Θολή είναι και σήμερα η ατμόσφαιρα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, με το υπουργείο Υγείας να δίνει οδηγίες προφύλαξης στους πολίτες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.
Τα μέτρα προφύλαξης
Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
- Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
- Καρδιοπαθείς
- παιδιά καθώς και
- τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Πότε υποχωρεί το φαινόμενο
Η σκόνη απομακρύνεται σταδιακά και από τα δυτικά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
«Ήδη έχει αρχίσει και καθαρίζει στα δυτικά. Νομίζω ότι μετά το μεσημέρι θα καθαρίσει και η Αθήνα. Θα περιοριστεί μέχρι το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο και από το απόγευμα θα καθαρίσει» τόνισε.
«Μας έκαναν εντύπωση τα χρώματα. Στην Αθήνα είχαμε να ζήσουμε ένα τέτοιο επεισόδιο περίπου 20 χρόνια. Στην Κρήτη είχαμε και το 2018 αντίστοιχα επεισόδια. Έχει ακόμα κάποια θέματα με την ορατότητα στην Κρήτη, αλλά νομίζω όλες οι πτήσεις θα γίνονται κανονικά. Το φαινόμενο περιορίζεται. Δεν αποκλείεται όμως το Σάββατο στη δυτική Ελλάδα να ξαναδούμε σκόνη, σε καμία περίπτωση όμως στην ένταση που ζήσαμε αυτές τις ημέρες» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.