Μεγάλη συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open τόνισε αρχικά: «Ο πήχης για όλα τα κόμματα είναι οι προηγούμενες εκλογές. Ο στόχος είναι να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα η 9η Ιουνίου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι μία αποδοκιμασία για την πολιτική της ΝΔ και μία επιβράβευση για τη δημοκρατική παράταξη, ώστε να υπάρχει ισχυρός, σοβαρός αντίπαλος στην αντιπολίτευση και κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εκλογές. Όσο η ΝΔ δεν νιώθει πολιτική απειλή, τόσο θα περιφρονεί τα προβλήματα του ελληνικού λαού, θα παίζει με τις αντοχές της κοινωνίας».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, εγώ θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να μας δείξει μια ισχυρή εμπιστοσύνη και να πάρω την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προοδευτικό μια χάρτα προοδευτικών πολιτικών εντός του κοινοβουλίου ώστε να υπάρχει δύναμη που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Αυτός είναι ένας στρατηγικός στόχος. Άρα στις ευρωεκλογές θέλουμε ακόμα ένα βήμα. Και επειδή σας λέω ότι πρέπει να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα θέλω να σκεφτείτε. Πείτε ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι ισχυρό στις ευρωεκλογές.

Ποιος θα δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες για να δημιουργηθεί αυτό το μέτωπο; Ένα κόμμα το οποίο πολιτεύεται με το life style ή ένα κόμμα που είναι η σοβαρή αντιπολίτευση με προοδευτικό σχέδιο που δίνει λύσεις. Δε λέει μόνο όχι, δίνει και λύσεις.  Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Προχτές μίλησα για debate των πολιτικών αρχηγών γιατί πάμε σε ευρωπαϊκές εκλογές και δεν λέει κανείς τι θα υπηρετήσει το κόμμα του στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους; Τι θα γίνει με την υγεία;».

«Η αντιπολίτευση του life style είναι διέξοδο διαφυγής για τη Νέα Δημοκρατία»

Σε νέα ερώτηση που του έγινε για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν είναι σοβαρή πολιτική απειλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ως δεύτερο, ούτε ως τρίτο κόμμα ούτε ως τέταρτο. Γιατί η πολιτική αντιπολίτευση του life style είναι διέξοδο διαφυγής για τη Νέα Δημοκρατία. Σημερα έρχεται μια τροπολογία που επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε και μας έλεγαν γιατί δεν ψηφίσαμε την τροπολογία για τα απογευματινά χειρουργεία. Όταν εμείς τα λέγαμε το 2001 το ΕΣΥ είχε προσωπικό, είχε δυνατότητες, υλικοτεχνική υποδομή και το λέγαμε με ένα χαμηλό αντίτιμο. Το φέρνει η ΝΔ μετά από είκοσι χρόνια με το ΕΣΥ να μην έχει προσωπικό, με το ΕΣΥ να είναι σε μία δεινή κατάσταση το βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που πάνε στα νοσοκομεία.

Όλοι ζητάμε ανάταξη του ΕΣΥ και στήριξη με το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Τους λέγαμε ότι το κάνετε αυτό για να δείξετε την αδυναμία του προσωπικού, δεν έχετε προσωπικό να καλύψετε τα απογευματινά αφού δεν μπορείτε να καλύψετε τα πρωινά, για να φέρετε τους ιδιώτες από το παράθυρο.

Επιβεβαιώνει την στρατηγική του κ. Γεωργιάδη, να ιδιωτικοποιηθεί από το παράθυρο το ΕΣΥ. Ποιος γιατρός θα πάει στο ΕΣΥ όταν έχει κίνητρο εκτός του ΕΣΥ να μπορεί να αξιοποιήσει τις υποδομές του ΕΣΥ. Όλοι θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα».

