Η συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της θητείας σας, ποιες αλλαγές έχει φέρει στον Δήμο;
Σε αυτό το πρώτο διάστημα της θητείας μας δώσαμε έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως εκείνα της καθαριότητας, της φροντίδας των ανοιχτών δημόσιων χώρων και των πάρκων, εφαρμόζοντας ένα νέο πλάνο διαχείρισης, το οποίο έχει φέρει ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στον συντονισμό των υπηρεσιών μας αλλά και στην συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου μας, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης έργων, που έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και εκείνων που σχεδιάζονται και έχουν ξεκινήσει από εμάς.
Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και κάποιες από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις μας, όπως η πιλοτική πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και της Μυτιλήνης, ενώ ήδη διευθετούνται ζητήματα στα χωριά του Δήμου. Θεωρώ πως έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των δημοτών, γεγονός βέβαια που γεννά μια ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στο να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση αλλά και να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που έχει ο κόσμος από εμάς.
Με τη Λέσβο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής πίεσης, ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Είναι γεγονός, πως η Λέσβος και ιδιαίτερα η περιοχή της Μυτιλήνης έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσφυγικής πίεσης, ωστόσο το τελευταίο αρκετά μεγάλο διάστημα το επίπεδο διαχείρισης έχει βελτιωθεί σημαντικά και η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εικόνες και καταστάσεις του παρελθόντος αποτελούν αυτό ακριβώς: μακρινό παρελθόν και όλοι ελπίζουμε πως αυτό θα παραμείνουν.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Μυτιλήνης;
Το γεγονός ότι ο Δήμος Μυτιλήνης είναι ένας νησιωτικός δήμος, στην παραμεθόριο, μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, ο οποίος, μάλιστα, συνδυάζει το αστικό και το μη αστικό περιβάλλον σε μια σχετικά μεγάλη έκταση, δημιουργεί από μόνο του ιδιαίτερες προκλήσεις. Πόσο μάλλον, όταν εργαζόμαστε για την εφαρμογή ενός προγράμματος που στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας, χωρίς να μένει καμιά περιοχή και κανένας και καμία κάτοικος πίσω. Πέραν αυτών όμως – και αυτό δεν αφορά μόνο τη Μυτιλήνη – ιδιαίτερες προκλήσεις διαμορφώνει και το γεγονός της ανάθεσης περισσότερων αρμοδιοτήτων και ευθυνών από την κεντρική διοίκηση προς τους Δήμους, όπως για παράδειγμα στον τομέα της πολιτικής προστασίας ή της καθαριότητας, οι οποίες όμως δεν συνοδεύονται με την αντίστοιχη αύξηση πόρων. Παράλληλα η κατάργηση νομικών προσώπων επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις στους οργανισμούς μας ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Δήμου.