Ελληνοτουρκική προσέγγιση με… όπερα πρώτη φορά γίνεται. Και εξηγούμαι. Ουδείς περίμενε ότι μετά το πέρας της συναντήσεως στην Κωνσταντινούπολη για την θετική ατζέντα, το πρόγραμμα προέβλεπε και όπερα, γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστας Φραγκογιάννης και της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαμπάρ (οι πρωταγωνιστές της θετικής ατζέντας) πήγαν χθες βράδυ να παρακολουθήσουν Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Μόνοι τους; Όχι βέβαια μαζί τους ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Τούρκος ομόλογός της. Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλά τουρκικά τι σημαίνει ακριβώς;

Πρόκειται για συμπαραγωγή των Κρατικών Θεάτρων στην Τουρκία και του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά για μια ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, των νέων παιδιών δύο εχθρικών οικογενειών που αγαπιούνται, και παρουσιάζεται με μια διαφορετική ερμηνεία.

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης είπε: «Θέλαμε να δείξουμε μια διαφορετική οπτική στην παράστασή μας. Αποφασίσαμε η οικογένεια Καπουλέτου να μιλάει ελληνικά και να είναι Έλληνες και η οικογένεια Montague να είναι Τούρκοι και να μιλάνε τουρκικά”. Την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, η οποία έχει ειπωθεί πολλές φορές, τη χτίζουμε, είπε ο σκηνοθέτης όλη εδώ, αλλά αυτή τη φορά εμπνεόμαστε από δύο λαούς που έχουν πολλές διαφορές και κοινά σημεία».