«Είναι απόλυτα κατανοητή η αντίδραση και η οργή των συγγενών των θυμάτων για μία δικαστική απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διάχυτη αίσθηση της κοινωνίας», είπε ο κ. Κατρίνης μιλώντας στο Mega.
«Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο δύο σημαντικά ζητήματα στα οποία πρέπει να σταθούμε. Το πρώτο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ακόμα και της παραγραφής της υπόθεσης σε 2 χρόνια και το δεύτερο είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και ειδικά στη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ.
Έκανε, δε, αναφορά σε πρόσφατη δημοσκόπηση, λέγοντας ότι «6 στους 10 συμπολίτες μας υποστήριξαν ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ 9 στους 10 κατηγορούν την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών».
Όσον αφορά την απόφαση για το Μάτι, ο κ. Κατρίνης είπε ότι «έρχεται να ενισχύσει τη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στους θεσμούς, γεγονός πολύ σοβαρό αν αναλογιστούμε ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν θεσμό της δημοκρατίας. Όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, πράγματι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μία ελαστικοποίηση των ποινών, όμως και στον υπάρχοντα ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα ελαφρυντικά. Η υπόθεση για το Μάτι χρειάστηκε να περάσει από τρεις εισαγγελείς για να οριοθετηθεί ως πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά λένε, μεν, ότι για την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι ευθύνονται μόνο 4 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, αλλά ενδέχεται, δε, να μην εκτίσουν την ποινή που θα τους επιβληθεί γιατί η υπόθεση θα έχει παραγραφεί».
Και κατέληξε ο κ. Κατρίνης: «Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς σχετίζεται και με τα πεπραγμένα της πολιτείας. Γεγονότα όπως η επιλογή από τον κ. Μητσοτάκη του τότε αρχηγού της Αστυνομίας για τη θέση του ΓΓ στην κυβέρνηση της ΝΔ (ο οποίος αποχώρησε μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών!), η εσπευσμένη αλλαγή του ποινικού κώδικα λίγο πριν κλείσει η Βουλή ή η «αθώωση» πολιτικών προσώπων από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».