Σκληρό διπλωματικό ροκ προκάλεσε η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του κονδυλίου ενίσχυσης της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβαν. Το συνολικό ποσό της βοήθειας ανέρχεται στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια κι όπως ήταν αναμενόμενο η ψήφιση της εισήγησης που καθυστερούσε επί μήνες δεν έμεινε ασχολίαστη από παράγοντες.
Πρώτος απ’ όλους ήταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών από τη Γερουσία προκειμένου να επικυρωθεί κατόπιν από τον ίδιο έτσι ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν λογικό να δηλώσει ευγνώμων «στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».
Ανάλογου ύφους και η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαιρέτισε την αμερικανική απόφαση, καθώς «η Ουκρανία αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορεί να λάβει ενάντια στη Ρωσία.
«Τώρα, ζητάμε από τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει το συντομότερο δυνατό (σ.σ. το νομοσχέδιο) καθώς διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Οι διατλαντικοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι για την υποστήριξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας», συμπλήρωσε στην ανάρτηση που έκανε το βράδυ του Σαββάτου.
Έξω φρενών στη Ρωσία
Στη Μόσχα το κλίμα ήταν εκ διαμέτρου αντίστροφο. «Η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα ‘καταστρέψει περαιτέρω’ την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ.
Συνέχισε δε λέγοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε από τη δική της πλευρά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή πρόκειται να «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο».
«Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα» ισχυρίστηκε η Ζαχάροβα μέσω Telegram.
«Για την Ταϊβάν αυτό είναι μια ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή» κατέληξε.