«Με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας, το χρέος του Δήμου ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ. Το 80% είναι ανταποδοτικοί φόροι. Ζητήσαμε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό να εξοφλήσουμε, κατόπιν αυστηρού ελέγχου, τις υποχρεώσεις της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και να μπορέσουμε να συντάξουμε προϋπολογισμό, εγγράφοντας μόνο τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου μέχρι 31/12/2024»
Ενδιαφέρον έχει η απάντηση που δόθηκε στο Δήμαρχο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος: «Η απάντηση που μας δόθηκε, είναι πως το ταμείο μπορεί να καλύψει μόνο τις υποχρεώσεις της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είμαστε στην ίδια ακριβώς θέση με σήμερα. Δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ διαθέσιμο στα Ταμεία μας».
Εφόσον αυτό ισχύει, ο Δήμαρχος εξήγησε τι θα σημαίνει αυτό για την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, τα τροφεία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και σε άλλους τομείς: «Για την μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου, για τον Απρίλιο, επειδή υπάρχει αδυναμία από πλευράς Δήμου να την πληρώσει, ζητήσαμε και μας χορηγήθηκε έκτακτη επιχορήγηση από τους ΚΑΠ, τα οποία θα παρακρατηθούν στην πορεία, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί η μισθοδοσία Απριλίου και Μαΐου. Ο Ιούνιος είναι ανοιχτός. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής της μισθοδοσίας. Εκτός αν καταφέρουμε και συντάξουμε προϋπολογισμό. Αναφορικά με τα τροφεία των παιδικών σταθμών, επικοινώνησα με την ΕΕΤΑΑ με σκοπό να ζητήσω επίσπευση της καταβολής των τροφείων από το πρόγραμμα, διότι ως δήμος δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουμε για τροφεία. Μάλιστα στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, πήρα απόφαση να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου όπως και οι παιδικοί σταθμοί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Πρέπει να βρεθεί λύση. Ζήτησα σε συνάντηση που είχα με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί μια λύση για τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Να μου σταλούν δυο υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου να καταγράψουν και οι ίδιοι την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο. Προκειμένου να μην υπάρχει, αν υπάρχει, δυσπιστία για τα στοιχεία που δίνουμε εμείς αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Αντιθέτως μας προτάθηκε να διαπραγματευτούμε με τους προμηθευτές, να μπούμε σε επιτήρηση ή να προβούμε σε δανεισμό. Ναι στον δανεισμό λέω αλλά να μπορεί να μας βγάλει την «θηλιά» από το λαιμό. Η επιτήρηση που μας προτάθηκε, μου θύμισε την εποχή που ήμουν βουλευτής και είχα καταψηφίσει δυο μνημόνια».
Σε ερώτηση του cityhub για το τι πρέπει να γίνει ώστε οι Δήμοι να μην βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση, ο Δήμαρχος είπε: «Δεν μπορεί να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει στους Δήμους. Για τις περιφέρειες δεν γνωρίζω. Είπα και στον Υπουργό, ότι η κατάργηση του επιτρόπου δεν ήταν καλή, διότι υπήρχε ο προληπτικός έλεγχος που προστάτευε και τους αιρετούς που είναι αδύνατο να τα γνωρίζουν όλα. Θα πρέπει να ξαναδούμε μαζί με τον άξιο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου τι πρέπει να νομοθετηθεί για να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες».