Μακρόν: Ενταξη των πυρηνικών της Γαλλίας στην άμυνα της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Έτοιμη να συμβάλει στην άμυνα της ΕΕ η Γαλλία - Η στάση του Βερολίνου και τα πυρά της αντιπολίτευσης

Πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας έναντι των απειλών της Ρωσίας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι υπέρ αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, την εκτόξευση όπλων μεγάλου βεληνεκούς και τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στα εδάφη τους», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά πρακτορεία του ομίλου Τύπου Ebra και δημοσιεύθηκε αργά το Σάββατο.

Τα γαλλικά πυρηνικά στη διάθεση της Ε.Ε

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε. Όπως μεταδίδει το Politico, η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία για την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ.

Ο Μακρόν έκανε τον πρώτο υπαινιγμό το 2020, όταν κάλεσε σε έναν «στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», σε μια προσπάθεια να ανοίξει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η Γαλλία επανέλαβε την προσφορά αυτή το 2022.

Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο δεν έχει δεχθεί την προσφορά του Γάλλου προέδρου.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλος του βαυαρικού CSU, το οποίο αποτελεί σήμερα μέρος της γερμανικής αντιπολίτευσης, δήλωσε στο POLITICO ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Μακρόν, ενόψει της οικοδόμησης της ευρωπαϊκής διάστασης της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμου στόχου».

Πυρά από την γαλλική αντιπολίτευση

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν επικρίσεις από τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης.

«Όταν είσαι αρχηγός κράτους, πρέπει πρώτα να μάθεις να σιωπάς για αυτό που αποτελεί την καρδιά του μοντέλου ασφαλείας μας», δήλωσε ο François-Xavier Bellamy, επικεφαλής υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains για τις επερχόμενες ευρωεκλογές στη γαλλική τηλεόραση.

Η αριστερή ομάδα «Ανυπότακτη Γαλλία» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της στην Εθνοσυνέλευση ότι «τα σχόλια ήταν ένα σοβαρό λάθος που επέφερε νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.