Ο ισχυρισμός «δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί», λέει ο Λευκός Οίκος. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει την Πέμπτη στο Ισραήλ το «πράσινο φως» να εισβάλει στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Τελ Αβίβ να προβεί σε «περιορισμένα» αντίποινα κατά του Ιράν.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε στο Anadolu υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι ο ισχυρισμός «δεν είναι αληθινός και δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Araby al-Jadeed με έδρα το Λονδίνο μετέδωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε την έγκριση με αντάλλαγμα την υπόσχεση του Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν για μια πρωτοφανή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επικαλέστηκε ανώνυμη αιγυπτιακή πηγή. Σε αντίστοιχη αναφορά προέβη και η Jerusalem Post.
«Το δημοσίευμα είναι ανακριβές», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια εισβολή στη Ράφα που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις και ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, εδώ και εβδομάδες, να προγραμματίσει μια συνάντηση με ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις.
Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια διαδικτυακή συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μια τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν λέγεται ότι ηγείται των συνομιλιών από αμερικανικής πλευράς, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του απεσταλμένου του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν θα παρίσταται.
Ο υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντερμέρ, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, ηγούνται της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι τα θέματα θα περιλαμβάνουν «τον επιχειρησιακό και ανθρωπιστικό σχεδιασμό για τη Ράφα», ενώ αναμένεται επίσης να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην αεροπορική επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Ουσιαστικά είναι όλα στο τραπέζι αλλά θα συζητηθούν.
Το παρασκήνιο της πρώτης συζήτησης
Πρόκειται για μια συζήτηση σε συνέχεια της συνάντησης της 1ης Απριλίου για το ίδιο θέμα (την μέρα που χτυπήθηκε προξενικό κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό), η οποία λέγεται ότι περιελάμβανε υψωμένες φωνές, κραυγές πολέμου από πλευράς Ισραήλ και Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν πίστευαν ότι τα ισραηλινά σχέδια για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων γύρω από την επιχείρηση ήταν ρεαλιστικά.
Η Ράφα είναι η μόνη μεγάλη πόλη στη Γάζα που δεν έχει ακόμη υποστεί χερσαία επίθεση από τα ισραηλινά στρατεύματα, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι που συνωστίζονται στην πόλη εξακολουθούν να έχουν υποστεί αεροπορικές επιδρομές τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Μπάιντεν έχει παροτρύνει σταθερά το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα για να αποφύγει περισσότερες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, όπου οι υγειονομικές αρχές υπό την ηγεσία της Χαμάς λένε ότι σχεδόν 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
To παρασκήνιο της επίθεσης
Η Τεχεράνη πραγματοποίησε νυχτερινή επίθεση κατά του Ισραήλ το Σάββατο σε απάντηση στο χτύπημα της 1ης Απριλίου στο προξενείο της στη Συρία, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων δύο υψηλόβαθμοι διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για τη Συρία και τον Λίβανο.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το χτύπημα, αλλά έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων σε ολόκληρη τη Συρία τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί ότι είχαν οποιοδήποτε ρόλο σε αυτό.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει τα αντίποινα για τα ιρανικά αντίποινα. Η Τεχεράνη απείλησε να «επανεξετάσει» το πυρηνικό της δόγμα την Πέμπτη εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε επίθεση εναντίον οποιασδήποτε ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών εχθρών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπόσχεται επίσης εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει εισβολή στη Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο αφού προηγουμένως εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί περισσότερο από μισό χρόνο.