Στον ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο της χώρας μας, τον γνωστό «Παρνασσό», έγινε υπό την εμπνευσμένη προεδρία του καθηγητή Βασίλη Κωνσταντινόπουλου μια επετειακή εκδήλωση για τα 38 έτη από την απώλεια του αλησμόνητου σοσιαλιστή Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του Εφόρου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός δρ. Σταματίου Γεωργούλη με τίτλο «Παρακαταθήκες του Ούλοφ Πάλμε που οραματίστηκε ν’ αλλάξει τον κόσμο». Την εκδήλωση αυτή τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επίτιμος Πρόεδρος του Παρνασσού. Στην ομιλία του, που ενθουσίασε κυριολεκτικά το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα, ο Παναγιότατος αναφερόμενος στον Ούλοφ Πάλμε και στο βιβλίο του Στ. Γεωργουλη τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμος ειρήνη, αν αυτή δεν στηρίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη». Μήνυμα σημαντικό και διαχρονικό, όπως και το επόμενο: «Είναι απαράδεκτο να δυσφημίζονται ή να αγνοούνται πλήρως οι εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και η εμβέλεια του πολιτισμού της αλληλεγγύης». Επεσήμανε, εξάλλου, με ιδιαίτερη έμφαση ότι η εκκλησιαστική ζωή είναι εφηρμοσμένη οικολογία και έμπρακτος ανθρωπισμός.
Είναι φανερό ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνέδεσαν με τον Πάλμε ο αγώνας για το περιβάλλον, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την συνεργασία των λαών.
Ο γιος του Ούλοφ Πάλμε, Τζοακίμ, διαπρεπής πανεπιστημιακός στην Σουηδία, σε συγκινητικό μήνυμά του σκιαγράφησε την προσωπικότητα του πατέρα του, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του κληρονομιά σχετίζεται με τρία σημαντικά και επίκαιρα θέματα της εποχής μας: τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την μετανάστευση, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, και τη θέση της γυναίκας, που απειλείται ακόμη και σήμερα σε πολλές γωνιές του κόσμου.
Ο ανθρωπιστής πολιτικός, ένας από τους νεότερους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Ευρώπης, που θυσίασε τη ζωή του για την ειρήνη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, αγάπησε βαθιά την Ελλάδα, και το ανήσυχο πνεύμα του συνδυάστηκε αρμονικά με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα του Ανθρωπισμού. Τον αγάπησαν όμως εξίσου και οι Ελληνες, που γνώρισαν την έντονη αντίθεσή του στην δικτατορία και την στήριξη του αγώνα τους για την ελευθερία. Γνωστή, εξάλλου, ήταν η φιλία του με τους ομοϊδεάτες του Ανδρέα Παπανδρέου και Μελίνα Μερκούρη. Εζησε από κοντά την πολυαγαπημένη του Κρήτη και ιδιαίτερα τον Μοχό, όπου με πρωτοβουλία του Μανώλη Ζερβάκη ιδρύθηκε και λειτουργεί το «Μουσείο Ούλοφ Πάλμε». Στην ομιλία του ο Μ. Ζερβάκης μάς θύμισε ένα μήνυμα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του σοσιαλιστή ηγέτη: « Μην κλαίτε για μένα, οργανωθείτε»
Η αγάπη, εξάλλου, του Πάλμε για τον Μίκη Θεοδωράκη και τη μουσική του ήταν ξεχωριστή. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο μεγάλος Μίκης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της χήρας Πάλμε να αφιερώσει στον σύζυγό της, κατά την εξόδιο πολιτική ακολουθία στη Στοκχόλμη, το πολυαγαπημένο του τραγούδι «Είναι μεγάλος ο καημός». Το τραγούδι αυτό που ταυτίστηκε με την ελευθερία απέδωσε με δεξιοτεχνία σε σουηδική μετάφραση η γνωστή Φινλανδέζα αοιδός Aria Saijonmaa. Οι παριστάμενοι είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να την απολαύσουν από βίντεο της ζωής και του έργου του Πάλμε, να συγκινηθούν και να σιγοτραγουδήσουν μαζί της.
Δύο Ελληνες, που συνδέθηκαν στενά με τον Πάλμε, εκτός του Μ. Ζερβάκη, που προανέφερα, πλαισίωσαν με σύντομες εισηγήσεις τους την εκδήλωση του Παρνασσού. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, π. βουλευτής στη Σουηδική Βουλή και συγγραφέας του βιβλίου «Στην σκιά του Ούλοφ Πάλμε», και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Ούλοφ Πάλμε, Η πολιτική είναι θέμα αρχών».
Η επετειακή αυτή εκδήλωση του Παρνασσού για τον χαρισματικό ηγέτη Ούλοφ Πάλμε που οραματίστηκε και αγωνίστηκε με αυτοθυσία για έναν καλύτερο κόσμο θα μείνει χωρίς αμφιβολία αλησμόνητη για όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν. Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης, λαμβάνοντας από τον πρόεδρο του Παρνασσού το ανώτατο τιμητικό δίπλωμα ευαρέσκειας για την ιστορική επίσκεψη, επεσήμανε με συγκίνηση: «Δεν χρειάζεται να ευλογήσω τον Σύλλογο, είμαι και εγώ “Παρνασσός” και είμαι ευλογημένος».
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.