Πήρε τηλέφωνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Βαγγέλη Μειμαράκη και είχε απορία μεγάλη. «Τι γίνεται εκεί; Έχετε τέτοιες μετακινήσεις;» τον ρώτησε. Η απορία αφορούσε την ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Η Ούρσουλα για να ρωτά πάει να πει ότι η είδηση έκανε πάταγο και έφτασε μέχρι την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάγωσε ο μισός ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν και Βρυξέλλες.
Κάτι τέτοια ωραία παίζουν μπάλα στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Και κάτι άλλα, επίσης ωραία, με αγκαλίτσες, φιλάκια και ωραίες ατμόσφαιρες. Η προεκλογική εκστρατεία, πάντως, κινείται σε ρυθμούς και τόνους εθνικών εκλογών. Γεγονότα, όπως η απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, που εύλογα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα, μπήκαν και αυτά στο κλίμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Στις συζητήσεις που γίνονται το ζητούμενο είναι πόσο θα νικήσει αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πόσο (πιο) ιδεολογικό χυλό θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Γιατί δεν χαμογελά ο Ανδρουλάκης.
Η κρίσιμη συγκυρία για τη ΝΔ
Όλα αυτά είναι, ως ένα βαθμό, αναπόφευκτα. Στις 9 Ιουνίου θα στηθεί η πρώτη εθνική κάλπη μετά τις διπλές, τις θριαμβευτικές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν έχουν αλλάξει. Όμως, η πολιτική συγκυρία είναι κρίσιμη.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει αν θα γίνει δυσκολότερη η ζωή της κυβέρνησης που δεν βρίσκεται, πια, καβάλα στο άλογο. Η δύναμη της πηγάζει από την αδυναμία των αντιπάλων της. Το μεταρρυθμιστικό της αφήγημα έχει ξεφτίσει. Το κεντρώο προφίλ της είναι φανερό ότι δοκιμάζεται από την προσπάθεια να ανακοπούν οι διαρροές από το δεξιό της άκρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει βάλει τον πήχη στο 33% θα διαβάσει το αποτέλεσμα πολλές φορές. Δεν είναι απίθανο να αναγκαστεί να προσαρμόσει η ακόμα να αναθεωρήσει τον πολιτικό και εκλογικό του σχεδιασμό. Αν το αποτέλεσμα είναι προάγγελος μιας δύσκολής ζωής για την κυβέρνηση ίσως επιλέξει, όσο έχει τη δυνατότητα, να κάνει δυσκολότερη την, ήδη δύσκολη ζωή, των αντιπάλων του.
Η επιδίωξη Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην περίπτωση που κινηθεί στα ποσοστά των εθνικών εκλογών, θα ανεβάσει την παράσταση «Αποχαιρέτα τον ΣΥΡΙΖΑ που ήξερες» την οποία, ήδη προβάρει. Θα έχει καταφέρει να κρατήσει το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας φάει στο κεφάλι μια διάσπαση και μια συνεχή αμφισβήτηση που έλαβε τέλος με την επικράτηση του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και ξεκινώντας, επί της ουσίας από μια βάση κοντά στο μονοψήφιο. Η επιτυχία αυτή θα οφείλεται σε ένα «προσωπικό ποσοστό» του αρχηγού του.
Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι με ποιο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε να κάνουμε. Ο κ. Κασσελάκης, δεν δείχνει και μεγάλη διάθεση για συνομιλίες για την συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Θέλει να φτιάξει κάτι καινούργιο. Τα πρώτα σημάδια λένε ότι ο οίκος του κ. Κασσελάκη θα είναι ανοιχτός σε όλες τις τάσεις της μόδας. Μπορεί να τους χωρέσει όλους.
Οι παράμετροι για το ΠαΣοΚ
Στο ΠαΣοΚ τα πράγματα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη ΠαΣοΚ κινούνται, σταθερά, εμφανίζεται να κινείται σταθερά στη σφαίρα του 12% δείχνει όμως να στερείται δεξαμενών που θα του επιτρέψουν μια αξιοσημείωτη δημοσκοπική άνοδο. Πολλά και σε αυτή την περίοδο θυμίζουν την αντίστοιχη προ των εθνικών εκλογών. Τότε, τα στελέχη του ΠαΣοΚ επεσήμαναν ότι υπήρχε μια αναντιστοιχία ανάμεσα στα ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις και στο κλίμα που συναντούσαν στην επαφή τους με τον κόσμο. Όπως αποδείχθηκε δεν είχαν άδικο.
Ο κ. Ανδρουλάκης επιζητά ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη θα κινηθεί με σκοπό την προγραμματική σύγκλιση με δυνάμεις και πρόσωπα του κέντρου και της αριστεράς. Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το ΠαΣοΚ είναι τρίτο κόμμα τα περιθώρια μιας τέτοιας πρωτοβουλίας περιορίζονται και, παράλληλα, η εσωκομματική ζωή θα δυσκολέψει.
Μια κρίσιμη παράμετρος, για την επόμενη μέρα στην κεντροαριστερά είναι αυτή της εκλογικής επίδοσης της «Νέας Αριστεράς». Το αν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Η ευρωπαϊκή ατζέντα
Μετά το διάλειμμα του Πάσχα και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες στη συζήτηση καλό θα είναι να μπει περισσότερη Ευρώπη. Υπάρχουν και άλλα νέα εκτός από τους follower που χάνουν οι επώνυμοι που επέλεξαν το κομματικό χρώμα. Να, για παράδειγμα, ο Πούτιν έχει πάρει το πάνω χέρι στην Ουκρανία και όποιος θεωρεί ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη καλό θα είναι να αλλάξει πλευρό. Ποια είναι η θέση των πολιτικών αρχηγών για την Άμυνα της Ευρώπης; Θα εξακολουθεί να στηρίζεται στην, κατά Κασσελάκη, Ιερή Συμμαχία του ΝΑΤΟ; Θα ακολουθήσει το δρόμο που προτείνει ο Μακρόν; Τι άλλο μπορεί να κάνει;
Οι προκλήσεις για την Ευρώπη από Κοινή Άμυνα την Κλιματική Αλλαγή μέχρι το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μεγάλες. Και δεν συζητούνται. Ίσως, τελικά, να ήταν χρήσιμο ένα debate των πολιτικών αρχηγών με καθαρά ευρωπαϊκή ατζέντα.