Λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών και με την Ευρώπη να πορεύεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να το διαβεί μόνη της. Ενωμένα τα κράτη-μέλη θα καταφέρουν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο από όπου κι αν προέρχεται. Αυταπόδεικτα γεγονότα και σημαντικοί σταθμοί τα όσα συνέβησαν την τελευταία πενταετία: πανδημία, εμβολιασμοί, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από όπου προωθήθηκαν οι τονωτικές οικονομικές ενισχύσεις για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την υγεία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία διότι διεξάγονται σε ένα εξαιρετικά τεταμένο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις εκλογές αυτές θα κληθεί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το ποιους ευρωβουλευτές θα στείλει στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να εξακολουθεί να ακούγεται ισχυρή η φωνή μας στην Ευρώπη.

Το πολιτικό δίλημμα παραμένει μετά και τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης σε ό, τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Μεταναστευτικό: Ποιος μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη περισσότερα για την Ελλάδα;

Η Νέα Δημοκρατία ήταν που έδωσε σκληρή μάχη και έπεισε την Ευρώπη ότι πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την εξωτερική διάσταση του προσφυγικού. Ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας και ότι είμαστε αυτοί που θα καθορίζουμε ποιος θα μπαίνει στην πατρίδα μας, και όχι οι διακινητές. Αυτή ήταν μία εθνική επιτυχία.

Την  9η Ιουνίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δηλώσουν τελικά με τον τρόπο τους αν επιθυμούν η χώρα μας να παραμείνει σε αυτή την τροχιά προόδου που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και μακριά από νέες περιπέτειες.

Είναι υποχρέωσή  μας να αναδείξουμε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα, αν επανακάμψουν οι δυνάμεις της αντισυστημικότητας που ενισχύθηκαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Τυχόν «αδράνεια», χαλαρότητα, τυφλή ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να ανοίξουν την κερκόπορτα για νέες περιπέτειες.

Μιλάμε με θετικό λόγο εξηγώντας ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι μια σημαντική εθνική κάλπη, ένα σταυροδρόμι για τη συνέχιση της σταθερότητας και των βημάτων που πρέπει να γίνουν. Πάνω από το 70% των νόμων που ψηφίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι νόμοι που ψηφίζονται πρώτα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα καταλαβαίνουμε τη σημασία του ποια θα είναι η πολιτική δύναμη που θα υπερασπιστεί τα εθνικά πατριωτικά συμφέροντα της χώρας, αλλά και τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ποιοι ευρωβουλευτές θα υπηρετήσουν αυτό τον εθνικό στόχο.

Οι συμπολίτες μας να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Έχοντας μία 12ετή και πλέον εμπειρία, με διδακτορικές σπουδές στο ευρωπαϊκό δίκαιο και έχοντας διατελέσει νομικός σύμβουλος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Εξωτερικών, είμαι έτοιμος να ενώσω κι εγώ τις δυνάμεις μου, απέναντι στις δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, για μία ισχυρή Ευρώπη, αλλά κυρίως για μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης

* Ο Σπύρος Καρανικόλας είναι, Δικηγόρος – Υπότροφος Διδάκτορα Νομικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