«Μελανό» προμηνύεται το μέλλον του TikTok στη Δύση, μετά την υπαρξιακή κρίση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπο στην αγορά της Αμερικής. Ο κίνδυνος να απαγορευτεί η δημοφιλής εφαρμογή στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασε το Κογκρέσο, είναι πιο υπαρκτός από ποτέ, με τη μόνη διέξοδο να είναι η πώλησή της, ώστε να φύγει από τον έλεγχο του Πεκίνου.
Το να βγει το TikTok από την «πρίζα» θα επέφερε ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα στις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας, μετά την υπόθεση της Ηuawei, αλλά παράλληλα θα εμβάθυνε το χάσμα μεταξύ των ψηφιακών κόσμων οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από τις αντίπαλες οικονομικές υπερδυνάμεις.
Επί της ουσίας, η νομοθεσία που ενέκρινε το Κογκρέσο την Τρίτη (24/5) θα μπορούσε να υποχρεώσει ByteDance με έδρα το Πεκίνο, να πουλήσει το TikTok, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπο με εθνική απαγόρευση. Ωστόσο, η εταιρεία ήδη ετοιμάζει την απάντησή της μέσω της αμφισβήτησης του νόμου στα δικαστήρια των ΗΠΑ.
Το Πεκίνο έχει δηλώσει παράλληλα ότι αντιτίθεται σθεναρά σε μια αναγκαστική πώληση του TikTok και έχει αναθεωρήσει τους κανόνες ελέγχου των εξαγωγών του ώστε να εμποδίζει μια πώληση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το πλήγμα σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν ισχυρό για την εταιρεία, καθώς αναμένεται σε πρώτη φάση να αποκλειστεί από την μεγαλύτερη αγορά του με 170 εκατ. χρήστες, που υπολογίζονται όσοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή στις ΗΠΑ.
«Μια αναγκαστική πώληση του TikTok στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με υποβάθμιση της εφαρμογής», δήλωσε από την άλλη μεριά ο Άλεξ Κάπρι, ερευνητής στο Ίδρυμα Hinrich και λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο. του Business School της Σιγκαπούρης, μιλώντας στο CNN.
Ο ίδιος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για ένα «ντόμινο» απαγορεύσεων και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης. «Εάν το TikTok αναγκαστεί να σταματήσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ, οι προοπτικές του ByteDance σε άλλες κυρίως φιλελεύθερες δημοκρατίες θα τεθούν υπό περαιτέρω έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν επιτρέψει στην ByteDance να παραιτηθεί από τον αλγόριθμο του TikTok, θα μπορούσε να μπλοκάρει οριστικά την πώληση. Εναλλακτικά, μπορεί να επιτρέψει την πώληση του TikTok χωρίς τον επικερδή αλγόριθμο που αποτελεί τη βάση για τη δημοτικότητά του».
«Η απαγόρευση του TikTok θα ήταν το τέλος της παγκόσμιας επέκτασης του ByteDance, καθώς θα ήταν ένα σημάδι ότι το κινεζικό κράτος εκτιμά την ασφάλεια του αλγορίθμου περισσότερο από την οικονομική ευημερία και την παγκόσμια επέκταση του ByteDance», δήλωσε από την άλλη πλευρά ο Richard Windsor, αναλυτής της βιομηχανίας τεχνολογίας και ιδρυτής του Radio Free Mobile, μια ερευνητική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.
Ιδεολογικός αγώνας
Η υπόθεση της Ηuawei πριν από μερικά χρόνια, άνοιξε τον «ασκό» του Αιόλου, για τον ιδεολογικό αγώνα στον κλάδο της τεχνολογίας ο οποίος χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο έντονος, με αποκορύφωμα το ζήτημα που έχει προκύψει αυτή τη χρονική περίοδο με την χρήση του TikTok και για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εθνική ασφάλεια μιας χώρας.
Η απαγόρευση του TikTok είναι επίσης πιθανό να επιταχύνει μια αλλαγή που χωρίζει το τεχνολογικό τοπίο του κόσμου σε δύο μπλοκ, το ένα με επίκεντρο τις ΗΠΑ και το άλλο που αγκαλιάζει την τεχνολογία από την Κίνα.
«Η κίνηση κατά του TikTok στις ΗΠΑ είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση όχι μόνο μιας οικονομίας διχοτόμησης πλατφόρμας μεταξύ των κινεζικών εφαρμογών και των δυτικών εφαρμογών, αλλά και, ευρύτερα, του διχασμού ολόκληρου του παγκόσμιου τεχνολογικού τοπίου», είπε.
«Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το ποιος κατέχει και διαχειρίζεται κέντρα δεδομένων, μέχρι δορυφόρους Διαδικτύου που βασίζονται στο διάστημα και τα υποθαλάσσια καλώδια».
Ακόμα μια ενδεχόμενη απαγόρευση στις ΗΠΑ θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διάδοση του ψηφιακού αποτυπώματος της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία και σε άλλες κυρίως αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως.
Οι κίνδυνοι
Αμερικανοί αξιωματούχοι και νομοθέτες έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας του TikTok, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση ή να χειραγωγήσει περιεχόμενο που εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Αλλά το TikTok απέρριψε κατά το παρελθόν όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Το νέο νομοσχέδιο εκποίησης είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας πίεσης από επενδυτές επιχειρηματικών συμφερόντων της Silicon Valley που συνδέονται με αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που πρόκειται να επωφεληθούν από την αφήγηση της «κινεζικής απειλής»», δήλωσε ο Paul Triolo, Κινέζος αξιωματούχος στα θέματα τεχνολογίας και υπεύθυνος πολιτικής στον Όμιλο Albright Stonebridge. Γενικά, οι κινεζικές εταιρείες και εφαρμογές που λειτουργούν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις, είπε.
Αντίθετα αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν «εγκαθιδρύσει» στο υπουργείο Εμπορίου ένα νέο τμήμα για την επιβολή των διατάξεων ενός κανόνα (εποχής Τραμπ ) για την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού τεχνολογίας πληροφοριών των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πιέσει για περαιτέρω περιορισμούς και άλλων εφαρμογών, ειδικότερα προερχόμενων από την Κίνα.
«Φαίνεται απίθανο το Κογκρέσο να ξεχωρίσει μια άλλη κινεζική εταιρεία όπως η TikTok για ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά ο κανόνας της αλυσίδας εφοδιασμού πληροφορικής του Commerce θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να περιορίσει την ικανότητα των κινεζικών εταιρειών και εφαρμογών να έχουν πρόσβαση σε τμήματα της αγοράς των ΗΠΑ », είπε ο Τριόλο.