Για τα σχόλια που έχει κάνει για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Επειδή έχω ακούσει πολλά, προτιμώ να είμαι σοβαρός και χρήσιμος και πολλές φορές δυσάρεστος. Εδώ λανσάρεται ένα νέο πολιτικό πρότυπο. Αυτό μπορεί να λύσει προβλήματα. Εγώ δεν περιφρονώ κανένα. Όταν ένας άνθρωπος μιλάει για θαύματα και μετά λέει εγώ δεν είπα τη λέξη θαύμα. Μα αυτός που είπες είναι ένα θαύμα. Όταν λέει 5% για την υγεία και καταλαβαίνει ότι έκανε πατάτα και λέει είπα +5 και το πρόγραμμά του λέει 7%. Θέλω ο πολίτης να νιώθει ότι έχει μια αξιόπιστη επιλογή, μια σοβαρή αντιπολίτευση που θα μπορεί να είναι και σοβαρή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

«Η ΝΔ έχει επιλέξει αντίπαλο»

Σε ερώτηση για τα ποσοστά του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις ανέφερε: «Κοντός ψαλμός το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Έχω κουραστεί να χάνω χρόνο για να ακούω για τι συνεχόμενες δημοσκοπήσεις. Αντί αν συζητάμε τα προβλήματα συζητάμε τις δημοσκοπήσεις. Στις εθνικές εκλογές διαψεύστηκαν. Στις δημοτικές το ίδιο. Ο κόσμος βλέπει από τη μία μία παρέλαση αλαζονείας από τη Νέα Δημοκρατία και από την άλλη μία παρέλαση reality show. Χρειάζεται σοβαρός αντίπαλος σήμερα για να υπάρχουν δύο κυβερνητικές επιλογές. Γιατί η Νέα Δημοκρατία χτυπά λυσσαλέα το ΠαΣοΚ και όλα τα μιντιακά της πλοκάμια; Διότι ξέρουν καλά ότι εάν ο αντίπαλός τους είναι η ηγετική ομάδα του κυρίου Κασσελάκη δεν πρόκειται να απειληθεί η ηγεμονία της ΝΔ.

Βεβαίως έχει επιλέξει. Δεν το βλέπετε; Θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση. Η Ελλάδα ιστορικά τέτοια στεγαστική κρίση είχε να ζήσει από τη δεκαετία του 50. Εγώ λέω ελάτε να ακολουθήσουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικών κατοικιών, περιορισμών της βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιορισμών της Golden Visa. Σε ένα πράγμα εισακούστηκα. Η απάντηση του Κασσελάκη ήταν να διαφημίσει ένα σπίτι δύο εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι υπέρ του Μητσοτάκη ή κατά; Δώρο στον Μητσοτάκη είναι αυτή η αντιπολίτευση. Δώρο γιατί περιφρονεί τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα».

«Είμαστε πρωταθλητές της ακρίβειας»

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει debate πολιτικών αρχηγών για να καταλάβουν οι πολίτες τι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. «Επιμένω στο debate. Είναι στρατηγικό λάθος να κρυφτούνε και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Μητσοτάκης. Ο δε γιατί δεν ξέρει τα θέματα και ο κ. Μητσοτάκης γιατί πολύ απλά δεν θέλει στην ελληνική κοινή γνώμη να φανεί ότι ψηφίζοντας την ΝΔ στηρίζεις το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο δεν θέλει να στηρίξει τις χώρες του νότου.

Ψηφίζοντας τη ΝΔ στηρίζει ο ελληνικός λαός ένα κόμμα το οποίο όποτε εμείς θέλαμε μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενίσχυση του ταμείου συνοχής. Εγώ έχω ένα όραμα. Αυτά που λέω για τα στεγαστικά να γίνουν μόνιμοι πόροι στο ταμείο συνοχής. Στο ταμείο ανάκαμψης όλες οι χώρες αξιοποίησαν πόρους για το στεγαστικό ζήτημά τους χτίζοντας ή ανακαινίζοντας χιλιάδες κατοικίες, μόνο η ΝΔ δεν έκανε τίποτα και έχουμε αύξηση ενοικίων 42% για τις οικογένειες και 51% για τους φοιτητές μόνο σε τέσσερα χρόνια» ανέφερε αρχικά.

