To «Syriza boat» του Στέφανου Κασσελάκη, το σκάφος με το οποίο περιοδεύει εδώ και μια εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου μοιράζοντας αγάπη, συμπόνοια και συμπαράσταση στους ξεχασμένους ντόπιους, έχει σχεδόν φτάσει στον προορισμό του. Τη Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα βρίσκεται πλέον στη Σκύρο, έχοντας ολοκληρώσει τον «περίπλου» του αρχιπελάγους κι από ‘κει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πατήσει ξανά το πόδι του στην ηπειρωτική Ελλάδα για να «τρέξει», αμέσως μετά το Πάσχα, το τελευταίο στάδιο της ευρωκαμπάνιας.
Οι έξι εβδομάδες ως την 9η Ιουνίου δεν είναι πολλές, ιδίως από τη στιγμή που κάποιες ημέρες θα «χαθούν» λόγω της εορταστικής περιόδου που έπεται. Άρα θ’ ακολουθήσει ένα (μακρύ) σπριντ που θα οδηγήσει στον τελικό προορισμό.
Από τη θαλασσοταραχή σε ήσυχο λιμάνι
Τις πολιτικές «φουρτούνες» που ο Στέφανος Κασσελάκης συναντά θέλει να πιστεύει ότι τις κουμαντάρει επαρκώς. Τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές το πλοίο δεν φαίνεται πως μπάζει νερά.
Κρατά ο ίδιος σταθερά το τιμόνι του και με πυξίδα την ασυγκράτητη αυτοπεποίθησή του επιχειρεί να οδηγήσει το κόμμα του από τα ταραγμένα απόνερα που άφησε η διπλή συντριβή του 2023 στα ήρεμα μιας αναπάντεχης «επικράτησης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ‘ναι πρώτο κόμμα σε αυτήν την εκλογική μάχη, ούτε προκύπτει από πουθενά ότι αυτή η εκδοχή είναι δυνατόν να επαληθευτεί στην κάλπη. Όσο όμως «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση, ανοίγοντας μάλιστα την απόσταση από το τρίτο ΠαΣοΚ, τόσο οι φιλοδοξίες των προεδρικών για κάτι παραπάνω θα πολλαπλασιάζονται.
Στο κτήριο της Κουμουνδούρου συζητούν πια ανοικτά για το 17% και πιο «συνωμοτικά» ακόμα και για το ποσοστό που θα έχει μπροστά του το 2. Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται λόγος για πέμπτη έδρα και μονοψήφια διαφορά από την «πληγωμένη» Νέα Δημοκρατία – ένας συνδυασμός που τον επιδιώκουν προκειμένου να ταράξει τα νερά.
Αιθεροβάμονες ή γνώστες της κατάστασης, θα φανεί στο αποτέλεσμα. Ενδεχομένως τα όνειρά τους να βουλιάξουν στ’ ανοικτά. Αποκλείει όμως κάποιος να συμβεί το αντίθετο και το βράδυ της 9η Ιουνίου να ‘ναι αυτοί στον αφρό και οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοί τους να αναζητούν σωσίβιο για να σωθούν;
Σίγουρη δεύτερη θέση, αρκεί…
Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού είναι απρόβλεπτη. Ούτε έμπειροι αναλυτές βρίσκονται στην ασφαλή εκείνη θέση που θα τους επιτρέψει να εκτιμήσουν την ακριβή δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη. Είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί ως αρχηγός, οπότε η συνθήκη που δημιουργείται είναι πρωτόγνωρη και δυσπρόσιτη για τους δημοσκόπους.
Το κοινώς αποδεκτό τη δεδομένη στιγμή είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες ένα σταθερό ποσοστό εκτίμησης ψήφου που κινείται στα όρια του 15%. Παγιώνεται δηλαδή στη δεύτερη θέση και δεν απειλείται να τη χάσει.
Υπό την προϋπόθεση βέβαια πως όσοι δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, θα πάνε στα εκλογικά τμήματα. Επειδή κατά κύριο λόγο πρόκειται για άτομα νεαρότερων ηλικιών, που παραδοσιακά απέχουν, παραμένει αμφισβητήσιμο αν θα πεισθούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους δίνοντας υπόσταση στη «λεκτική» ή «διαδικτυακή» ψήφο των δημοσκοπήσεων.
Ούτως ή άλλως ο Στ. Κασσελάκης έχει στοιχηματίσει με τον εαυτό του στην αποκόμιση της ψήφου του «καναπέ», της ψήφου όσων συστηματικά προτιμούν να μην ξοδέψουν 15-20 λεπτά από την εκάστοτε Κυριακή τους, ευελπιστώντας πως θα τους πείσει να σπεύσουν στηρίζοντας το δικό του αφήγημα.
Ξέρει κι ο ίδιος πως η αύξηση της συμμετοχής ωφελεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο δε αυτά που αμφισβητούν ανοικτά την κυβέρνηση και διεκδικούν την εξουσία.
Όσοι δεν στηρίζουν ανοικτά τον Κασσελάκη
Αυτός είναι ο ένας άξονας. Ο άλλος, κατά γνώστες του αντικειμένου που βλέπουν πίσω από τα νούμερα των μετρήσεων, αφορά εκείνους που επιλέγουν να συντάσσονται με την «αδιευκρίνιστη ψήφο». Αντί να μιλήσουν ανοικτά, προτιμούν να μην δημοσιοποιούν την άποψή τους και να διατηρούν την «ανωνυμία» της.
Εκτιμάται από αναλυτές, που αντιστρέφουν το ερώτημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να κερδίσει ένα αξιόλογο κομμάτι αυτής της εκλογικής πίτας. Διότι πρόκειται για ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν να δηλώσουν πως θα ψηφίσουν «Κασσελάκη».
Πιθανόν αυτή είναι η παράμετρος που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ικανή ν’ ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς και να δώσει στο κόμμα τους ένα απρόσμενο ποσοστό όταν πια θα έχει λήξει η διορία και θ’ αρχίσει η πανελλαδική καταμέτρηση των ψήφων.
Κι αν διευκρινίστηκε προς πάσα κατεύθυνση, παρά το ολίσθημα του ξαδέρφου Βασίλη Κασσελάκη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει επ’ ουδενί να καρπωθεί τις «ορφανές ψήφους» των Σπαρτιατών, ουδείς δύναται να προβλέψει με βεβαιότητα πού αυτές να κατευθυνθούν ή πώς θα πράξουν στο τέλος της ημέρας όλοι εκείνοι των οποίων ο «μεγαλύτερος εχθρός είναι ο Μητσοτάκης».
Προφανώς και η μεγαλύτερη μερίδα θα καταλήξει σε ανάλογου ύφους και ρητορικής συνδυασμούς (Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Φωνή Λογικής). Από την άλλη ορισμένοι δείχνουν προτίμηση σε αντιπολιτευτικούς πόλους μόνο και μόνο για ν’ αμφισβητηθεί η κυριαρχία του νυν πρωθυπουργού.
Η ανάκτηση των ποσοστών στα νησιά
Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, διότι η επικοινωνιακή ομάδα του συγκεντρώνει κάθε στοιχείο και αξιολογεί κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να λέει, όχι τυχαία, πως η πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές δεν είναι ανέφικτη ούτε απίθανη, επικαλούμενος σε νέα συνέντευξή του «κάποιες δημοσκοπήσεις που τις γνωρίζουν και στο Μαξίμου».
Ούτε ουρανοκατέβατα βρέθηκε σε τόσα πολλά νησιά του Αιγαίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια, κι ας προέκυψαν μικρές αναποδιές, η περιοδεία του έτσι ώστε να εντυπωθεί η άποψη πως κανείς δεν λογίζεται ως «πολίτης δεύτερης κατηγορίας» όσο μακριά κι αν διαμένει από τα αστικά κέντρα αποφάσεων.
Πήγε «εκεί που δε θα πάει ποτέ κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός, γιατί δεν έχει μεγάλα πλοία της γραμμής, ούτε αεροδρόμια, ούτε πεντάστερα», όπως έγραψε στον απολογισμό του.
Σ’ αυτήν την εξόρμησή του ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε σε νοσοκομεία, εκκλησίες, στρατόπεδα, αγορές, μίλησε με πολύ κόσμο. Έχει ήδη δει γηγενείς παράγοντες με έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου ν’ αποκαταστήσει τη σχέση του κόμματος του με την εκεί λαϊκή βάση και να ενισχύσει το υπέρ του ρεύμα.
Εντός τεσσάρων ετών, από το 2019 ως το 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απωλέσει πάνω από τη μισή δύναμή του σε αυτά τα μέρη. Πιο συγκεκριμένα…
- στις Κυκλάδες έπεσε από το 28.32% στο 14.14%
- στα Δωδεκάνησα από το 29.73% στο 13.07%
- στη Λέσβο από το 29.01% στο 13.49%
- στη Χίο από το 22.14% στο 10.52%
- στη Σάμο από 29.08% στο 14.88%
…καταλήγοντας σε κάποιες περιπτώσεις τρίτο ή τέταρτο κόμμα.
Γι’ αυτό και στόχος είναι η σταδιακή επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης και της σχέσης με το εκλογικό σώμα. Ό,τι δηλαδή διεκδικεί και στην Κρήτη όπου είχε βρεθεί πριν από μικρό διάστημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος
Λογικό είναι επίσης στελέχη που διεκδικούν με αυξημένες πιθανότητες -και ως φαβορί πια- το εισιτήριο για το Ευρωκοινοβούλιο να έχουν ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο.
Μεταξύ αυτών ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος στο ταξίδι – αστραπή σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία (24-27 Απριλίου) συνάντησε εκπροσώπους φορέων και παράγοντες της ομογένειας, δίνοντας ιδιαίτερη αξία σε όσους θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους με επιστολική ψήφο.
Το ίδιο φροντίζουν να κάνουν κι άλλοι υποψήφιοι (φερ’ ειπείν Αρβανίτης, Τζαμπάζη, Κοροβέση στη Θεσσαλονίκη), όπως και στελέχη που υιοθετούν την προεδρική στρατηγική και συντάσσονται απόλυτα με τον Στ. Κασσελάκη.
Κι ας μην είναι μαζί του στην «κρουαζιέρα».