Αντιδράσεις έχουν προκληθεί σχετικά με περιστατικό στη Νίσυρο κατά το οποίο κάτοικος του νησιού κατήγγειλε την κακοποίηση του ανήλικου παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση, καθώς δεν έχει χαρτιά αν και εργάζεται εδώ και 7 χρόνια στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο πατέρας πήγε στην Κω για να καταγγείλει στις αρχές το περιστατικό ασέλγειας σε βάρος του παιδιού του, από δημόσιο υπάλληλο.
Όμως επιστρέφοντας στη Νίσυρο συνελήφθη, κάτι που προκάλεσε την οργή των κατοίκων του νησιού. Σύσσωμοι εκδώσαν ψήφισμα συμπαράστασης συγκεντρώνοντας πάνω από 170 υπογραφές ενώ συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση του.
Η απάντηση της Αστυνομίας
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ενημερώθηκε από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για το περιστατικό και πως ο πατέρας του παιδιού κλήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου και υπέδειξε ως δράστη κάτοικο του νησιού ο οποίος προσήχθη και εξετάστηκε.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «το θύμα με τον πατέρα του μετέβησαν, με τη συνδρομή αστυνομικών, στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, για να εξετασθεί ο ανήλικος με την προσήκουσα διαδικασία, παρουσία ψυχολόγου».
Η Αστυνομία υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί διαπίστωσαν εξαρχής πως «σε βάρος του πατέρα του ανήλικου εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα» αλλά λόγω «της σοβαρότητα της καταγγελίας και με σκοπό να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, από τις αστυνομικές Αρχές δόθηκε βαρύτητα στην προανακριτική διαδικασία». «Με την ολοκλήρωση αυτής, εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σχετικά με δηλώσεις και δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και αναφέρονται στη διαχείριση περιστατικού από τις αστυνομικές Αρχές στη Νίσυρο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Την Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, ο Αστυνομικός Σταθμός Νισύρου έλαβε ενημέρωση από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για, απροσδιόριστο χρονικά, περιστατικό προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη.
Κατόπιν αναζήτησης και εντοπισμού της οικογένειας του θύματος, κλήθηκε ο πατέρας του στον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου, ο οποίος υπέδειξε ως δράστη κάτοικο του νησιού και ενημέρωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.
Άμεσα ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και προσήχθη ο αναφερόμενος ως δράστης ο οποίος εξετάσθηκε, ενώ κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια που θα αποσταλούν για την εργαστηριακή ανάλυση.
Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, το θύμα με τον πατέρα του μετέβησαν, με τη συνδρομή αστυνομικών, στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, για να εξετασθεί ο ανήλικος με την προσήκουσα διαδικασία, παρουσία ψυχολόγου.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί, από την πρώτη στιγμή είχαν διαπιστώσει ότι σε βάρος του πατέρα του ανήλικου εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της καταγγελίας και με σκοπό να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, από τις αστυνομικές Αρχές δόθηκε βαρύτητα στην προανακριτική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση αυτής, εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του».
«Δεν ζητήθηκαν τα νόμιμα παραστατικά του πατέρα όταν μετέβη στη Κω»
Στην εκπομπή ΜΑΖΙ στο KosTv μίλησε η δικηγόρος της οικογένειας Θεοδοσία Οικονομίδου και ανέφερε τα εξής: «H καταγγελία του πατέρα ξεκίνησε από την Δευτέρα και δεν είχε ζητηθεί κανένα παραστατικό όσο αφορά για την άδεια παραμονή του. Ο πατέρας όταν είχε μεταβεί στην Κω στην ασφάλεια μαζί με τον παιδί του, όπου εξετάστηκε και από παιδοψυχολόγο και εκεί δεν του ζητήθηκαν τα νόμιμα παραστατικά του. Το απόγευμα μετά από όλα αυτά κλήθηκε να προσκόμιση τα χαρτιά για την άδεια παραμονή του» To ότι δεν είχε τα χαρτιά αναφέρει : «Στο σύστημα δεν μπορούσε να υποβάλλει τα χαρτιά και δεν το δεχόταν ηλεκτρονικά την αίτηση του όμως έγινε αργά το βράδυ και έτσι δόθηκε εντολή και αφέθηκε ελεύθερος στις 12.00 το βράδυ.
Για το χρονικό του συμβάντος αναφέρει ότι : «Στο μουσείο δίπλα υπάρχει παιδική χαρά και τα παιδιά πήγαιναν στο μουσείο διότι είχε δωρεάν wi-fi. Το συγκεκριμένο παιδί όμως παρέμεινε στο χώρο και έγιναν όσα αναφέρονται στην καταγγελία».
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Μανώλης Χατζηάμαλλος Συνήγορος Υπεράσπισης και αναφέρθηκε ότι «δεν έχω ακόμη εικόνα και ούτε πρόσβαση στην δικογραφία. Επικοινώνησα με τον εντολέα μου και μου ανέφερε ότι αρνείται κάθε εις βάρος του κατηγορία. Περιμένω την δικογραφία μετά να μορφώσω μία άποψη»
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού
Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η καταγγελία έγινε την περασμένη Παρασκευή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πατέρας δέχτηκε απειλές και έκανε πίσω, χωρίς να καταθέσει μήνυση.
Με την στήριξη ωστόσο του «Χαμόγελου του Παιδιού» επανήλθε, κατέθεσε μήνυση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του 50χρονου στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Εν συνεχεία ο υπάλληλος του μουσείου αφέθηκε ελεύθερος και εγκατέλειψε το νησί.
Ο 50χρονος φύλακας μουσείου, που φέρεται ως δράστης είχε καλή σχέση με τα παιδιά του νησιού.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την καταγγελία, ο 50χρονος έδειχνε πορνογραφικό υλικό σε παιδιά.