Το όνομά της ήταν Χασμίκ. Ήταν μαμά δύο παιδιών. Δεν τα είδε ποτέ να μεγαλώνουν. Ο εν διαστάσει σύζυγός της Μίσα την βασάνισε στο κρεβάτι, έβαλε φωτιά στο σπίτι τους και την έκαψε. Η έκτη γυναικοκτονία στο Βέλγιο για το 2024 σημειώθηκε στις 11 Απριλίου. Ο Μίσα συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα. Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης είπε στις αρχές ότι τον είχε απατήσει, ενώ φαίνεται ότι είχε ρίξει εύφλεκτο υγρό στο σπίτι έτσι ώστε η πυρκαγιά να φανεί ως ατύχημα.
Το 2023, 26 ήταν οι γυναικοκτονίες στο Βέλγιο, αριθμός μικρότερος από τις 39 του 2018. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει. Γυναίκες αποφεύγουν να καταγγείλουν τους συντρόφους τους για κακοποίηση ή ακόμη και να φύγουν από την οικογενειακή εστία φοβούμενες για τη ζωή τους. Η ιστοσελίδα stopfeminicide.blogspot.com αποτυπώνει τα στοιχεία στο Βέλγιο και στην Ευρώπη γενικότερα, επισημαίνοντας ότι πίσω από κάθε νούμερο βρίσκεται μία γυναίκα με όνομα, νεαρή ή λίγο μεγαλύτερη, με δική της ζωή η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της.
Στη Λιέγη, η οργάνωση Infor-Femmes και ο Σύλλογος κατά της Οικογενειακής Βίας και του Αποκλεισμού (CVFE) εγκαινίασαν ένα γλυπτό στη μνήμη των θυμάτων γυναικοκτονίας. Στην παρουσίαση του έργου βρέθηκαν θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας που όμως τα κατάφεραν και γλίτωσαν…από την κόλαση και ίσως το θάνατο.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, το «Olista», το πρώτο διεπιστημονικό κέντρο που προορίζεται για θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα συντονίζει τη δράση των διαφόρων εμπλεκόμενων παραγόντων και θα διασφαλίζει την ολοκληρωμένη φροντίδα που θα επικεντρώνεται στις ανάγκες των θυμάτων.
Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στο Βέλγιο (31,3%) έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της, σύμφωνα με έκθεση των τριών περιφερειακών στατιστικών υπηρεσιών της χώρας στοιχεία της οποίας αναδημοσιεύονται στον βελγικό τύπο. Η έκθεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης «έρευνας της ΕΕ για τη βία με βάση το φύλο» (EU GBV) που πραγματοποιήθηκε σε 23 χώρες, για την καλύτερη χαρτογράφηση της βίας κατά των γυναικών. Στο Βέλγιο, συμμετείχαν σχεδόν 5.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 74 ετών – στην πλειονότητά τους γυναίκες.
ΕΕ: Κανόνες για τη βία κατά των γυναικών
Ακόμη ένα βήμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών έγινε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λίγο πριν πέσει η αυλαία της θητείας υπερψήφισε τον πρώτο νόμο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Η οδηγία η οποία απαιτεί ισχυρότερους νόμους κατά της βίας στον κυβερνοχώρο, καλύτερη βοήθεια για τα θύματα και μέτρα για την πρόληψη του βιασμού εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 72 αποχές.
Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τους καταναγκαστικούς γάμους. Περιλαμβάνουν επίσης συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για αδικήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο, όπως η (χωρίς η συγκατάθεση του άλλου προσώπου) δημοσίευση ιδιωτικών πληροφοριών και η αποστολή εικόνων γεννητικών οργάνων.
Η νέα οδηγία προβλέπει περισσότερες επιβαρυντικές περιστάσεις για αδικήματα που εφεξής θα τιμωρούνται με αυστηρότερες ποινές, όπως εγκλήματα κατά δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων ή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως επισημαίνεται, ως επιβαρυντική περίσταση θα θεωρείται και η πρόθεση ενός δράστη να «τιμωρήσει» τα θύματά του για το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, την κοινωνική προέλευση ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, καθώς και η επιθυμία του να προστατεύσει ή να αποκαταστήσει την «τιμή» του.
Όπως τονίζεται, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια και τη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της πρόσβασής τους σε ξενώνες προστασίας. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των θυμάτων σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Οι αρχές των κρατών μελών θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τη συλλογή και την κοινοποίηση στοιχείων, ενώ θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή ελλείψει συναίνεσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Κενό ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με τον βιασμό αφού δεν είχε καταστεί δυνατή η εξεύρεση συμφωνίας.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει ανά πενταετία έκθεση σχετικά με το κατά πόσον πρέπει να αναθεωρηθούν οι ισχύοντες κανόνες.
Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να τους ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.