Πέθανε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ένας 72χρονος που νοσούσε με COVID-19 613 μέρες, η μακροβιότερη μέχρι σήμερα γνωστή μόλυνση με τον ιό. Ο ασθενής, που διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον τον Φεβρουάριο του 2022, πέθανε από υποτροπή μιας διαταραχής στο σώμα.

Όπως αναφέρει το Science Alert ο ιός ήταν τόσο καιρό μέσα στο σώμα του και εξελίχθηκε σε μία παραλλαγή που βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο άνδρας είχε εμβολιαστεί αρκετές φορές κατά του κορωνοϊού, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είχε καταφέρει να θωρακιστεί κατά του ιού, κάτι που συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19 και έως και 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, ακόμη και όταν είναι τριπλά εμβολιασμένα.

Με 22 μεταλλάξεις

Ο 72χρονος είχε προηγουμένως υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και αργότερα εμφάνισε λέμφωμα, απαιτώντας θεραπεία που κατέστρεψε τα λευκά κύτταρα που ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού.

Η περίπτωση του ηλικιωμένου άνδρα θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων 2024 τον Απρίλιο.

Η γονιδιωματική αλληλουχία 27 ρινικών και φαρυγγικών επιχρισμάτων, που συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, έδειξε ότι ο άνδρας είχε αποκτήσει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις σε σύγκριση με τις παραλλαγές Omicron BA.1 που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή.