Την ποιότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αναφέρθηκε και στη δίκη για το Μάτι.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο ΕΡΤNews, κλήθηκε να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, την απόφαση στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, η οποία δεν οδήγησε στη φυλακή κανέναν από τους κατηγορούμενους.
«Να εκφράσει κανείς άποψη για μία δίκη χωρίς να την έχει παρακολουθήσει και μάλιστα για μία ποινική δίκη που βασίζεται στην προφορικότητα, δηλαδή στην ακροαματική διαδικασία, θα έλεγα ότι είναι ότι παράταιρο, επιστημονικά ανεπίτρεπτο», ανέφερε αρχικά ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως όταν δει το κείμενο της απόφασης, μαζί με τα πρακτικά, θα μπορούσε να εκφραστεί.
«Δεν δικάζουμε με το περί δικαίου κοινό αίσθημα, αλλά…»
Ωστόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει το περιβόητο περί δικαίου κοινό αίσθημα, το οποίο φυσικά πρέπει να μας επηρεάζει και φυσικά το σεβόμαστε», αλλά προσέθεσε πως «σε ένα κράτος δικαίου ο νόμος είναι αυτός που ισχύει, και το αρμόδιο όργανο, το δικαστήριο, είναι αυτό που αποφασίζει. Εάν δικάζαμε με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θα οδηγούμασταν σε μη παραδεκτές για το συνταγματικό κράτος, για το νεωτερικό κράτος και, φυσικά το μετανεωτερικό, αποτελέσματα».
«Αντιλαμβάνομαι την οργή, αντιλαμβάνομαι τη δημοσιογραφική κριτική, την αναζήτηση ενσυναίσθησης, αλλά είναι σαν να ζητάμε από τον δικαστή να κρίνει επί τη βάσει μίας σκοπιμότητας, μίας σημαντικής, μπορεί και ιερής σκοπιμότητας, αλλά πάντως μίας σκοπιμότητας», τόνισε, εξηγώντας πως «όποιος Κώδικας και να ίσχυε, έχει ασκηθεί δίωξη για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις».
Και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα, κανείς δεν αναγκάζει, εννοώ κανείς νόμος, κανένας Ποινικός Κώδικας δεν αναγκάζει ένα δικαστήριο να αναγνωρίζει όλα τα ελαφρυντικά, να μετατρέψει οπωσδήποτε, σε κάθε περίπτωση, την ποινή και να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που ασκείται».
«Κράτος δικαίου έχουμε, αλλά σκιές και παραβιάσεις υπάρχουν»
Κληθείς να σχολιάσει την ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, μετά το ψήφισμα – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «κράτος δικαίου έχουμε. Η Ελλάδα, από τη Μεταπολίτευση και μετά, τα τελευταία 50 χρόνια, κινείται στη σφαίρα των δυτικών δημοκρατιών, των συνταγματικών δημοκρατιών, των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η δημοκρατία που συνυπάρχει με το κράτος δικαίου, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την αρχή της νομιμότητας και πρωτίστως με την αρχή της συνταγματικότητας».
Ωστόσο, στην ερώτηση αν υπάρχουν σκιές, απάντησε πως «βεβαίως υπάρχουν σκιές, βεβαίως υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεσμικών εγγυήσεων, βεβαίως υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το απόρρητο των επικοινωνιών, σε σχέση με τη λειτουργία των ανεξαρτήτων Αρχών, υπάρχουν προβλήματα τα οποία συνδέονται με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και με την εσωτερική ανεξαρτησία κυρίως της δικαιοσύνης, γιατί κρίσιμες δεν είναι οι εξωτερικές επεμβάσεις, όσο οι εσωτερικές. Υπάρχουν διαμαρτυρίες για πολλά και διάφορα θέματα, τα οποία καταγράφονται με έναν – θα έλεγα – τυπικό τρόπο από διάφορους διεθνείς παρατηρητές».