόβαν (προκρ. Europa).
Καλό σημάδι, δηλαδή.
-
Οι προπονητές
Μια δεκαετία τούς χωρίζει ηλικιακά τον νεότερο Ουνάι Έμερι από τον πρεσβύτερο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Τους συνδέουν όμως πολλά περισσότερα. Κυρίως η κοινή καταγωγή τους, καθώς πρόκειται για γνήσια τέκνα της Χώρας των Βάσκων. Μόλις 84 χιλιόμετρα απέχει η Ονδαρίμπια από το Θαλδίβαρ – οι πόλεις που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι δυο Ισπανοί προπονητές. Άρα τα βιώματά τους είναι σίγουρα παραπλήσια.
Όπως και η πορεία τους στη LaLiga, όπου πρωτοσυναντήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2007 προτού βρεθούν ν’ ανταλλάξουν χειραψία άλλες δώδεκα φορές ως τον Μάρτιο του 2021.
Σ’ αυτή τη διαδρομή των 14 ετών ο Έμερι, δουλεύοντας πάντα σε πιο ισχυρές ομάδες (Βαλένθια, Σεβίγια, Βιγιαρεάλ), επικράτησε στα επτά ραντεβού τους. Όχι όμως πως οι τέσσερις νίκες του Μεντιλίμπαρ αποτελούν μικρό κατόρθωμα, ιδίως από τη στιγμή που μια εξ αυτών επιτεύχθηκε μέσα στο Μεστάγια (2-1) – ένα αποτέλεσμα παράσημο για την μικρομεσαία Βαγιαδολίδ.
Παραδόξως μόνο δύο μεταξύ τους παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.
Ο ένας εκ των δύο θα επιδιώξει να προσθέσει άλλο ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βιογραφικό του: ο Έμερι έχει ήδη τέσσερα Europa (τρία με τη Σεβίγια κι ένα με τη Βιγιαρεάλ), ενώ ο Μπεντιλίμπαρ ένα – πέρυσι με τη Σεβίγια.
-
Ο συνδετικός κρίκος
Το πρόσωπο που ενώνει κατά μία έννοια τις δυο ομάδες είναι ο τερματοφύλακας Ρόμπιν Όλσεν. Με μονοετή θητεία στον ΠΑΟΚ (2015-16), ο 34χρονος σήμερα Σουηδός κίπερ ήταν παρών στο νικηφόρο 2-0 του Ολυμπιακού μέσα στην Τούμπα, που είχε διαμορφωθεί από γκολ των Μπράουν Ιντέγε και Λούκα Μιλιβόγεβιτς κατά το πρώτο μισό του αγώνα.
Σε αμφότερες τις φάσεις τις ασίστ τις είχε μοιράσει ο Κώστας Φορτούνης που παραμένει μέχρι σήμερα στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ και θα είναι φυσικά παρών στο αποψινό συναπάντημα των δύο ημιφιναλίστ στο Βίλα Παρκ. Ο Όλσεν θα αντικαταστήσει αναγκαστικά στα γκολπόστ τον τραυματία Εμιλιάνο Μαρτίνες.
-
Η αγωνιστική κατάσταση
Τρεις στροφές πριν από την ολοκλήρωση της Premier League η Άστον Βίλα διεκδικεί ως φαβορί την παρουσία της στο ανανεωμένο και αναδιαμορφωμένο Champions League της περιόδου 2024-25. Είναι τέταρτη και στο +7 από την πέμπτη Τότεναμ, απλώς τα δύο παιχνίδια παραπάνω γεννούν μια αμφιβολία για την τελική έκβαση.
Το συνολικό ρεκόρ της είναι 20-7-8 και διαθέτει την πέμπτη πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος με 73 τέρματα. Την ευνοεί το γεγονός πως πλέον έχει ν’ αντιμετωπίσει τρεις ομάδες δίχως στόχους (Μπράιτον, Λίβερπουλ, Κρ.Πάλας) απέναντι στο δικό της ισχυρό κίνητρο. Πιο πρόσφατο αποτέλεσμα της το γεμάτο 2-2 με την Τσέλσι.
Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός απέκτησε πριν από λίγες ημέρες το δικαίωμα στο όνειρο της κατάκτησης του τίτλου στην ελληνική Super League. Είναι ένα «happy end» που θα επιβεβαιωθεί εφόσον η ομάδα του Μεντιλίμπαρ καταφέρει το 3/3 με νίκες επί της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι που της απομένουν για τα playoffs.
Σ’ αυτήν την περίπτωση θα έχει ισοπεδώσει πλήρως τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, κατακτώντας μια πρωτιά που πριν από λίγους μήνες φάνταζε ανέφικτη.
-
Η χρηματιστηριακή αξία
Ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος του Ολυμπιακού αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως το ρόστερ της Άστον Βίλα κοστολογείται τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερες. Σύμφωνα με το market value του transfermarkt το κλαμπ του Μπέρμιγχαμ φτάνει τα 650 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η αξία των «ερυθρόλευκων» αγγίζει τα 110 εκατομμύρια.
Ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο ρόστερ της αγγλικής ομάδας είναι ο 25χρονος Βραζιλιάνος στόπερ Ντόουγκλας Λουίζ των 70 εκατ. ευρώ. Ακολουθείται από τον 28χρονο Άγγλο φορ Όλι Γουότκινς των 65 εκατ. ευρώ, ενόσω για τους Πειραιώτες οι μοναδική οκταψήφιας αξίας είναι οι Ντάνιελ Ποντένσε (13 εκατ.), Ντάβιντ Κάρμο (12 εκατ.) και Φραν Ναβάρο (10 εκατ.).