Σύμβολο συνεργασίας μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους στους οποίους υπήρξε μήλον της έριδος μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, το Στρασβούργο είναι το μοντέλο της γαλλογερμανικής Ευρώπης που άλλοι οραματίζονται και άλλοι ξορκίζουν στη Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.
Είναι επίσης η μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η άλλη είναι στις Βρυξέλλες) όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για την καθημερινότητα και το μέλλον 450 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ μέσα από έναν αναγκαίο, όμως πολυδαίδαλο και δαπανηρό γραφειοκρατικό μηχανισμό.
Στην τελευταία σύνοδο της ολομέλειας πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο επιδόθηκε σε ένα σπριντ ψηφοφοριών και αποφάσεων για μια σειρά θεμάτων: από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων με διατάξεις που παρέχουν μεγαλύτερο περιθώριο στις κυβερνήσεις για την επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου, μέχρι τη νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit με στόχο τη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων και την κατάργηση των τελών για διεθνείς κλήσεις και SMS εντός της ΕΕ.
Και από την ποινικοποίηση του αναγκαστικού γάμου, της παράνομης υιοθεσίας και της εκμετάλλευσης της παρένθετης μητρότητας, μέχρι την απαγόρευση διάθεσης στην ΕΕ προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας και το δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή προϊόντων σε λογικές τιμές μετά τη λήξη της εγγύησης.
Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Χρησιμοποίησε την ψήφο σου για να μην αποφασίζουν άλλοι για σένα» είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί τους πολίτες της Ευρώπης να προσέλθουν στις κάλπες του Ιουνίου, τις πρώτες μετά το Brexit. Στις εκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν κατά μέσο όρο 50,7% – σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 42,5% του 2014 ενώ εφέτος αναμένεται περαιτέρω αύξηση.
Όμως η αύξηση της συμμετοχής θα συνοδευτεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από την άνοδο της ακροδεξιάς και την υποχώρηση των δυνάμεων της φιλελεύθερης πολιτικής ομάδας Renew (στην οποία συμμετέχει το κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν). Μικρότερες απώλειες αναμένονται για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (που θα διατηρήσουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα) καθώς και για τους Πράσινους ενώ η Αριστερά ίσως σημειώσει μικρή άνοδο.
Οι περισσότεροι αναλυτές λένε πως στις 40 ημέρες μέχρι τις εκλογές, μπορεί να αλλάξουν πολλά και ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή ο πολιτικός χάρτης της επόμενης Ευρωβουλής. Καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης θα είναι επίσης οι συμμαχίες και οι συσχετισμοί στο μετεκλογικό τοπίο με άγνωστο Χ τη συγκρότηση ή μη μιας μεγάλης πολιτικής ομάδας από την κατακερματισμένη σήμερα ακροδεξιά, η οποία βρίσκεται στις κυβερνήσεις ή έχει ανοδικές τάσεις σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες με αιχμή του δόρατος το μεταναστευτικό.
Το απρόοπτο της ολομέλειας
Στα απρόοπτα αυτής της ολομέλειας – πέρα από την αναταραχή που προκάλεσε η δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί μετά την εμπλοκή της συζύγου του σε υπόθεση διαφθοράς – ήταν μια αμφιλεγόμενη συμβολική κίνηση ενός σλοβάκου ευρωβουλευτή.
Ο συνταξιούχος δικαστικός, ηγέτης και μοναδικός ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Σλοβάκοι Πατριώτες, έβγαλε από την τσάντα του ένα περιστέρι και το απελευθέρωσε μέσα στην αίθουσα ευχόμενος «ειρήνη στον κόσμο, στην Ευρώπη, σε Ρώσους και Ουκρανούς». Μαζί με τα λίγα λεπτά διασημότητας συγκέντρωσε τα πυρά συναδέλφων του για θεατρινισμό και κακοποίηση ζώου, καθώς και την οργή των υπευθύνων ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προσπαθούσαν να συλλάβουν το τρομαγμένο περιστέρι.