Σκοπός της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων» να επωφεληθούν οι 13 Περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστασια τους αλλά και οι 127.500 δικαιούχοι του Κοινωνικού τιμολογίου Α.
– Πως βλέπει η κυβέρνηση την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε συνάρτηση με την ενεργειακή δημοκρατία;
Νομίζω είναι αυταπόδεικτο ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της πορείας της χώρας προς την Ενεργειακή Μετάβαση. Από το 2019, κεντρικός διακηρυγμένος στόχος μας είναι να αλλάξουμε το μοντέλο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια και να στραφούμε σε καθαρότερες πηγές ενέργειας για να πιάσουμε τον μεγάλο στόχο του net zero, το 2050. Εντούτοις, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει πράξη αυτή η Μετάβαση. Δηλαδή, αν θα αφορά στους λίγους και προνομιούχους, ή αν θα έχουν την δυνατότητα όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν και να καρπωθούν τα οφέλη που θα προκύψουν.
Αναφέρομαι, προφανώς, στην έννοια της Ενεργειακής Δημοκρατίας που συμβαδίζει απόλυτα και με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού εξασφαλίζει ότι η παραγωγή ενέργειας δεν θα αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων καθετοποιημένων Ομίλων, αλλά θα συμπεριλάβει, πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
– Τι έπραξε το ΥΠΕΝ τα προηγούμενα χρόνια για να στηρίξει τη συμμετοχή των πολιτών στην πράσινη μετάβαση;
Θα είμαι ειλικρινής. Στο παρελθόν κατηγορήθηκαμε, ως κυβέρνηση, ότι εστιάσαμε κυρίως στα μεγάλα έργα ΑΠΕ και ότι αγνοήσαμε τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μικρών επενδυτών. Μου δίνετε, με την ερώτησή σας, την ευκαιρία να αντικρούσω αυτές τις επικρίσεις και θα το κάνω με το να επικαλεστώ ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν ισχύει καθόλου κάτι τέτοιο. Αντιθέτως υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόσημο στις πολιτικές που εφαρμόζουμε για τον κλάδο.
Επειδή οι αριθμοί είναι ο καλύτερος σύμμαχος της αλήθειας, από το 2019 ο αριθμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων αυξήθηκε κατά 400% και από τις 303 έχουμε σήμερα 1.362. Σήμερα έχουμε πάνω από 85.000 μικρούς επενδυτές σε μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες, σε χωράφια, σε οικόπεδα δίπλα σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
Ταυτόχρονα, για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας υλοποιούμε διαρκώς πράσινες δράσεις. Από την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών έως την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (φωτοβολταϊκά στέγης, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί θερμοσίφωνες) έως τις αστικές αναπλάσεις, τους ποδηλατόδρομους και τη μικροκινητικότητα.
Επομένως, η κυβέρνηση αυτή είναι που, τα τελευταία 5 χρόνια, αύξησε θεαματικά τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση και διαμοίρασε τα οφέλη της.
– Με το πρόγραμμα για τους αγρότες να εγκαταστήσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό για να καλύψουν τις ανάγκες τους και έτσι να μειώσουν το κόστος ενέργειας, πού βρίσκονται τα πράγματα;
Προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση, δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια την ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό συμψηφισμό, ώστε να γίνουν από καταναλωτές ενέργειας παραγωγοί ενέργειας.
Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως 15 Μαϊου, μέσα σε ένα χρόνο δέχθηκε πάνω από 15.000 αιτήσεις για επιδότηση, εκ των οποίων 9.500 είναι ευάλωτων καταναλωτών και νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ.
Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» που απευθυνόταν αποκλειστικά στους επαγγελματίες αγρότες, δέχθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα 3350 αιτήσεις, περίπου το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι από τη Θεσσαλία, έχοντας ήδη υπερκαλύψει το συνολικό ποσό που διατέθηκε.
Επομένως, θεωρώ ότι με αυτές τις ορθολογικές επιλογές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα προγράμματα “Eξοικονομώ”, συνταιριάξαμε τις ανάγκες των πολιτών με τους εθνικούς στόχους για την πράσινη ενέργεια.
– Τί είναι το πρόγραμμα Απόλλων και ποιο στόχο καλείται να πετύχει;
Το πρόγραμμα αποτελεί τομή στα ενεργειακά πράγματα της χώρας, αφού θα καλύψει με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια τις ανάγκες όλων των ευάλωτων πολιτών της χώρας, των Δήμων και Περιφερειών, των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Άρδευσης, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστους.
Να το πω πιο απλά. Σήμερα οι Δήμοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό «κουβά» αλλά και από τα δημοτικά τέλη και μέρος αυτών των χρημάτων τους πηγαίνει για να πληρώνουν τον οδοφωτισμό, τα σχολεία και τα γηροκομεία τους, τα κολυμβητήριά τους και πολλά άλλα.
Εμείς μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων θέλουμε, υλοποιώντας έργα φωτοβολταικών και αποθήκευσης ενέργειας, να τους βοηθήσουμε να μειώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος του και οι πόροι που θα εξοικονομήσουν να τους επιστρέψουν στους δημότες τους σε άλλα έργα στις γειτονιές που ζούμε!
– Πως θα εφαρμοστεί στην πράξη και ποια οφέλη θα έχουν οι δικαιούχοι;
Το πρόγραμμα αυτό μόλις ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και ήδη περνάμε στη φάση σχεδιασμού και υλοποίησης. Ξεκινάμε τις μελέτες των ενεργειακών αναγκών κάθε δημοτικής αρχής ώστε να υπολογίσουμε πόση ενέργεια καταναλώνουν και στη συνέχεια να υπολογίσουμε τί είδους έργο χρειάζονται.
Εκτιμούμε ότι οι δικαιούχοι θα φθάσουν στους 127.500 σε αυτούς που λαμβάνουν το Κοινωνικό Τιμολόγιο Α, μαζί με 332 Δήμους της χώρας, καθώς και 9.455 παροχές των ΔΕΥΑ και 3.750 παροχές των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ. Στο σύνολό τους η μείωση του κόστους αναμένεται να ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ!
Ως επίλογο, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι το Πρόγραμμα «Απόλλων» τονίζει και αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της ενεργειακής μετάβασης. Τα νέα έργα ΑΠΕ που θα υλοποιηθούν και θα τροφοδοτούν τους δικαιούχους με καθαρή ενέργεια θα μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα για Δήμους και Περιφέρειες ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και, εν τέλει, την επιβάρυνση για δημότες και φορολογούμενους.