Τρεις κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούνται οι κύριοι «δράστες» που έκαναν την Κριστίν Λαγκάρντ να μαθαίνει ελληνικά… Και να κηρύττει καμιά φορά την έναρξη των, συνήθως βαρετών, γενικών συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης με τις φράσεις «καλημέρα σας» και «πώς είστε σήμερα;», κάνοντας σοβαρούς και έμπειρους κεντρικούς τραπεζίτες να κοιτάζουν λοξά ο ένας τον άλλον, με τον γάλλο κεντρικό τραπεζίτη Φρανσουά ντε Γκαλό, υπέρμαχο της «γαλλοφωνίας», να απορεί πώς συμβαίνει να κυριαρχεί άλλη γλώσσα στα άδυτα της ΕΚΤ εκτός από τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Το ελληνόφωνο «λόμπι»
Οι τρεις ελληνόφωνοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου και της Ιρλανδίας Γαβριήλ Μακλούφ (με ρίζες από την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας). Έως τώρα είχαν δημιουργήσει ένα είδος ομάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και συνεννοούνται πολλές φορές στα ελληνικά μεταξύ τους στη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων της ΕΚΤ, την ώρα που οι άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι λένε. Γενικά, όπως ειπώθηκε είχαν δημιουργήσει ένα ελληνόφωνο «λόμπι» (από εκεί που δεν υπήρχε) στην ισχυρότερη τράπεζα της Ευρώπης. Οι συνεδριάσεις της οποίας γίνονται με απόλυτη μυστικότητα (μόνον οι αποφάσεις της δημοσιοποιούνται).
Ωστόσο ένας από τους κεντρικούς τραπεζίτες ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, δεν είναι πια στην «ομάδα», καθότι έληξε η θητεία του και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα και τοποθέτησε στη θέση του τον εκλεκτό του Δρ. Χριστόδουλο Πατσαλίδη. Με την απόφασή του Κύπριου Προέδρου για τον διορισμό του κ. Πατσαλίδη να ανακοινώνεται επίσημα δόθηκε και ένας τέλος στη σεναριολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και κλείνοντας έτσι μια σημαντική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.
Το να αντικαστήσεις διοικητή κεντρικής τραπέζης, στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος της θητείας του είναι εξαιρετικά δύσκολο και συνάμα δύσκολο εγχείρημα. Όσοι το επιχείρησαν απέτυχαν παταγωδώς. Βεβαίως θα θυμάστε τις προσπάθειες που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν το όνομά του είχε εμπλακεί στη σκευωρία Νοβάρτις. Ή όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ήθελε να τον συλλάβουν, εάν δεν ερχόταν να καταθέσει στη Βουλή. Ουδείς μπόρεσε να τον μετακινήσει από την πανίσχυρη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη στιγμή που όλους τους διοικητές προστατεύει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα μέλη του ΔΣ.
Στην περίπτωση όμως του κ. Ηροδότου (ενός από τους πλέον επιτυχημένους τραπεζίτες, συμπαθής της Κριστίν Λαγκάρντ) είναι διαφορετική. Έληξε η θητεία του, ο Πρόεδρος της Κύπρου μπορούσε κάλλιστα να τον ανανεώσει, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά προτίμησε τον κ. Πατσαλίδη. Ίσως μερικοί να εκπλαγούν, αλλά στην Κύπρο, ο κάθε Πρόεδρος θέλει, όπως ακούς να λένε στα δημοσιογραφικά γραφεία, τον δικό του κεντρικό τραπεζίτη. Ο προηγούμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε διορίσει τον Ηροδότου, ο νυν Πρόεδρος τον Πατσαλίδη.
Απλώς σημειώνεται ότι τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2023, και δη κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Πατσαλίδης ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα θέματα της οικονομίας. Επιπλέον το όνομά του βρέθηκε και «έπαιξε» ψηλά στην λίστα για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, ενώ στα τέλη Μαρτίου του 2023 διορίστηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του αμισθί.
Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου διαθέτει, σύμφωνα με το βιογραφικό του, πλούσια εμπειρία και είναι άριστος γνώστης του χρηματοπιστωτικού και ευρύτερου οικονομικού γίγνεσθαι, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν εργαστεί για μια επταετία, από το 1989 έως το 1996, στην ΚΤΚ και συγκεκριμένα στη Διαχείριση Εξωτερικού Δημόσιου Χρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων, ενώ διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.
«Το kalimera»
Όσον αφορά το ελληνικό λόμπι στην ΕΚΤ αυτό βεβαίως θα συνεχισθεί. «Το kalimera» θα εξακολουθεί να ανοίγει τις συνεδριάσεις και η Κριστίν Λαγκάρντ, να λέει καμμιά φορά είτε στον Γιάννη Στουρνάρα «Efharisto Giannis», θα δυσκολευτεί έως ότου μάθει το «christodoulos» (για το κ. Πατσαλίδη), ενώ το «Gavriil» για τον Ιρλανδό τραπεζίτη το έχει μάθει απέξω.
Άλλωστε η κυρία Λαγκάρντ (η ισχυρή κυρία της ΕΚΤ) έμαθε στο μεταξύ πολλές ελληνικές λέξεις. Δύο φορές ήλθε στην Αθήνα και μία στη Λευκωσία. Η πρώτη φορά που ήρθε στην Αθήνα. ήταν το 2009 ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας για να πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην οποία πήραν μέρος δύο βασίλισσες (Σοφία της Ισπανίας και Βεατρίκη της Ολλανδίας) καθώς και πληθώρα πολιτικών, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών.
Η δεύτερη φορά ήταν, σχετικά πρόσφατα, στην σύναξη των ευρωπαίων τραπεζιτών στην Αθήνα. Οι Γάλλοι όταν έρχονται στην χώρα μας πάντα προτιμούν την οδό Μητροπόλεως (όπως επίσης και ο Κάρολος της Αγγλίας και η Καμίλα), πάντα κάτι αγοράζουν από εκεί ή πάντα κάτι θα τσιμπήσουν. Η Λαγκάρντ εκείνο το βράδυ πήγε να δειπνήσει και να απολαύσει ελληνικούς μεζέδες στον «Τζίτζικα και στον Μέρμηγκα», μαζί με τρεις από τους διευθυντές της ΕΚΤ. Ο κ. Στουρνάρας την υποδέχθηκε θερμά, με ένα δείπνο που οι ομιλίες που επικεντρώθηκαν στο πώς βγήκε η Ελλάδα από την κρίση, τις δυσκολίες που πέρασαν οι πολίτες και πώς φθάσαμε στην επενδυτική βαθμίδα.