Έπειτά επεσήμανε: «Να σκεφτεί ο κάθε πολίτης πολίτης που ψήφισε ΝΔ τι βίωσε σε ένα χρόνο. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Καταστράφηκε με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης η Δαδιά. Καταστράφηκε η Θεσσαλία. Ακόμα κάνουν τους Πόντιους Πιλάτους. Στη Ρόδο τεράστια καταστροφή. Ακρίβεια. Έχουμε τον μήνα Μάρτιο υπερτετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού από το μέσο όρο της Ε.Ε. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Είμαστε πρωταθλητές της ακρίβειας. Στην υγεία καταρρέει το ΕΣΥ. Στέγαση μία από τα ίδια».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Γιατί να ξαναψηφίσουν ΝΔ. Δεν κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία. Η παρέα του κ. Μητσοτάκη κυβερνάει. Μια παρέα στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδίασε το ταμείο ανάκαμψης, είναι πρωταγωνιστές στα σκάνδαλα, είναι πρωταγωνιστές στη συγκάλυψη των σκανδάλων, για τα Τέμπη, για τις υποκλοπές. Όταν πήρα την πρωτοβουλία το 2022 ξηλώθηκαν ο ανιψιός και οι υπόλοιποι. Τώρα με τη δεύτερη πρωτοβουλία οι άλλοι δύο. Είναι καλό για τη δημοκρατία μας να αποδοκιμαστεί η πολιτική συμπεριφορά και οι πρακτικές οι πελατειακές αυτής της παρέας».

«Ένα πρωτοσέλιδο τον έκανε να εκραγεί»

Έπειτα αναφέρθηκε και στο πρωτοσέλιδο του Βήματος για την μονταζιέρα στα Τέμπη και όσα αυτό προκάλεσε: «Δείτε τι έγινε με το πρωτοσέλιδο του Βήματος και τη Καθημερινής την επόμενη ημέρα. Ένα πρωτοσέλιδο τον έκανε να εκραγεί. Επειδή έχει συνηθίσει να τον χαϊδεύουν. Ένα πρωτοσέλιδο που έλεγε αλήθεια όχι ψέματα. Ό,τι είχε αλλοιωθεί ο διάλογος του σταθμάρχη, είχε δοθεί σε ένα φιλικό Μέσο, το σήκωσε την άλλη μέρα ενώ ψάχναμε νεκρούς για να ενισχύσουν την ιστορία ότι δεν φταίει το κράτος και η κυβέρνηση.

Σηκώνεται και λέει ότι πάνε να τον ρίξουν συμφέροντα, ότι εγώ κάνω πρόταση δυσπιστίας επειδή είναι τα συμφέροντα από πίσω μου και το βράδυ της ίδιας ημέρας δύο στενοί του συνεργάτες είναι στα συμφέροντα και κάνουν πούρα. Μπορούμε να εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο; Μπορούμε να εμπιστευθούμε και να θεωρήσουμε αξιόπιστο τον κ. Μητσοτάκη με αυτή την πολιτική συμπεριφορά; Το ίδιο δεν έκανε και με τις υποκλοπές;».

«Η κ. Κεραμέως έχει χρέος να απολογηθεί»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καταγγελία για διάρρηξη σε γραφείο του υπουργείο Εσωτερικών και επεσήμανε: «Τη μία κλέβουν παράνομα τα μέιλ χιλιάδων εκλογέων. Τους πιάνουμε να ψεύδονται και δεν περνάει ένας μήνας και γίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών διάρρηξη και λένε “φερόμενη”. Είναι σοβαρό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό κράτος αυτό; Είναι αξιόπιστη αυτή η κυβέρνηση; Υπάρχει σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κ. Κεραμέως και προς τον κ. Μητσοτάκη που την καλύπτει. Για εμένα υπάρχει ζήτημα παραίτησης της κ. Κεραμέως, και το λέω ευθέως. 

Η κ. Κεραμέως έχει χρέος να απολογηθεί και, αν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, να παραιτηθεί. Είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας του υπουργείο Εσωτερικών. Αν η κ. Κεραμέως δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, πρέπει να παραιτηθεί».