Η συγκίνηση, προφανώς, ήταν το συναίσθημα που επικρατούσε το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Απριλίου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμενος Φίνου από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Ευχάριστη έκπληξη όμως, ήταν ότι ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση στο πάρκο μεταξύ των οδών Ιουλιανού, Μεταξά, Σάμου και Δηληγιάννη, στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα θρυλικά στούντιο της Φίνος Φιλμ, δεν ήταν μόνον ηθοποιοί ή τεχνικοί του κινηματογράφου που έζησαν τις ένδοξες μέρες της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ (ή συγγενείς εκείνων που έχουν φύγει από την ζωή) αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον κινηματογράφο πέρα από το ότι τον παρακολουθούν.
Η πολυσυζητημένη εδώ και χρόνια προτομή του δημιουργού μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Ελλάδας, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βαγγέλη Ηλία και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Σαράντα επτά χρόνια μετά το θάνατο του Φιλοποίμενος Φίνου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (όπου ο Φίνος διετέλεσε και πρόεδρος) κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την ανέγερση της προτομής με πρωτοβουλία των κ.κ. Ομήρου Ευστρατιάδη, Τάκη Βουγιουκλάκη και Νίκου Καβουκίδη.
Εκτός από την κα Μενδώνη, για τον Φίνο μίλησαν και άλλοι. Ανάμεσά τους ο ο Δήμαρχος της Αθήνας, οι κ.κ. Ευστρατιάδης και Νίκος Καβουκίδης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλοςόπως και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ. Σπύρος Μπιμπίλας. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, οι ηθοποιοί Ζωζώ Σαπουντζάκη, Γιάννης Βογιατζής και Κώστας Πρέκας, όπως και ο Στάθης Καμβασινός που εκπροσωπούσε την Finos Films και επίσης μίλησε.
Η προτομή βρίσκεται στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα θρυλικά στούντιο της Φίνος Φιλμ, στα οποία παρήχθησαν ταινίες που έχουν καταγραφεί στο DNA των Ελλήνων. Ας σημειωθεί δε ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στον Δήμο Αθηναίων, το πάρκο να λάβει το όνομα του Φιλοποίμενος Φίνου.
Στο ενεργητικό του Φίνου θα βρούμε 175 ταινίες που έχουν χαράξει την Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και καθιερώσει πρόσωπα ηθοποιών όπως οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Ντίνος Ηλιόπουλος, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α. Οι ταινίες που τα στούντιο του παρήγαγαν έχουν χαραχθεί βαθιά στη συνείδηση των Ελλήνων και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να επηρεάζουν νεότερες γενιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), «Μανταλένα» (1960), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Στεφανία» (1966), «Λατέρνα, φτώχια και γαρύφαλλο» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957).