Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση πριν το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την παροχή μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι πετυχαίνουν τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός είπε: «Η ατζέντα της μηνιαίας μας συνεδρίασης περιλαμβάνει και πάλι πολλά θέματα τα οποία από διαφορετικές αφετηρίες επικεντρώνονται στον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας που δεν είναι άλλος από το να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών υπερβαίνοντας παθογένειες οι οποίες προέρχονται από το παρελθόν ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις η χώρα μας να προσεγγίζει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης. 

Αύριο, όπως ξέρετε, η ολομέλεια της Βουλής συζητά ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το νέο δικαστικό χάρτη. Μία αλλαγή που καθυστέρησε παραπάνω από 110 χρόνια από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία και αυτή τη μεγάλη τομή προωθεί τώρα η Κυβέρνηση με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% έως το 2027.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί το νέο σχέδιο νόμου που εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός με ρυθμίσεις που αφορούν το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση των επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου. 

Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία. Γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού κράτους κάτι στο οποίο συγκλίνουν από την πλευρά τους και τα νέα κίνητρα στο δημόσιο που θα εισηγηθεί η Υπουργός Εσωτερικών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ειδικό μπόνους παραγωγικότητας το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι αλλά και τα τμήματα τα οποία επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Η αξιολόγηση έχει ένα χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό. Σκοπός μας είναι να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όχι μόνο πετυχαίνουν, αλλά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.

Με αυτή την ευκαιρία να αναφέρω ότι προχωρά κανονικά και η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό, παρά τις όποιες αντιδράσεις και γκρίνιες πραγματοποιούνται για πρώτη φορά με ευθύνη του ΑΣΕΠ πέρα από την εξέταση τυπικών προσόντων και τεστ δεξιοτήτων. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη για τους επικεφαλής των νοσοκομείων. Έχουν εξεταστεί συνολικά παραπάνω από 1000 υποψήφιοι. Είναι και αυτή μια κατάκτηση σε αυτή τη διαρκή διαδικασία για όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση όλων εκείνων των υποψηφίων που προσδοκούν να λάβουν σημαντικές θέσεις ευθύνης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».