Πριν 30 χρόνια το Τελ Αβίβ ήταν, υποτίθεται, προορισμένο να γίνει η Γη της Επαγγελίας για το ελληνικό μπάσκετ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία του στον F4 του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Η κορυφή απείχε πια ελάχιστα, δεδομένου ότι η ελληνική παρουσία στον τελικό ήταν εξασφαλισμένη, καθώς οι δύο «αιώνιοι» τέθηκαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό.

Τελικά το Τελ Αβίβ αποδείχθηκε τόπος απογοήτευσης και δακρύων. Για τον Νίκο Γκάλη στο τελευταίο τέτοιο ματς της καριέρας του. Για τον σαρωτικό Ολυμπιακό που στερήθηκε ό,τι άξιζε όλη τη χρονιά. Για τον Γιάννη Ιωαννίδη που έχανε άλλη μια ευκαιρία για ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Αλλά πάνω απ’ όλους και κυρίως για τον Ζάρκο Πάσπαλι. Τον ήρωα και αντιήρωα της βραδιάς του τελικού με την Μπανταλόνα. Τον ηγέτη των 21 πόντων ανά ματς στη διοργάνωση, αλλά κι αυτόν που έστειλε στο σίδερο την πιο γνωστή χαμένη βολή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Το Τελ Αβίβ ήταν και κάτι ακόμα. Η αφετηρία ενός νήματος που συνδέει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μέσα από τις κοινές συμμετοχές τους σε F4  Ακολούθησε την αμέσως επόμενη χρονιά η Ζαραγόσα, το 2009 το Βερολίνο, το 2012 η Κωνσταντινούπολη. Τη φετινή σεζόν βαδίζουν εκ νέου σε δρόμους παράλληλους ύστερα από αρκετά χρόνια.

Τελικός προορισμός των δύο πιο επιτυχημένων ομάδων του ελληνικού μπάσκετ το Final Four του Βερολίνου (24-26 Μαΐου). Για δεύτερη φορά σε βάθος 15ετίας.

Οι σειρές των playoffs κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Μακάμπι βρίσκονται σε εξέλιξη και η κοινή επιδίωξη των τριών νικών, σε μάξιμουμ πέντε παιχνίδια, όχι ανέφικτη σε τούτη εδώ τη συγκυρία. Μοναδική διαφορά; Η πρόκριση των «ερυθρόλευκων» περνά πλέον από το ΣΕΦ, των «πρασίνων» από το Βελιγράδι.

Ενδεχόμενο συναπάντημα των δύο θα ζωντανέψει μνήμες. Και αναρίθμητες στιγμές. Όπως τότε, την πρώτη φορά. Πριν από τριάντα χρόνια επί ισραηλινού εδάφους.

Το «Moments», το νέο video series της Alter Ego Media, γυρνάει το χρόνο πίσω στο 1994 και διηγείται την ιστορία μιας στιγμής, της στιγμής που ο Ζάρκο Πάσπαλι στάθηκε στη γραμμή των ελευθέρων βολών 4,8 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του τελικού, μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων που βίωσαν το δράμα του «Γιαντ Ελιάου» και φυσικά του ίδιου του πρωταγωνιστή της. Γιατί κάθε ιστορία έχει τη στιγμή της.

Δείτε το βίντεο: