Μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, o Τάκης Χατζόπουλος που άφησε σήμερα την τελευταία πνοή του σε ηλικία 82 ετών, ήταν ο ιδρυτής της ομάδας Cinetic. Και με αυτήν οι δύο καλλιτέχνες σύστησαν στο ελληνικό κοινό το «Παρασκήνιο», την επιδραστικότερη σειρά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης.
Μέσω της ΕΡΤ και επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η σειρά χάρισε στο κοινό εκατοντάδες εκπομπές υψηλής ποιότητας, με ευρύτατη θεματολογία, από την παρουσίαση μειζόνων προσωπικοτήτων της νεότερης Ελλάδας. Παράλληλα, ο Τ. Χατζόπουλος, όπως και ο Παπαστάθης ήταν πάντοτε ενεργός και εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος πολίτης.
Πιο γνωστή κινηματογραφική ταινία του Τ. Χατζόπουλου το ντοκιμαντέρ «Γάζωρος Σερρών» το οποίο τιμήθηκε το 1974 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της Αρτιότερης Παραγωγής. Το φιλμ αποτυπώνει τις δυσκολίες των κατοίκων –κυρίως εργατών καπνού- μιας αγροτικής περιοχής, που ερήμωνε λόγω της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό». Ήταν επίσης ένα φιλμ απολύτως προσωπικό καθώς ο Γάζωρος Σερρών ήταν ο τόπος όπου γεννήθηκε το 1942.
Ο Χατζόπουλος άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη από το 1959. Το 1966 σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία «Πρέσπες» η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και οκτώ χρόνια αργότερα άρχισε να ασχολείται με την τηλεόραση.
«Με σιωπηλή ευαισθησία και χωρίς ίχνος καταγγελτικού λόγου φώτισε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα με έμφαση στην άγνωστη, την υποφωτισμένη Ελλάδα» δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, απευθύνοντας στη σύζυγό του, Τέτα Παπαδοπούλου, όπως και στους αμέτρητους συνεργάτες και φίλους του, τα ειλικρινή της συλλυπητήρια. «Με αταλάντευτη επιτυχία, δοκίμασε τις δυνάμεις του σε κάθε κλάδο της κινηματογραφικής τέχνης, έχοντας, όμως, μοναδική συμβολή στον επανακαθορισμό, ουσιαστικά, του απαιτητικού είδους του ντοκιμαντέρ.»
Στην ανακοίνωση της κυρίας Υπουργού αναφέρεται επίσης ότι ο Χατζόπουλος «προσδιόρισε εκ νέου -και αμετάκλητα- τις ορίζουσες του ελληνικού ντοκιμαντέρ, δείχνοντας πώς η πρωτότυπη δημιουργία συνδυάζεται με την τήρηση των πιο αυστηρών επαγγελματικών προδιαγραφών.»
Από την πλευρά της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών E.E.S αποχαιρέτησε τον σκηνοθέτη μέσω μιας ανάρτησης στον λογαριασμό τους στο Facebook.