Μπορούν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν εντός διοικητικών ορίων ευθύνης τους και εντός πλαισίου αρμοδιοτήτων τους μια ικανή άμυνα έναντι πυρκαγιών; Έχουν την συμπαράσταση της Πολιτείας, το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και τον εξοπλισμό, αλλά και την συμπαράσταση των πολιτών σε αυτή την αποστολή; Ή αποτελούν απλά τον εύκολο αποδέκτη κάθε ελληνικής παθογένειας, επειδή και μόνο δεν είναι θωρακισμένοι όσο θα έπρεπε καταστατικά, θεσμικά, οικονομικά, στελεχιακά, οργανωτικά;
Όλα τα παραπάνω, απαντώνται από τους ίδιους τους Αυτοδιοικητικούς μέσα από τη μεγάλη έρευνα του cityhub.
Κατερίνα Μαϊχόσογλου – Δήμαρχος Διονύσου
Οι πυρκαγιές, δεν αντιμετωπίζονται, ούτε με ευχολόγια, ούτε με αποφάσεις στο «παρά πέντε». Πολλώ δε μάλλον, με τη μετάθεση ευθυνών. Τουναντίον, αντιμετωπίζονται με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο και με τον καθορισμό και οριοθέτηση της υπευθυνότητας του κάθε φορέα. Διαπιστώνω ότι:
- Το σύστημα χρηματοδότησης της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών εστιάζει, πρωτίστως, σε δράσεις καταστολής έναντι πρόληψης…
- Οι αποφάσεις κατανομής και διάθεσης των πόρων βασίζονται, κυρίως, σε μια αποσπασματική καταγραφή των υφιστάμενων αναγκών, δίχως να προηγείται ολοκληρωμένη τεκμηρίωση.
- Οι ανάγκες του Δήμου μας είναι εξαιρετικά απαιτητικές λόγω της θέσης του και την δασικής έκτασης που τον περιβάλλει. Βεβαίως αισθανόμαστε τυχεροί καθώς στον Δήμο μας διαθέτουμε εξαιρετικά κλιμάκια εθελοντών.
Όμως το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο. Παράλληλα το φλέγον θέμα της αποκομιδής των βιοαποδομήσιμων διεξάγεται μετ’ εμποδίων. Διεκδικούμε την άμεση επίλυση στελέχωσης του Δήμου και των αρμοδίων υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού – εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και βεβαίως την ενίσχυση της χρηματοδότησης μας.
Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Πρόεδρος ΙΤΑ και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ
«Σε επίπεδο πρόληψης, ξεκινάμε από νωρίς αποψιλώσεις και καθαρισμούς, εντός του αστικού ιστού, μιας και ο Δήμος είναι από τους πιο πράσινους Δήμους της Αττικής. Ωστόσο δεν διαθέτουμε ικανό αριθμό προσωπικού για αυτές τις εργασίες και καταφεύγουμε σε ιδιώτες. Όσον αφορά στον Υμηττό, οι εργασίες πρόληψης υλοποιούνται από το Δασαρχείο και τον ΣΠΑΥ.
Θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα των Εθελοντικών Ομάδων. Στο Δήμο μας, έχουμε μια από τις πολυπληθέστερες και πιο ενεργές εθελοντικές ομάδες, που ήδη έχουν αρχίσει να εκτελούν βάρδιες στον Υμηττό και συνδράμουν όπου χρειαστεί και όχι μόνο στα όρια του Δήμου μας. Είναι πραγματικά πολύτιμοι και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Αποτελεί χρέος όλων μας η προστασία του Υμηττού. Οι Δήμοι στο επίπεδο αυτό, προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση πυρκαγιών, απαιτεί συνολικό σχεδιασμό. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση ειδικών μηχανισμών με άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό, που δυστυχώς δεν διαθέτουν οι Δήμοι, αλλά και διάθεση πόρων, που τα τελευταία χρόνια, όλο και μειώνονται».
Στέλιος Αγγελούδης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Η θωράκιση του δάσους του Σέιχ Σου, είναι το μεγάλο ζητούμενο ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Καθημερινά εκτελούνται περιπολίες τόσο στο Σέιχ Σου όσο και σε άλλους χώρους ευθύνης του Δήμου μας.
