Toν θάνατο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κωστή Ζώη σε ηλικία 93 ετών ανακοίνωσε την Παρασκευή 26 Μαΐου η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ο Κ. Ζώης υπήρξε από τους πρωτεργάτες του σωματείου, στηρίζοντας πάντα τους νέους σκηνοθέτες αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Hταν επίτιμο μέλος της.
Γεννημένος το 1931 στη Γαβαλού Μεσολογγίου, ο Κ. Ζώης σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή αλλά γρήγορα υπέκυψε στη γοητεία του κινηματογράφου, Το 1965 ολοκλήρωσε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Τ’ άλογο», βασισμένη στο διήγημα με τον ίδιο τίτλο του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Η ταινία απέσπασε σημαντικές διακρίσεις: Α’ Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1965, Α’ Κρατικό Βραβείο 1966, Διάκριση στο Φεστιβάλ Ομπερχάουζεν 1966, Διάκριση στο Φεστιβάλ Κρακοβίας 1966.
Δύο χρόνια αργότερα η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Σιλουέττες» κατέκτησε το Α’ Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και συγκέντρωσε άλλα 8 βραβεία και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η «Σιλουέττες», το υπαρξιακό οδοιπορικό μιας γυναίκας (Πέρη Ποραβου) μαζί με τον ανήλικο γιό της, παραμένει η μεγάλη του δημιουργία.
Το 1968 ο Κ. Ζώης γύρισε τη μικρού μήκους ταινία «Ο Δραπέτης» κατακτώντας και πάλι το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Για τη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους, «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς» (1971) συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Κώστα Μουρσελά, βασικό του συνεργάτη στον πρώτο χρόνο της σειράς «Εκείνοςκι εκείνος», η οποία έμεινε στην ιστορίαγια το υπονομευτικό της μήνυμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε ξανά για την τηλεόραση τη μεσαίου μήκους ταινία «Μια κάποια περίπτωση», που αποτελεί και την πρώτη τηλεοπτική διασκευή έργου του Αντώνη Σαμαράκη. Επίσης, μετέφερε στην τηλεόραση το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων». Τη δεκαετία του ’70 δημιούργησε για την ΕΡΤ μια σειρά ντοκιμαντέρ όπως «Η Μόλυνση και οι άλλοι…», «Ζωντανές και νεκρές πολιτείες», «Πεντέλη ώρα μηδέν» και πολλά άλλα.
Το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του, «Οι αζήτητοι» (1982) είναι ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ για τους ψυχασθενείς της Λέρουκαι άλλων ιδρυμάτων. Ο Ζώης σκηνοθέτησε επίσης, τις μίνι σειρές «Στον αργαλειό του φεγγαριού» και «Πόντιος Πιλάτος», όπως και τη σειρά προσωπικών αφηγήσεων «Το τραίνο της ζωής μου».
Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ο Ζώης σκηνοθέτησε και θεατρικές παραστάσεις όπως «Η Έκπληξη» του Χ. Τσικλιρόπουλου στο Πειραματικό Θέατρο.
«Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μας μείνει αξέχαστη» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΣ. «Τον αποχαιρετάμε μεμεγάλη ευγνωμοσύνη και σεβασμό».
Η κηδεία του Κ. Ζώη θα γίνει Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα.