Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα (18/4) ότι «υποστηρίζει σθεναρά» το νέο νομοσχέδιο βοήθειας 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «θα στείλει ένα μήνυμα στον πλανήτη».
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει στο in, ο Ζελένσκι καίγεται να λάβει την εν λόγω οικονομική βοήθεια επειδή γνωρίζει καλύτερα από συγκεκριμένους δυτικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ολική κατάρρευση του ουκρανικού μετώπου εντός του 2004, ότι η ρωσική επέλαση συνεχίζεται.
Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται περιφερειακά, με τους Ρώσους να προσπαθούν να πιέσουν τον Ζελένσκι να εκκενώσει την πόλη, όσον αφορά στους αμάχους, για να απομείνουν μόνον ουκρανοί στρατιώτες μέσα σε αυτήν κι έτσι να επιτεθεί ο ρωσικός στρατός.
Παράλληλα, το ανατολικό ουκρανικό μέτωπο σπρώχνεται προς δυσμάς, έστω κι αν αυτό γίνεται μέτρο το μέτρο. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες που σημειώνουν οι Ρώσοι είναι στο Ντονμπάς, συγκεκριμένα βορειοδυτικά του Ντονιέτσκ, όπου προωθούνται ολοένα και περισσότερο μετά από την πτώση της Αβντέγιεφκα.
Τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί;
Σημαντικό δεδομένο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι τα οικονομικά πακέτα βοήθειας προς το Ισραήλ και την Ουκρανία είναι συνδεδεμένα: βρίσκονται και τα δυο τους μες στο ίδιο νομοσχέδιο που προωθεί ο Μπάιντεν.
Την ώρα λοιπόν που η Ουκρανία καίγεται για οικονομική βοήθεια, έχει ανακύψει η άμεση ανάγκη να χρηματοδοτηθεί το Ισραήλ -αφού προς το παρόν ουδείς γνωρίζει πόσο μεγάλη ανάγκη θα έχει τα χρήματα στο εγγύς μέλλον εν μέσω μιας κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή- κι έτσι εγείρεται το εύλογο ερώτημα εάν «παίρνει» τους Ρεπουμπλικανούς να καταψηφίσουν στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο του Μπάιντεν για το πακέτο οικονομικής βοήθειας σε χώρες του εξωτερικού. Ποιες είναι αυτές; Το Ισραήλ και η Ουκρανία.
Έτσι, οι Ρεπουμπλικανοί, που πριν από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή φαίνονταν να είναι πιο κοντά στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, τώρα είναι πιο πιθανό να το υπερψηφίσουν για να μη φανεί ότι γυρίζουν την πλάτη στο Ισραήλ που καίγεται για άμεση οικονομική βοήθεια. Έτσι, ο Ζελένσκι μπορεί τελικά να πάρει τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια… μέσω Ισραήλ.
Πίεση μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων
Το μέτρο, που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, είναι ένα από τα τέσσερα που θα ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων αυτό το Σάββατο. Η συγκριμένη νομοθεσία θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδότηση για την Ουκρανία, το Ισραήλ, καθώς και τον Ινδο-Ειρηνικό. Η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει μπλοκάρει την πιθανή βοήθεια για την Ουκρανία εδώ και μήνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα ότι είναι επείγον η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το πακέτο του προϋπολογισμού, μία ημέρα μετά την τριπλή ρωσική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων στην πόλη Τσερνίχιβ, επίθεση που δεν μπόρεσε να αποτραπεί διότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν έλλειψη μέσων αντιαεροπορικής άμυνας.
«Αυτήν την στιγμή είναι επείγον όλοι οι φίλοι και υποστηρικτές της Ουκρανίας να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι έχει ανάγκη ώστε να αμυνθεί απέναντι στην ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ξεκινά η G7
Οι δύο άνδρες συμμετέχουν σήμερα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ειδικά η αντιαεροπορική άμυνα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες.
«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού», εξήγησε ο Άντονι Μπλίνκεν επιμένοντας στην σημασία που έχει η προσφορά βοήθειας προς την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και η ώθηση που θα δοθεί στην αμερικανική αμυντική βοήθεια και στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση προς την Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει την χρηματοδότηση που είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία «ώστε να αντιμετωπίσει την σφαγή που προκαλούν οι ρωσικοί πύραυλοι».
«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», είπε προσθέτοντας ότι το ένα και μοναδικό του θέμα στην σύνοδο της G7 είναι η αντιαεροπορική άμυνα.