Με μεγαλύτερα κονδύλια και με περισσότερο στελεχιακό δυναμικό θα μπορούσαμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει ένα ρόλο κομβικό στην αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, διορθώνοντας διαχρονικές παθογένειες όπως την έλλειψη συντονισμού και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές.
Γιατί η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων δεν υπηρετεί το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Μιχαήλ Μιτζικός – Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου:
Ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας με επιπλέον χρηματοδότηση, εκσκαπτικά μηχανήματα και απαραίτητο προσωπικό ζητά ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, ενόψει της θερινής περιόδου.
Η χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση σημειώνει ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ωστόσο απαιτούνται περισσότερα κονδύλια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πυροπροστασίας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου που έχει 17 Κοινότητες και 52 Οικισμούς που είτε γειτνιάζουν με δάσος είτε βρίσκονται σε δύσβατη περιοχή. Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθητοποίηση.
Ισίδωρος Μάδης – Δήμαρχος Παιανίας
Το γεγονός της γενναίας αύξησης των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ για την Πολιτική Προστασία δεν αποτελεί πανάκεια όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικές υποδομές. Επιπλέον, διαφεύγει το γεγονός πως οι δήμοι έχουν αρμοδιότητα εντός των ορίων τους, μια έννοια συγκεχυμένη. Ο Δήμος Παιανίας έχει μεγάλες εκτάσεις οι οποίες αποτελούν αγροτική γη, είναι εκτός σχεδίου κτλ. Στονδήμο μας υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στην Πολιτική Προστασία, οι αποψιλώσεις γίνονται μέσω συμβάσεων δίχως κάποιοι να αναλογίζονται ποιο είναι το πραγματικό κόστος. Ο εθελοντισμός κρατάει ζωντανή την Πολιτική Προστασία.
Η πραγματικότητα είναι πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ξεπεράσει τις αντικειμενικές αρμοδιότητές της.
Σε ότι αφορά τα Δασαρχεία η συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες είναι εξ ορισμού αναγκαία. Όμως και εδώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να θες να ανοίξεις δρόμους διαφυγής για να σωθούν ανθρώπινες ζωές σε μια κρίσιμη στιγμή και να δίνεται προτεραιότητα σε κάποιες δεκάδες δέντρα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μείνει κανένα».
Βλάσσης Σιώμος – Πρόεδρος ΣΠΑΠ & Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ
Η συνεισφορά των Δήμων και των Συνδέσμων στα μέτρα πυροπροστασίας κάθε χρόνο υπερβαίνουν κατά πολύ τις συμβατικές τους δυνατότητες. Οι τακτικοί πόροι δεν επαρκούν για τους αναγκαίους καθαρισμούς. Τακτικό προσωπικό στα τμήματα πολιτικής προστασίας δεν υφίστανται και συνεπώς προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε στοιχειωδώς, με εθελοντές και τους ίδιους τους αιρετούς.
Οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας να μπορούν να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών.
Οι Δήμοι χρειάζονται σταθερούς και επαρκείς πόρους, σταθερή οργάνωση και στελέχωση των τμημάτων πολιτικής προστασίας και εξοπλισμό. Πρέπει οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για έργα υποδομών πρόληψης και οργάνωσης της πυροπροστασίας, για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, για εφαρμογές νέων τεχνολογιών κτλ.
Σε ότι αφορά τα Δασαρχεία η συνεργασία μας είναι πολύ καλή όπως και με την Περιφέρεια, αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι χρόνοι των εγκρίσεων για συγκεκριμένες εργασίες.
Πρέπει να προχωρήσουμε επίσης στην άμεση εφαρμογή του Ν.5075/2023 στις προβλέψεις για τους Δήμους.
Σε σχέση με τη τήρηση μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας ιδιοκτησιών ζητήσαμε την αναστολή της εφαρμογής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, δεδομένου ότι καθυστέρησε να ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα, και δεν έχει γίνει η επαρκής ενημέρωση.