Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου να «κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους» για να εξασφαλίσουν ότι η Χαμάς θα προχωρήσει στην απελευθέρωση ομήρων που κρατά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.
Ουάσιγκτον, Ντόχα και Κάιρο μεσολαβούν τους τελευταίους μήνες στις έμμεσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα και παραμένει υπό απόλυτη πολιορκία από το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Αντιπρόσωποι της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Χαμάς συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αναμένεται να απαντήσει στην πρόταση για την κήρυξη δεύτερης κατάπαυσης του πυρός, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.
Ο κ. Μπάιντεν μίλησε χθες με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για την «πρόταση στο τραπέζι επί του παρόντος», ανέφεραν οι υπηρεσίες του στα δυο σχεδόν πανομοιότυπα δελτία Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Ο αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τους δυο Άραβες ηγέτες, που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, να κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς», καθώς σε αυτό βλέπει «το μοναδικό εμπόδιο στην άμεση κατάπαυση του πυρός».
Αναμένεται η απάντηση της Χαμάς
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς επιβεβαίωσε πως η αντιπροσωπεία του κινήματος αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της, και θα επιστρέψει για να δώσει απάντηση «το ταχύτερο δυνατόν».
Στο Ριάντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε χθες ότι «ελπίζει» πως η Χαμάς θα δώσει θετική απάντηση στην κατ’ αυτόν «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση «από πλευράς του Ισραήλ».
Η πρόταση προβλέπει «κατάπαυση του πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχει υπάρξει μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, στα τέλη του Νοεμβρίου.
Αψηφώντας τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις πρωτευουσών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, φιλοξενεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους, με τις ανθρωπιστικές και υγειονομικές συνθήκες να χαρακτηρίζονται καταστροφικές.
Οι ΗΠΑ φοβούνται «σφαγή μεγάλης κλίμακας» στην Ελ Φάσερ
Την ίδια ώρα η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι επαπειλείται η διάπραξη «σφαγής μεγάλης κλίμακας» στην Ελ Φάσερ, πρωτεύουσα της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ του Σουδάν, κόμβο καίριας σημασίας για τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
Η πόλη Ελ Φάσερ «βρίσκεται στα πρόθυρα σφαγής μεγάλης κλίμακας», είπε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον Τύπο έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Δεν πρόκειται για εικασία. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα με την οποία είναι αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι», συνέχισε η διπλωμάτισσα.
Η Ελ Φάσερ έχει μετατραπεί στον βασικό κόμβο των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Νταρφούρ, την αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού 48 εκατομμυρίων της αφρικανικής χώρας.
Η πόλη, όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι και ως πρότινος παρέμενε σχετικά αλώβητη από τον πόλεμο που διαρκεί πλέον πάνω από έναν χρόνο στο Σουδάν, απειλείται: από τα μέσα Απριλίου, αναφέρονται βομβαρδισμοί και μάχες σε χωριά γύρω από αυτήν.
Γιατί φοβούνται σφαγή στην Ελ Φάσερ
Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ΣΕΔ (των Σουδανικών Ένοπλων Δυνάμεων) και των ΔΤΥ (των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης), στις οποίες ενεπλάκησαν επίσης πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τα εμπόλεμα μέρη, από τη 14η Απριλίου. Τότε οι ΔΤΥ άρχισαν να προελαύνουν προς την Ελ Φάσερ.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, τη 15η Απριλίου 2023, ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, η σεξουαλική βία, η βία με εθνικά και φυλετικά κίνητρα και η τακτική της καμμένης γης επέστρεψαν στο Νταρφούρ.
«Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι ΔΤΥ και πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί τους ισοπέδωσαν χωριά δυτικά της Ελ Φάσερ», τόνισε χθες η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Και «τη στιγμή που μιλάμε, οι ΔΤΥ σχεδιάζουν να εξαπολύσουν άμεσα επίθεση» στην πόλη, συμπλήρωσε η πρεσβεύτρια, κάτι που θα προκαλέσει «καταστροφή που θα προστεθεί πάνω σε άλλη καταστροφή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